Akgöl'e can suyu verilsin!

Akgöl'e can suyu verilsin!
Konya’nın Ereğli ilçesinde bir araya gelen doğa dostları, Akgöl’e cansuyu verilmesi için basın açıklaması yaptı

Konya’nın Ereğli ilçesinde bir araya gelen doğa dostları, Akgöl’e cansuyu verilmesi için basın açıklaması yaptı. 
Ereğli Dağcılık ve Spor Kulübü, Anadolu Fotoğrafçılık Derneği, Ereğli Sanat Merkezi Derneği, Ereğli Sazlıklarını Koruma Derneği, Ereğli Avcılık Atıcılık Amatör Balıkçılık Derneği, Ereğli Musiki Derneği ve doğasever vatandaşlar bir araya gelerek ortak basın açıklaması yaptı. Dernekler adına açıklama yapan doğasever Memduh Ekici, “Ereğli, Karapınar ve Ayrancı’nın mikro klimasını olumsuz etkileyen, yaşanan iklim değişiklikleri ve çevre felaketlerinde önemli etkisi hissedilen Akgöl’ün ve Ereğli sazlıklarının yok olması hepimizi üzüyor. Yıllardır Akgöl’ün kurtarılması için önemli emekler ortaya konulmasına karşın ne yazık ki sulama politikaları nedeniyle son yıllara kadar ciddi bir gelişme sağlanamadı” dedi.
Kış ve bahar yağışları ile gölün canlandığını ifade eden Ekici, şöyle konuştu: “Birçok kuş türü şu an gölde yuvalanıyor. Fakat biz biliyoruz ki, havalar ısınınca göl ve kuşlar büyük bir tehlikeyle karşı karşıya kalacak. Barajlardaki fazla su ne yazık ki toprak kanalların açılmaması ve var olanların da yok olması nedeniyle Akgöl için değerlendirilemiyor. Barajlar taşıyor ama Akgöl, kuş cenneti ve sazlıklar can çekişiyor. Barajların taşmasıyla ortaya çıkan acil durum karşısında iki barajdan da göle su verildiği söylense de su çoktan özelliğini yitirmiş alanlara akıtılıyor." Asıl ihtiyaç duyulan alana su taşıyacak kanal olmadığını anlatan Ekici, şunları söyledi: "Yağışların böyle sürmesi ve barajların daha çok yükü taşıyamama riski de bize bu yıl karşı karşıya bulunduğumuz büyük tehlike konusunda ciddi mesajlar verdi. Özellikle İvriz barajının taşması tehlikesi yıllardır kapatılan ark ve kanalların cezasını tüm Ereğli’nin çekmesi durumuyla karşı karşıya kalabiliriz. Şimdi yetkililerimizi uyarıyoruz ve bir an önce gerekli çalışmaların yapılarak açılacak kanallardan Ereğli ve Akgöl’ün ihtiyacı olan can suyunun tekrar verilmesini istiyoruz.” 
Akgöl içerisinde bulunan kuş gözlem evine geçen doğaseverler bu bölgenin verilecek can suyu ile yeniden kazanılması gerektiğini sözlerine ekledi.

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.