Akıncı Üssü Davası

Akıncı Üssü Davası
FETÖ'nün, darbe girişimi sırasında komuta merkezi olarak kullandığı Akıncı Üssü'ndeki eylemlere ilişkin 486 kişinin yargılandığı davaya sanık savunmalarıyla devam edildi

ANKARA (AA) - Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz 2016'daki darbe girişimi sırasında komuta merkezi olarak kullandığı Akıncı Üssü'ndeki eylemlere ilişkin 486 kişinin yargılandığı davaya sanık savunmalarıyla devam edildi.

Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesince Sincan Ceza İnfaz Kurumları Kampüsü'ndeki salonda yapılan duruşmaya, sanıkların yanı sıra taraf avukatları da katıldı.

Savunma yapan sanık Bünyamin Özbek, emniyet aşamasında kendisinin kaleme aldığı, "Lise ve üniversite yıllarında cemaate bağlı kişilerle görüştüğünü, bu kişilerden ders aldığını, bu kişilerin yönlendirmesi ile cemaat evlerinde kalıp askeri liseleri tercih ettiğini, cemaat evlerinde kitap okuyup sohbet edip Fethullah Gülen'in vaazlarını dinlediklerini, okulu bitirdikten sonra da aynı yapıya mensup cemaat üyeleri ile ev kiralayıp kaldıklarını, maaşının yüzde 15'ini himmet olarak örgüt üyelerine verdiği." beyanlarını kabul etmediğini dile getirerek savunmasına başladı.

Darbe girişiminden kısa süre önce Akıncı Üssü'ne atandığını ve kursiyer teğmen olduğunu kaydeden Özbek, sanıklardan eski Kurmay Yarbay Hakan Karakuş'un komutanı olduğu 141. Filo'da görevli olduğunu beyan etti.

Özbek, olay günü Karakuş'un kursiyerlere konuşma yapacağının söylenmesi üzerine mesaide kaldığını, Karakuş’un yaptığı toplantıda terörle mücadele harekatı yapılacağını söyleyerek kursiyerlerin cep telefonlarını toplattığını bildirdi.

Eski Yüzbaşı Hüseyin Türk'ün gelerek kendisine üs nizamiyesinde görev verdiğini, görev kapsamında üsse gelenleri filolara yönlendirdiğini anlatan Özbek, gelenlerin kim olduğunu ve ne için geldiklerini bilmediğini iddia etti.

Saat 22.00'den sonra otopark bölgesinin yanındaki ağaçlık alana gittiğini belirten sanık Özbek, bir müddet sonra 3 aracın geldiğini, daha sonra araçta Jandarma Genel Komutanının olduğunu öğrendiğini söyledi.

İlerleyen zamanda darbe girişiminden haberdar olduğunu ifade eden Özbek, sabah saatlerine kadar ağaçlık bölgede beklediğini, darbe girişiminde yer almadığını savundu.

- Darbecileri oyalamış

Sanık Mesut Aşkın da üzerine atılı suçlamaları kabul etmediğini söyleyerek savunmasına başladı.

Darbe girişiminden önce üsteğmen rütbesinde 141. Filo'da görevli olduğunu anlatan Aşkın, akşam terörle mücadele harekatı yapılacağı söylendiğinden filoda bulunduğunu, saat 22.30'dan sonra da F-16 uçuşlarının başladığını aktardı.

Aşkın, dinlenme amaçlı kısa süre uyuduğunu, uyandıktan sonra filo bölgesinde karacı askeri personeli gördüğünü ifade ederek, bu durumun normal olmadığını düşündüğünü dile getirdi.

Bir süre sonra, savaş uçaklarının uçuşa hazırlanması için kendisinden kripto yüklemesini istediklerini ancak yaşananlardan şüphelendiğinden yüklemeyi bilerek yanlış yaptığını ve oyalandığını savunan sanık Aşkın, darbe girişimine yönelik bir faaliyetinin bulunmadığını ileri sürdü.

Savunma yapan sanıklar Murat Gümüş ve İbrahim Yılmaz da suçlamaları kabul etmeyerek tahliye ve beraat talebinde bulundu.

Davaya pazartesi devam edilecek.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.