Akıncı’dan BM Genel Sekreteri Guterres'e mektup

Akıncı’dan BM Genel Sekreteri Guterres'e mektup
KKTC Cumhurbaşkanı Akıncı, BM Genel Sekreteri Guterres'e mektup göndererek, İsviçre'nin Cenevre kentinde 9-12 Ocak'ta yapılacak müzakerelerin katılımcıları konusunda, 1 Aralık'ta varılan mutabakata sadık kalınmasının zorunlu olduğunu bildirdi

LEFKOŞA (AA) - Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres'e mektup göndererek, İsviçre'nin Cenevre kentinde 9-12 Ocak'ta yapılacak müzakerelerin katılımcıları konusunda, 1 Aralık'ta varılan mutabakata sadık kalınmasının zorunlu olduğunu bildirdi.

Cumhurbaşkanlığından yapılan yazılı açıklamda, Akıncı, BM Genel Sekreteri Guterres'e gönderdiği mektupta, Cenevre'de yapılacak müzakerelerde Kıbrıs'taki iki tarafın olacağı ve 12 Ocak'ta da 3 garantör ülkenin ekleneceği konusunda uzlaşma olduğunu, buna rağmen Rum toplumu lideri Anastasiadis'in Genel Sekretere gönderdiği bir yazı ile "Kıbrıs Cumhuriyeti'nin" de kendisi tarafından temsil edileceğini iddia ettiğini, bu durumun kabul edilemez olduğunu belirtti.

Guterres'e gönderdiği mektupta Cenevre'de yapılacak olan müzakerelerin katılımcıları konusunda, 1 Aralık'ta varılan mutabakata sadık kalınmasının zorunlu olduğuna işaret eden Cumhurbaşkanı Akıncı, kendisinin Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin seçilmiş Cumhurbaşkanı olduğunu, Cenevre'de gerek şahsının gerekse de Anastasiadis'in toplum lideri sıfatlarıyla yer alacağını, BM'nin yıllardır süren iyi niyet misyonu çerçevesindeki bu uygulamanın aynen korunmasının gerekli olduğunu ifade etti.

Mektubunda Guterres'i yeni başladığı genel sekreterlik görevi nedeniyle de kutlayan Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, yarım yüzyıldır çözüm bekleyen Kıbrıs sorununun tarihi bir kavşakta bulunduğunu ve bu fırsatın değerlendirilmesi için politik kararlılık ve mutabakatlara bağlı kalınarak hareket edilmesinin şart olduğunu sözlerine ekledi.

Kıbrıs'ta müzakereler, KKTC Cumhurbaşkanı Akıncı'nın göreve gelmesinin ardından BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide'nin arabuluculuğunda 15 Mayıs 2015'te yeniden başlamıştı. Taraflar, 20-21 Kasım'da İsviçre'nin Mont Pelerin kasabasında yürütülen müzakerelerden, Rum yönetiminin beklenen adımları atmaması nedeniyle sonuçsuz ayrılmıştı.

Taraflar, 1 Aralık'ta aldıkları kararla İsviçre'nin başkenti Cenevre'de 9 Ocak'ta bir araya gelme, 11 Ocak'ta kendi haritalarını sunma ve 12 Ocak'ta da garantör ülkelerin katılacağı uluslararası konferansta buluşma konusunda anlaşmıştı.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.