Akpm'de Azerbaycan Oturumu

Akpm'de Azerbaycan Oturumu
Azerbaycan Delegasyonu Başkanı Seyidov:- "Üzülerek söylüyorum ki Avrupa Konseyi üyesi olduğumuz 16 yıldan bu yana saldırılara maruz kaldık"

STRAZBURG (AA) - Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM) Azerbaycan Delegasyonu Başkanı Samet Seyidov, ülkesinin Avrupa Konseyince baskılara maruz kaldığını söyledi.

AKPM Genel Kurulu'nda düzenlenen oturumda, "Azerbaycan'da demokratik kurumların işleyişi" ve "Avrupa Konseyinde Azerbaycan Dönem Başkanlığı" konulu iki rapor kabul edildi.

Oturumda konuşan AKPM Azerbaycan Delegasyonu Başkanı Samet Seyidov, ülkesinin Avrupa Konseyi tarafından sürekli tahrik edildiğini belirterek, "Üzülerek söylüyorum ki Avrupa Konseyi üyesi olduğumuz 16 yıldan bu yana saldırılara maruz kaldık." dedi.

Azerbaycan'ın, Avrupa Konseyince getirilen eleştiri ve yapıcı değerdeki talepleri değerlendirdiği ve bundan memnun olduğunu dile getiren Seyidov, "Fakat bizim talebimiz, Avrupa Konseyi bünyesinde farklı amaçlar için çalışan kişilerin faaliyetlerine son verilmesidir." ifadesini kullandı.

Genel Kurulda Azerbaycan karşıtı bazı üyelerin oldukça aktif şekilde faaliyet yürüttüklerine dikkati çeken Seyidov, Hollandalı üye Pieter Omtzigt'in eleştirilerine de değinerek, "Biz bu kişilerin arkalarında hangi kuvvetlerin olduğunu iyi biliyoruz." diye konuştu.

AKPM Genel Kurulu, Azerbaycan raportörleri Avusturyalı Stefan Schennach ve Rumen Cezar Florin Preda tarafından hazırlanan izleme raporunu kabul etti. Ardından, Belçikalı raportör Alain Destexhe'nin hazırladığı ve Ukraynalı üye Olena Sotnik'in sunduğu insan hakları ve özgürlükler temalı "Avrupa Konseyi'nde Azerbaycan Dönem Başkanlığı" raporu da görüşülerek kabul edildi.

Genel Kurulda raporların görüşülmesinden sonra oylanarak kabul edilen kararda ise Azerbaycan'da siyasilere ve insan hakları savunucularına karşı uygulanan baskılara son verilmesi, ifade özgürlüğünün sağlanması hakkında adımlar atılması, güçler ayrılığı ilkesine riayet edilmesi, hukuk ve yargı alanlarında yürütülen reformların devam ettirilmesi, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) kararlarının uygulanması gibi taleplere yer verildi.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.