Aksaray'da sağlık çalışanlarına şiddet protesto edildi

Aksaray'da sağlık çalışanlarına şiddet protesto edildi
AKSARAY (AA) - Aksaray Aile Hekimleri Derneğince, sağlık çalışanlarına yönelik şiddet olayları protesto edildi.İl Halk Sağlığı Müdürlüğü önünde...

AKSARAY (AA) - Aksaray Aile Hekimleri Derneğince, sağlık çalışanlarına yönelik şiddet olayları protesto edildi.

İl Halk Sağlığı Müdürlüğü önünde bir araya gelen sağlık çalışanları, ellerinde "Şifa veren ellere dokunma", "Sağlıkta şiddet uygulayan tutuklu yargılansın" pankartlarıyla, sağlık çalışanlarına şiddete tepki gösterdi.

Grup adına açıklama yapan Dernek Başkanı Dr. Şenol Atakan, aile hekimliği çalışanlarının şiddetten nasibini fazlasıyla aldığını belirtti.

Şiddetin çoğu zaman sözlü, bazen de fiziksel olarak yapıldığını dile getiren Atakan, "Hastaların, sağlık çalışanlarının yoğun iş temposunu görmezden gelerek, sadece muayene olacağı ve ilacını yazdırıp gideceği yer olarak görmekten vazgeçmemesi, geldiğinde anında işini gördürüp gitme istemi ile saldırganlaşması sıkça yaşanan sorunlardandır. Öyle ki vatandaş hekimin ne kadar hastaya baktığına, ne kadar yorulduğuna dikkat etmemekte, lavaboya giden hekime bile şiddet uygulamaktan çekinmemektedir" dedi.

Atakan, usule aykırı isteklerin şiddete kolayca dönüşmesinin nedeninin, uygulanan şiddetin cezasız kalması olduğunu savunarak, şunları kaydetti:

"Şiddet uygulayan hasta yakını, mahkemelerce adeta mazlum olarak değerlendirilmekte, şahıs yaptığı şey için mazur görülmektedir. Aynı yaklaşım şiddete maruz kalan hemşirenin ya da hekimin insan olduğunu unutmakta, şiddeti mesleğin icrasının bir parçası gibi algılamaktadır. Bu durum sağlık çalışanına uygulanan şiddet için peşin bir hafifletici neden gibidir. Sağlıkta hizmet alan kişilerin hak ve sorumluluklarını bilmemesi, yasal olmayan istekleri yerine getirilmeyen kişilerin seslerini yükseltmeleri, şikayette bulunmaları ve bu durumun haklı olarak algılanması nedeniyle aslında küçük suçların ceza görmemesi nedeniyle sağlık çalışanlarına şiddet gittikçe tırmanmaktadır. Türk Ceza Kanununda düzenlemeler yapılarak, caydırıcı cezaların getirilmesi ve Kabahatler Kanunu çerçevesinde sağlıkta şiddete başvuranların maddi olarak cezalandırılması sağlanmalıdır. Halkımızın derdini, acısını kendinde hisseden bir meslek grubunun mensupları olarak bizler, kamuoyunun sağlıkta şiddet konusunda duyarlılığını bekliyoruz."

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.