Almanya Ve İngiltere'den Bosna Hersek'in Ab Sürecini Canlandırma Önerisi

Almanya Ve İngiltere'den Bosna Hersek'in Ab Sürecini Canlandırma Önerisi
Almanya Dışişleri Bakanı Steinmeier:

Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier, Bosna Hersek’in AB üyelik perspektifini güçlendirmek amacıyla İngiltere ile yeni bir öneri hazırladıklarını ve bu konuda diğer AB üyesi ülkelerin desteğini talep ettiklerini belirtti.

Steinmeier, Balkan ülkelerinin dışişleri bakanlarını Berlin’de bir araya getiren Altıncı Aspen Güneydoğu Avrupa Dışişleri Bakanları Konferansı’nda yaptığı açıklamada, İngiliz mevkidaşı Philip Hammond ile Bosna Hersek konusunda yeni bir inisiyatif başlattıklarını duyurdu.

Steinmeier, "Amacımız Bosna Hersek’in yeniden reform sürecine dönmesini sağlamak, nihai aşamada AB üyesi olmasını sağlamak" dedi.

AB sürecinin bölge ülkelerinde reform ve istikrarın itici gücü olduğunu ancak Bosna Hersek’te bugüne kadar bunların eksikliğinin hissedildiğini kaydeden Steinmeier, ülkede seçimler sonucunda oluşan yeni dönemin iyi değerlendirilmesi gerektiğini vurguladı.

Steinmeier, "Avrupa Birliği üyelik perspektifinin sağlayacağı değişim yönündeki teşvikleri harekete geçirmek için Bosna Hersek’in AB entegrasyon sürecinin canlandırmanın zamanı geldi" değerlendirmesinde bulundu. 

Steinmeier, bunun için Bosna Hersek tarafından da reformlar konusunda taahhüt beklediklerini kaydetti.

Bosna Hersek’in AB perspektifinin canlandırılması konusundaki İngiltere ile Almanya’nın başlattığı inisiyatife bölge ülkelerinin destek vermesinin de büyük önem taşıdığını bildiren Steinmeier, başta Sırbistan ve Hırvatistan olmak üzere konferansa katılan ülkelerin de destek açıklamalarından büyük memnuniyet duyduğunu belirtti.

İngiltere Dışişleri Bakanı Philip Hammond da yaptığı konuşmada, Bosna Hersek’in AB sürecini canlandırma konusunda Almanya ile hazırladıkları ortak öneri paketini ele aldıkları Berlin’deki konferansın önemli bir dönüm noktası olabileceğini söyledi.

Bosna Hersek’te savaşın bitmesinin üzerinden yaklaşık 20 yıl geçtiğini ancak eğitim, sağlık, istihdam, hukuk devleti ve yolsuzlukla mücadele gibi birçok alanda hala büyük sorunların devam ettiğini belirtirken, AB sürecinin canlandırılmasıyla azınlıkların korunması gibi siyasi konuların yanı sıra, sosyoekonomik alanlarda da canlanma olacağını kaydetti.

Hammond, "Eğer Bosna Hersek’te yeni hükümet reform gündemi konusunda irade gösterir adımlar atarsa biz de AB sürecinde ilerleme sağlanması için destek vereceğiz. Bosna Hersek reformlar konusunda ilerleme sağlarsa Almanya ve İngiltere de AB içinde Bosna Hersek’in amigoluğunu üstlenecek. AB adaylığı için çalışacak" dedi.

Hammond, Bosna Hersek’in AB’nin Kopenhang siyasi ve ekonomik kriterlerini karşılamasına dönük atması gereken reform adımları için bir yol haritası hazırlanması gerektiğini sözlerine ekledi.

Avrupa ile ABD arasında siyasi ve ekonomik bağları güçlendirmeyi amaçlayan düşünce kuruluşu Aspen Enstitüsü tarafından geleneksel olarak Berlin'de düzenlenen Güneydoğu Avrupa Dışişleri Bakanları Konferansı’na bu yıl İngiltere’nin Berlin Büyükelçiliği ev sahipliği yaptı.

Konferansa Almanya ve İngiltere dışişleri bakanlarının yanı sıra Hırvatistan, Arnavutluk, Bosna Hersek, Kosova, Makedonya Cumhuriyeti, Karadağ ve Sırbistan dışişleri bakanları katıldı.

Toplantıda ABD’yi, Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Hoyt Brian Yee temsil etti. 

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.