Almanya'da Makinistler Yeniden Greve Gidecek

Almanya'da Makinistler Yeniden Greve Gidecek
Alman Makinistler Sendikası (GDL) ile Alman Demiryolları (Deutsche Bahn) arasında yapılan toplu iş sözleşmesi görüşmelerinin başarısızlıkla sonuçlandığı ve grev seçeneğinin...

Alman Makinistler Sendikası (GDL) ile Alman Demiryolları (Deutsche Bahn) arasında yapılan toplu iş sözleşmesi görüşmelerinin başarısızlıkla sonuçlandığı ve grev seçeneğinin tekrar gündemde olduğu öğrenildi. 

GDL ve Alman Demiryolları'nin üst düzey yöneticilerinin geçen hafta gayriresmi yapılan görüşmelerde ücret konusunda anlaşmaya vardığı ancak daha sonra GDL'nin kararından döndüğü iddia edildi.

GDL Başkanı Claus Weselsky, Deutsche Bahn’ın yaptığı önerilerden birinde, sendika üyelerinin bir kısmının grev hakkının elinden alınmak istenmesine tepki göstererek, yapılacak grevin vatandaşların seyahat planlarını yapabilmeleri için önceden açıklanacağını bildirdi.

Alman Demiryolları tarafından yapılan yazılı açıklamada ise GDL 'ninn tutumunun "sorumsuzca" olduğu savunulurken, sendikanın grev hakkında tarih vermemesi eleştirildi.

Alman medyasında, planlanan grevin ülkede bugüne kadar yapılan en uzun demiryolları grevlerinden olacağını iddia ederek, grevin 91 saate  kadar sürebileceğini yazdı.

Toplamda 34 bin üyesi bulunan GDL, 20 bini aşkın makinistin ücretlerinin arttırılmasının yanı sıra 39 saat olan haftalık çalışma sürelerinin  2 saat azaltılmasını ve fazla mesai ücretlerine zam yapılmasını talep ediyor. Sendika ayrıca, tren kontrolörleri, servis elemanları ve seferlerde yer alan diğer tüm çalışanları sözleşmeye dahil etmeyi hedefliyor.

Almanya’da demiryollarında 1994 yılından bugüne kadar GDL tarafından 5 kez grev çağrısı yapıldı. 2007 Kasım’ında yapılan çağrı ile yük trenlerinde 62, yolcu trenlerinde ise 48 saat greve gidildi. 2011 yılının nisan ayındaki  grevde ise yolcu seferleri 60 saat boyunca yapılamadı.

GDL üyeleri, 17 Ekim'de  50 saatlik greve gitmiş, makinistlerin büyük kısmının bu sendikaya bağlı olması nedeniyle de demiryolu ulaşımda aksamalar yaşanmıştı.

 

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.