Altay'ın tek rakibi Alman Leopard

Altay'ın tek rakibi Alman Leopard
Dev ihalede birçok devi eleyen Altay'ın tek rakibi dünya lideri sayılan Almanlar'ın Leopard 2'si.

Türkiye'nin milli tankı olma özelliğini taşıyan Altay, ilk yurtdışı yolculuğuna çıkıyor. Henüz seri üretime geçmemesine rağmen Umman'da yapılan uluslararası bir ihalede büyük başarı göstererek son iki arasına giren modelin rakibi ise Alman Leopard 2. Seri üretime girdiğinde yılda 750 adetlik kapasiteye ulaşması planlanan Altay, bu başarıyla dünya savunma otoritelerinin de dikkatini çekti.

İhale sürecine yakın kaynakların verdiği bilgiye göre Altay tankı, Alman rakibi Leopard'dan çok da farklı değil. Otoriteler maliyet açısından bakıldığında Altay tankının Alman rakibine göre daha avantajlı olduğunun da altı çiziyor.

MALİYETİ DÜŞÜK

Ana muharebe tankı olarak Savunma Sanayi Müsteşarlığı'nın yüklenici firma seçtiği Otokar, 2015'te Altay'ı piyasaya sürmeyi planlıyor. Şimdiye kadar Altay tankının Türk Silahlı Kuvvetleri'nin her testinden başarıyla geçtiğini belirten uzmanlar, milli modele Alman rakibi karşısında büyük şans tanıyor. İhaleye yakın kaynaklardan alınan bilgiye göre Umman Silahlı Kuvvetleri'nin uluslararası açtığı ihaleyle, 77 adet ana muharebe tankı, 9 adet istihkam tankı, 8 adet de kurtarıcı araç alınacak. Ancak ihale sadece araç alımıyla sınırlı değil. Aynı zamanda, uzun vadeli bir anlaşma ile lojistik ve eğitim desteği de ihaleyi kazanan şirket tarafından verilecek. 2015'te tekliflerin değerlendirileceği ihale için son kararın 2015 sonu veya 2016 başında verilmesi bekleniyor.

EN BÜYÜK PAZAR KÖRFEZ BÖLGESİ

Türk Silahlı Kuvvetleri envanterinde de yer alan Alman Leopard tankları halihazırda Körfez Bölgesi'ndeki birçok ordunun en çok tercih ettiği zırhlı araç olarak dikkat çekiyor. Uzmanlar bu bölgede Altay tankı ve Türk savunma sanayisinin aktif olmasının önemini şu sözlerle aktarıyor: "Avrupa ve Batı'ya savunma sanayisinde bir şey satmak çok da mümkün değil. Hem bu alanda çok gelişmiş bir altyapı var hem de devletler sanayi şirketlerinin arkasında duruyor. Bu nedenle bizim asıl avantajlı pazarlarımız çevre ülkeler ile Körfez Bölgesi."

ALTAY OTOKAR
Mürettebat: Dört Ana silah: 120 mm 55 kalibre yivsiz
Motor gücü: 1.500 beygir
Maliyet (tahmini): 5.4 milyon $
Azami hız: 70 km

LEOPARD 2
Krauss& Maffei Wegmann
Mürettebat: Dört
Ana silah: 120 mm yivsiz
Motor gücü: 1.500 beygir
Maliyet: 5.7 milyon $ (2007)
Azami hız: 72 km

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.