Amasya'daki maden işçilerinin protestosu

Amasya'daki maden işçilerinin protestosu
Yeni Çeltek Maden Ocağı İşletmesinde çalışan işçiler, kuruluşun kapatılması ve Soma'da görevlendirilmelerine tepki amacıyla başlattıkları açlık grevini sürdürüyor- Açlık grevinin 8. gününde fenalaşan 2 işçi daha hastaneye kaldırıldı

AMASYA (AA) - Amasya'nın Merzifon ve Suluova ilçelerinde faaliyet gösteren Yeni Çeltek Maden Ocağı İşletmesinde çalışan işçiler, kuruluşun kapatılması ve Soma'da görevlendirilmelerine tepki amacıyla yerin bin 680 metre altında açlık grevine devam ediyor.

Açlık grevinin 8. gününde işçilerden 2'si daha fenalaşarak hastaneye kaldırıldı. Açlık grevinin başladığı tarihten itibaren, 220 işçiden 35'inin rahatsızlanarak hastaneye kaldırıldığı ve tedavisi tamamlanan işçilerin tekrar madene indiği öğrenildi.

Türkiye Maden İşçileri Sendikası Yeni Çeltek Şube Başkanı Hakan Çatal, işletmenin önünde gazetecilere yaptığı açıklamada, yer altında açlık grevi yapan işçilerin durumlarının kötüye gittiğini söyledi.

Hastaneye kaldırılan işçiler arasında şeker ve tansiyon hastası olanlar bulunduğunu ve işçilerin soğuktan da etkilendiklerini anlatan Çatal, şunları kaydetti:

"İşçiler madende sadece şekerli su ile besleniyor. İşçilerimizin durumu hiç iç açıcı değil. İşçilerin aileleri de işletmede bekliyor gece gündüz. Çoluğu, çocuğu rahatsız olanlar var. Aileleri evlerine göndermeye çalışıyoruz, gitmiyorlar. 'Olumlu sonuç alınana kadar burada olacaklarını' beyan ediyorlar. İşçilerimizin direnişi günlerdir devam ediyor. Biraz önce 2'sini daha hastaneye gönderdik. Burada aileleri görüyorsunuz, çocukları okula gitmiyorlar, derslerine burada çalışıyorlar. Aşağı yukarı 65 gündür maaş alamadık. Ev kirası, mutfak masrafı, hastası olanlar var."

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Sayın Binali Yıldırım ile geçen cuma görüştüklerini ifade eden Çatal, "Kendisi bu konuda yardımcı olacağını, gerekli yerlere ulaşacağını söyledi. İnşallah bir an önce bu işi çözer de biz de rahat bir düzene kavuşuruz. Yoksa eylemimiz ölene kadar devam edecek. Artık geri dönüşümümüzün olmadığını baştan beri beyan ediyoruz." diye konuştu.

- "Yardım bekliyoruz"

İşçilerden Eyüp Uysal da açlık grevini sürdürdüğü yerin altında gazetecilere açıklama yaptı. Uysal, 9 yıldır madende çalışarak geçimini sağladığını dile getirerek, "8 gündür açlık eylemindeyim. Boynumda ağrım ve halsizliğim var, kalkmakta zorlanıyorum. Sadece şerbetle duruyoruz. Olumlu sonuç alındığında biz de eylemimize son vereceğiz. İşletmemizi geri istiyoruz. Cumhurbaşkanı'ndan, Başbakan'dan, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı'ndan yardımlarını bekliyoruz. Çocuklarımızı özlüyoruz. Babam yatalak hasta, onun bakımıyla ben ilgileniyordum." dedi.

Açlık grevindeki işçilerden Murat Akyüz’ün eşi Şefika Akyüz de eşleri yer altından çıkıncaya kadar, işletmede eylemlerine devam edeceklerini söyledi. Akyüz, "Eşlerimiz aşağıda aç ama biz de burada tok değiliz. Çocuğuma babaannesi çorba yapmış. Çocuğum 'Babaanne ben yiyemem babam orada açken, o çıksın gelsin yesin' demiş. Hiçbirimizin psikolojisi normal değil." şeklinde konuştu.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.