Anayasa Mahkemesinden siyasi parti mali denetimi kararları

Anayasa Mahkemesinden siyasi parti mali denetimi kararları
Yüksek mahkemenin bazı siyasi parti mali denetimlerine ilişkin kararları, Resmi Gazetede yayımlandı- İşçi Partisine aykırı bağışta bulunan ve bağışı kabul eden parti sorumluları hakkında Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunulmasına karar

ANKARA (AA) - Anayasa Mahkemesinin siyasi parti mali denetimlerine ilişkin kararları, Resmi Gazetede yayımlandı.

Buna göre, Toplumsal Uzlaşma Reform ve Kalkınma Partisinin 2013 yılına ait kesin hesap incelemelerinde gelir ve gider hesaplarının uygun olduğuna hükmedilirken, genel merkez teşkilatına ait gelir ve gider belgelerinin kaydedildiği defterlerin Anayasa Mahkemesine verilmemesi nedeniyle, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunulması kararlaştırıldı.

İşçi Partisinin 2013 yılına ait kesin hesap incelemesinde ise partinin aynı yıla ait gelirlerinin 3 milyon 149 bin 859 lira, giderler toplamının ise 2 milyon 855 bin 59 lira olduğu belirtildi.

- Sınırı aşan bağış tespiti

Yüksek Mahkeme, 2013 yılında İşçi Partisi'ne bir kişinin 33 bin 542 lira bağışta bulunduğunu ancak söz konusu yılda bir kişinin bağış yapabileceği miktarın 30 bin 710 lira olduğunu kaydetti. Anayasa Mahkemesi, 2820 sayılı kanunun 66. maddesine aykırı olarak elde edilen 2 bin 825 lira tutarındaki bağış geliri karşılığı mal varlığının, hazineye irat kaydedilmesine hükmetti.

Aykırı bağışta bulunan ve bağışı kabul eden parti sorumluları hakkında da Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunulmasına karar verildi.

Hak ve Özgürlükler Partisinin 2013 yılına ait kesin hesap incelemelerinde, gelir ve gider hesaplarının uygun olduğuna hükmedilirken, partinin aynı yıldaki gelirinin 484 bin 536, giderinin ise 272 bin 376 lira olduğu kaydedildi.

Milliyetçi Türkiye Partisi ile Halkın Yükselişi Partisinin 2013 yılına ait kesin hesap incelemelerinde, gelir ve gider hesaplarının uygun olduğuna hükmedildi. Milliyetçi Türkiye Partisinin aynı dönemdeki giderinin sadece 88,50 lira olduğu ve bu paranın da kırtasiye, büro ihtiyaçları için harcandığı belirtildi.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.