Anayasa Mahkemesinin 54. kuruluş yıl dönümü

Anayasa Mahkemesinin 54. kuruluş yıl dönümü
Mahkemenin 54. kuruluş yıl dönümü dolayısıyla "Bireysel Başvuru Kararlarının Etkileri" konulu sempozyum düzenlendi- Venedik Komisyonu Başkanı Buquicchio:- "(Devlet erkinde ya da kamuda bulunan kişiler) Anayasa Mahkemesi kararlarını beğenmeyebilirler ama b

ANKARA (AA) - Venedik Komisyonu Başkanı Gianni Buquicchio, devlet erkinde ya da kamuda bulunan kişilerin yargı kararlarından farklı düşünebileceğini, bu kararları beğenmeyebileceğini belirterek, "Ama bunların yine de uygulanacağını, mutabık kalmasalar bile en iyi şekilde yerine getirilmesinin, mahkeme kararlarının arkasında duracaklarını söylemeleri kaydıyla farklı görüş taşıdıklarını söyleyebilirler. Bizler şunu unutmamalıyız, devlet organları olarak kamu nezdinde Anayasa Mahkemesi kararlarına saldıramayız. Bu kurumun bağımsızlığı ve tarafsızlığını aksi takdirde risk altına alırız" dedi.

Anayasa Mahkemesinin 54. kuruluş yıl dönümü dolayısıyla "Bireysel Başvuru Kararlarının Etkileri" konulu sempozyum düzenlendi.

Sempozyumda konuşan Venedik Komisyonu Başkanı Buquicchio, Anayasa Mahkemesinin Türkiye'de hukukun üstünlüğünün, demokratik değerlerin ve insan haklarının savunucusu olduğunu gösterdiğini söyledi.

Buquicchio, Venedik Komisyonunun, şu anda Türkiye'de, internetle ilgili mevcut düzenlemeler ile sokağa çıkma yasaklarına ilişkin ceza yasasının hükümlerine dair görüş bildirmek üzere hazırlık yaptığını bildirdi.

Anayasa Mahkemesi kararlarının infazı ve bunların etkileri üzerine konuşmak için burada olduklarını aktaran Buquicchio, "Anayasa Mahkemesinin rolü, ulusal düzeydeki olaylarda insan haklarının korunmasını sağlamakta çok önemlidir. Görüyoruz ki Anayasa Mahkemesi, anayasanın garantörü olarak göründüğü ve anayasa tarafından garanti altına alınan hakları koruduğu için bu mahkemenin görevlerini etkin şekilde yapabilmesi son derece önemlidir" diye konuştu.

Anayasa kapsamındaki insan haklarının koruyucusu niteliğinin, mahkemenin en başta gelen rolü olduğuna dikkati çeken Buquicchio, Anayasa Mahkemesinin Twitter ve Youtube ile tutuklu yargılamalara ilişkin kararlarını bu konudaki en çarpıcı örnekler olarak gösterdi.

- Bireysel başvuru hakkının yürürlüğe konması

Buquicchio, Anayasa Mahkemesinin, bireysel başvurunun devreye girmesiyle Anayasa'da zikredilen temel hakların korunmasını sağlamak adına son derece güçlü bir pozisyon sergilediğini söyledi.

Türkiye'nin bireysel başvuru hakkının getirilmesiyle önemli aşama kaydettiğini ifade eden Buquicchio, bireysel başvuru ile Anayasa Mahkemesinin "süper mahkeme"ye dönüşmesi yönündeki korkuların yerinde olmadığının görüldüğünü dile getirdi.

Anayasa Mahkemesine bireysel başvurunun, AİHM'e Türkiye hakkında yapılan şikayetlerin azalmasını sağladığını vurgulayan Buquicchio, "Türkiye'de 2010 yılında bireysel başvuru hakkının yürürlüğe konması ve 2012'nin eylül ayında uygulamaya geçmesi, Strazburg'daki Türkiye'den gelen davaların sayılarının ciddi ölçüde azalmasına sebebiyet vermiştir. O vakte kadar Türkiye, Strazburg Mahkemesinde en yüksek başvuruya sahip olan ülke unvanına sahipti. Bu da aşağı yukarı 18 bin davaya tekabül ediyordu ki şu anda bu rakam halihazırda görülmekte olan 8 bin 500 davaya kadar düşmüştür" ifadelerini kullandı.

Buquicchio, ülkedeki davaların büyük çoğunluğunun artık Türkiye'de çözümlendiğine işaret ederek, dolayısıyla bireysel başvuru usulünün mevcut haliyle devamının önem taşıdığını söyledi.

Anayasa Mahkemesi kararlarının herhangi bir mahkeme kararında olduğu gibi mutlaka uygulanması ve uygun şekilde infaz edilmesi gerektiğini belirten Buquicchio, Avrupa'daki pek çok ülkede anayasa mahkemeleri üzerinde devletin ve hükümetin diğer kurumları tarafından kanunlara uygun olmayacak şekilde baskı uygulandığını bildirdi.

Venedik Komisyonunun ciddi şekilde bu tip uygulamaları kınadığını ifade eden Buquicchio, sözlerini şöyle tamamladı:

"Bu, devlet erkinde bulunan kişiler ya da kamuda bulunan kişiler hiçbir şekilde yargı kararından farklı düşünemez' anlamına gelmiyor. Anayasa Mahkemesi kararlarını beğenmeyebilirler ama bunların yine de uygulanacağını, mutabık kalmasalar bile en iyi şekilde yerine getirilmesinin, mahkeme kararlarının arkasında duracaklarını söylemeleri kaydıyla farklı görüş taşıdıklarını söyleyebilirler. Bizler şunu unutmamalıyız, devlet organları olarak kamu nezdinde Anayasa Mahkemesi kararlarına saldıramayız. Bu kurumun bağımsızlığı ve tarafsızlığını aksi takdirde risk altına alırız."





Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.