Ankara Üniversitesine tarihi müze

Ankara Üniversitesine tarihi müze
Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesinde, kurumun eğitim öğretime başladığı 1936 yılından bu yana toplanan önemli belge ve materyallerin yer aldığı "DTCF Müzesi" açıldı

ANKARA (AA) - Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesinde (DTCF) aralarında Atatürk'e imzalanan kitaplardan Kurtuluş Savaşı dönemine ait belgelerin de bulunduğu yüzlerce özel parçanın sergilendiği müze açıldı.

Ankara Üniversitesinden yapılan açıklamaya göre, DTCF Müzesi'nde milli mücadele yıllarına ait eşya, Afet İnan’ın ailesi tarafından fakülteye bağışlanan koleksiyon ve bu koleksiyondaki Atatürk’e imzalanmış özel kitaplar, Japon imparatorluk sarayından Papua Yeni Gine’ye, Sibirya’dan Hint yarımadasına ve Afrika’dan Güney Amerika’ya uzanan coğrafyadan derlenen ve çoğu 19. yüzyılın sonlarına ait yüzlerce parçadan oluşan özel koleksiyon sergileniyor.

Fakültenin eğitim öğretime başladığı 1936 yılından bu yana toplanan önemli belge ve materyallerin bulunduğu müzede, folklorik materyallerin yanı sıra Kurtuluş Savaşı dönemine ait malzeme ve belgeler de dikkati çekiyor.

Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erkan İbiş, müzenin açılış törenindeki konuşmasında, Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesine başta Atatürk olmak üzere yüzlerce bilim insanının emek verdiğini ve özveride bulunduğunu anlattı.

Geçmişini, edebiyatını, dilini, kültürünü bilmeyen toplumların ayakta kalmasının mümkün olmadığını vurgulayan İbiş, "Müzeler bunun için önemli. Müze, sosyal tarihimizin en önemli belleğidir. Bu nedenle biz bütün fakültelerimizden en az bir, hatta bazılarından birden fazla müze yapmalarını istedik." ifadelerini kullandı.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.