Ankara'daki oto galerilerin taşıma kararı

Ankara'daki oto galerilerin taşıma kararı
Ankara Büyükşehir Belediye Meclisinin oto galerilerin 1 Mart'a kadar şehir dışına taşınması kararı gereği denetime giden zabıta ekipleri, galeri sahiplerinin "yürütmeyi durdurma" kararını göstererek itiraz etmesinin ardından herhangi bir işlem yapmadı

ANKARA (AA) - Ankara Büyükşehir Belediyesi zabıta ekipleri, Büyükşehir Belediye Meclisinin kararı gereği 1 Mart'a kadar şehir dışına çıkmaları için süre tanınan oto galerileri denetlemek üzere harekete geçti. İş yeri sahiplerinin, Belediye Meclisi kararına karşı alınan yürütmeyi durdurma kararını gerekçe göstererek itiraz etmesinin ardından zabıtalar, esnaf hakkında herhangi bir işlem yapmadı.

Kent merkezindeki oto galerilerin taşınmasına ilişkin Büyükşehir Belediyesi Meclisinin 1 Mart'a kadar verdiği yasal sürenin dolmasıyla zabıta ekipleri ve polis, işlem yapmak üzere Emek 8. Cadde'de bulunan oto galerilerin bulunduğu bölgeye gitti.

Belediye ekiplerinin beton bariyerler ve vinçleriyle caddeye gelmesine esnaf tepki gösterdi. Ekipler 8. Cadde üzerinde bulunan araçların park edildiği bazı noktalara beton bariyerler koydu.

Zabıta ekipleri, işlem yapmak üzere harekete geçerken oto galeri esnafı, ellerindeki yürütmeyi durdurma kararlarını göstererek işlem yapılmasına engel oldu.

Büyükşehir Belediye Meclisinin kararına karşı hem Ankara Oto Galericileri Derneği (ANODER) tarafından hem de bazı iş yeri sahipleri tarafından farklı mahkemelerden alınan yürütmeyi durdurma kararları bulunduğunu belirten esnaf, yargı sürecinin tamamlanmasını bekleyeceklerini, bu süre içinde de kent merkezindeki faaliyetlerini sürdüreceklerini dile getirdi.

Daha sonra kalabalık esnaf grubunun taleplerini dinleyen Zabıta Daire Başkanı Abdurrahman Karabudak da oto galerileriyle ilgili yürütmeyi durdurma kararı olduğu için herhangi bir işlem yapılmayacağını ifade etti.

- "Yürütmeyi durdurma kararı genel ve bütün galerileri kapsıyor"

Ekiplerin bölgeden gitmesinin ardından açıklama yapan ANODER Başkanı İlyas Kalkan, oto galerilerin kent merkezi dışına çıkarılmasına karşı olduklarını ve Büyükşehir Belediyesi yetkilileri ile görüştükten sonra böyle bir uygulama yapılmasını yanlış bulduklarını söyledi. Yürütmeyi durdurma kararının bütün galerileri kapsadığını aktaran Alkan, sokak arasında galericilik yapmak istemediklerini belirterek, belediye ile ortak bir yer yapmaya hazır olduklarını kaydetti.

Kendilerine Esenboğa yolunda gösterilen alana gitmek istemediklerini dile getiren Kalkan, bütün yetkili makamlarla görüşerek mağduriyetlerini gidermeye çalışacaklarını belirtti.

Alkan, "Yanlış bir uygulama. Biz ANODER olarak bu uygulamayı esnafımızla protesto ediyoruz" dedi.

- Oto galerilerin taşınmasına ilişkin süreç

Ankara Büyükşehir Belediye Meclisinin 15 Ocak'taki toplantısında 2. el oto alım satımı yapan oto galerilerinin 1 Mart'a kadar Esenboğa yolundaki iş yerlerine taşınması kararı alınmıştı.

Kararda, Ankara’da ikinci el oto alım satımı yapan iş yerlerinin yaygınlaştığı, apartmanların giriş katlarının oto galerileri tarafından kiralandığı, araçların da yol kenarlarında, kaldırımlarda ve yollarda sergilenmesi nedeniyle yayaların kaldırımlarda rahat yürümeleri ve trafiğin sağlıklı akışının engellediği belirtilmişti. 1 Mart 2016'ya kadar kent merkezinin dışına taşınmayan oto galerilerinin ruhsatlarının iptal edileceği, iş yerlerinin de mühürleneceği açıklanmıştı.

Bazı iş yeri sahipleri, Büyükşehir Belediye Meclisi kararının yürütmesinin durdurulması ve iptali için dava açmıştı.

Ankara 7. İdare Mahkemesi, dava konusu işlemin, "Ruhsat iptali ve iş yerinin faaliyetten mene ilişkin olması ve uygulanması halinde telafisi güç veya imkansız zararlar doğurabileceği" gerekçesiyle 22 Şubat 2016'da yürütmeyi durdurma kararı almıştı.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.