Anneden oğula hayat veren ilik

Anneden oğula hayat veren ilik
Antalya'da doğuştan iki kolunun içe dönük olması nedeniyle 9 ameliyat geçiren 6 yaşındaki Boran Gündoğdu'ya, 3 yıl önce kemik iliği hastalığı MDS teşhisi konuldu- Hastalık nedeniyle kan değerleri hızla düşen minik Boran, annesi Özge Gündoğdu'dan nakledile

ANTALYA (AA) - SÜLEYMAN ELÇİN - Antalya'da yaşayan Özge Gündoğdu, nadir görülen miyelodisplastik sendrom (MDS) hastası 6 yaşındaki oğlu Boran'a iliğiyle ikinci kez hayat verdi.

Antalya'da yaşayan Süleyman-Özge Gündoğdu çiftinin ilk çocukları Boran, iki kolu da içe dönük doğdu.

Normal bebekten kısa olan kollarını açamayan minik Boran, Akdeniz Üniversitesi Hastanesinde Ortopedi ve Travmatoloji Bölümü'nden Prof. Dr. Serdar Tüzüner tarafından 3 yılda 9 kez ameliyat edildi. Boran'ın içe dönük kolları, operasyonların ardından açıldı.

Hayatının ilk yıllarını hastanede geçiren Boran'ın kollarının uzatılması için yapılacak kemik naklinin ise çocuğun büyümesinin ardından gerçekleştirilmesine karar verildi.

- Acil ilik nakli olması gerekiyordu

Hastane günlerinin bitmesiyle sevinen Gündoğdu çiftinin mutluluğu, minik Boran'ın bir gün burnundan kan gelmesiyle yarım kaldı. Acil servise kaldırılan Boran'ın burada yapılan tahlilleri sonrasında, ailenin acilen çocuk hematolojisi bölümüne başvurması gerektiği bildirildi.

Akdeniz Üniversitesi ile özel bir hastanede tahlilleri yapılan ve kan değerleri sürekli düşük olan minik Boran'a, nadir görülen kemik iliği hastalığı MDS teşhisi konuldu.

Doktorlar, bir süre ilaç tedavisi ve kemoterapi uygulanan Boran'ın kan değerlerinin takviyelere rağmen sürekli düşmesi nedeniyle aileye, çocuğun yaşaması için acil ilik nakli olması gerektiğini bildirdi.

- Annenin iliği nakledildi

Yurt içi ve dışında yapılan kemik iliği taramalarında Boran'a uygun ilik bulunamadı. Doktorlar, aileden yapılan testlerde yarı uyumlu olduğu belirlenen anneden iliği nakletmeye karar verdi. Prof. Dr. Akif Yeşilipek tarafından gerçekleştirilen naklin ardından kan değerleri hızla normale dönen Boran, bir süre sonra sağlığına kavuştu.

Anne Özge Gündoğdu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, zor günler geçirdiğini söyledi.

Oğluyla günlerce hastanelerde kaldıklarını ifade eden Gündoğdu, "Oğlum topluma girsin, kendisini eksik görmesin diye çaba gösterdim. Kolunun diğer çocuklar gibi görünmesi için çabaladım. Oğlumu, kolunun görüntüsü nedeniyle birçok kreş, 'Diğer çocuklar kötü etkilenebilir' diye kabul etmedi. Kepez Belediye Başkanı Hakan Tütüncü'ye ulaştım ve onun yardımları sayesinde bir kreşe oğlumu gönderebildim. Tek istediğim diğer çocuklarla iletişim kurmasıydı." dedi.

- "Hayallerimiz gerçek oldu"

Emeklerinin karşılığını aldığını anlatan Gündoğdu, şunları kaydetti:

"Bütün bunlarla uğraşırken oğlumun kemik iliği hastalığı da ortaya çıktı. Kolundaki fiziksel engellerle uğraşırken bu hastalıkla tanıştık. Hayatımız hastanelerde geçti ama hiç yılmadım. Oğlumun sağlığına kavuşacağı, yaşıtları gibi sokaklarda koşup oynayacağı günlerin hayali beni ayakta tutuyordu. Hayallerimiz gerçek oldu. Oğlumu zorlu hayat yolculuğunda sağlığım yettiği sürece hiç yalnız bırakmayacağım ve onun güçlü bir birey olması için çaba göstereceğim. Anneliğin gereği de bu."

Evinde annesi ve kızkardeşi Alara Sahra ile oynayarak vakit geçiren minik Boran ise annesine teşekkür etti.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.