Anzak torunlarından dünyaya barış mesajı

Anzak torunlarından dünyaya barış mesajı
Çanakkale Kara Savaşları'nın 101. yılı dolayısıyla 24-25 Nisan'da gerçekleştirilecek törenler öncesi Avustralya'dan Gelibolu Yarımadası'na gelen bir grup genç, Anzak Koyu'ndaki dedelerinin mezarlarını ziyaret etti- Forrest: - "Burada ölenlerin hepsi genç

ÇANAKKALE (AA) - İSMAİL ERSAN - Çanakkale Kara Savaşları'nın 101. yılı dolayısıyla 24-25 Nisan'da gerçekleştirilecek törenler öncesi Avustralya'dan Gelibolu Yarımadası'na gelen bir grup, ziyaret ettikleri dedelerinin mezarı başında dünyaya barış mesajları verdi.

Avustralya'nın West Ryde Sydney kasabasındaki Marsden High adlı okulda eğitim gören 19 öğrenci, beraberindeki dört öğretmen ile Anzak Koyu'ndaki Arıburnu Mezarlığı'nı ziyaret etti, savaşlarda ölen askerleri için saygı duruşunda bulundu.

Grupta yer alan 15 yaşındaki Oliva Forrest, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Çanakkale'ye ilk kez tarih öğrenmek ve dedelerinin mezarını ziyaret etmek için geldiklerini söyleyerek, "Avustralya'nın bu harbe nasıl katkıda bulunduğunu öğrenmek için geldik. 101 yıl önce askerlerimizin, nerede savaştığını görmek istedik." diye konuştu.

- "Bu kadar insanın burada ölmesine gerek yoktu"

Savaşların gereksiz olduğunu ve yok yere insanların ölmesine anlam veremediğini belirten Forrest, şöyle konuştu:

"Burayı ilk gördüğümüzde çok duygulandık. Burada ölenlerin hepsi genç ve ülkeleri için savaşmışlar. Çok genç yaşta öldükleri için çok üzülüyorum. İnsanlar buraya gelmiş savaşmışlar, hayatlarını kaybetmişler. Bunun yerine diplomatik olarak bu problemler çözülebilirdi. Bu kadar insanın burada ölmesine gerek yoktu. Türklerin misafirperverliğini görüyor ve çok mutlu oluyoruz. Her ne kadar biz burada savaştıysak da şimdi Türkler bize misafirperver davranıyor. Arkadaşlık ve saygı var bundan dolayı çok memnunuz."

- "Toprak için, petrol için savaşlar olmamalı"

15 yaşındaki Nicolas Hose de 101 yıl önce burada yaşananlar nedeniyle üzüldüğünü söyledi.

Türkiye'ye karşı 101 yıl önce atalarının savaştığını ama günümüzde iki ülkenin dost olduğunu anlatan Hose, "Şimdi Türkiye gibi dost bir ülkemiz var. Bunun için çok mutluyuz. Aynı zamanda Avustralyalı gençler olarak buraya geldik, çok mutluyuz. Çok büyük kayıplar verilmiş burada. Genç insanlar hayatlarını kaybetmiş. Yine de ülkemle gurur duyuyorum. Bu kadar insanın mezar taşını burada görmek çok üzücü. Dünyada da bazı ülkelerde savaşlar var. Avustralya’da savaş yok bunun için mutluyuz ama dünyada böyle korkunç savaşların olması üzücü. Bu savaşlar olmaması lazım. Savaşlar yerine dostluk ve arkadaşlık tercih edilmeli. Dünyada savaşlar bitmeli. Şiddetten ziyade insanlar politik olarak konuşarak problemlerini çözmeli. Toprak için, petrol için savaşlar olmamalı. Politikacılar bunları yapmamalı." değerlendirmesinde bulundu.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.