Anzakların torunlarından dedelerinin mezarlarına "örgü gelincik"

Anzakların torunlarından dedelerinin mezarlarına "örgü gelincik"
Çanakkale'de savaşan Anzakların torunları, Çanakkale Kara Savaşlarının 101. Yılı törenlerine gelirken yanlarında getirdikleri yünden örülen gelincik çiçeklerini dedelerinin mezarına bırakıyor- Gelibolu'ya gelen ziyaretçilerden Pinzone: - "Gelincik, savaş

ÇANAKKALE (AA) - İSMAİL ERSAN - Çanakkale'de savaşan Anzakların torunları, Çanakkale Kara Savaşları'nın 101. yılı dolayısıyla 24-25 Nisan'da gerçekleştirilecek törenler öncesi geldikleri Gelibolu Yarımadası'nda, yanlarında getirdikleri yapma gelincik çiçeklerini dedelerinin mezar taşına bırakıyor.

Avustralyalılar ve Yeni Zelandalılar, 101 yıl önce yapılan Çanakkale Kara Savaşları sırasında Gelibolu Yarımadası'nda hayatını kaybeden Anzak askerlerini temsil ettiğine inandıkları gelincik ve biberiye çiçeklerine ayrı bir önem veriyor.

Bu çerçevede, 1921'den bu yana yapılan törenler için Gelibolu'ya gelen bu ülkelerin vatandaşları, yanlarında bu çiçeklerin yapmalarını getirip Anzak mezarlarına, gerçek çiçeklerin tohumlarını da o dönemde savaşılan cephe ve çevresine bırakıyor. Yıllardır bırakılan tohumlar sayesinde Gelibolu Yarımadası'nın bir bölümü, bahar aylarında özellikle gelincik çiçekleriyle kırmızıya bürünüyor.

Avustralya'nın West Ryde Sdney kasabasından gelen ve Anzak Koyu'ndaki Arıburnu Mezarlığı'nı ziyaret eden 20 kişilik öğrenci grubu, Anzak askerlerini temsil ettiğine inandıkları el örgüsü gelinciği, düzenledikleri sade bir törenle bir mezara bırakarak, dua etti. Öğrenciler ardından mezarlık içindeki anıtın önünde saygı duruşunda bulundu.

Grup adına AA muhabirine açıklama yapan Timothy Pinzone, ilk kez Çanakkale'ye geldiğini ve farklı bir duygu içinde olduğunu söyledi.

- "Gelincik, savaş alanlarında ölenleri sembolize ediyor"

Gelinciğin kendisi ve Avustralya halkı için önemli anlamlar taşıdığına dikkati çeken Timothy Pinzone, şunları söyledi:

"Anzak Koyu'ndaki Arıburnu Mezarlığı'nı gördüğümde çok duygulandım. Gelincik, savaş alanlarında ölen insanları, kırmızı rengi de kanı sembolize ediyor.Bu gelincik bana göre tüm savaşları temsil ediyor. İnsanların ülkeleri için öldüğünü anlatıyor bu çiçek. Bu çiçek yeniden diriliş anlamına da geliyor. Gelincik çiçeğinin iple örülen yapmasını ülkemizden getirdik. Avustralya'da bu gelincikler çok fazla olmuyor. Her zaman bu çiçekleri bulmak kolay değil. Buradan da onları temin etmek zor oluyor. Onun için Avustralya'dan yapmasını getirdik. Arkadaşlarımızla da bu yapma çiçeği mezar taşının üstüne bıraktık."

Gelincik çiçeğini gördüğünde duygulandığını da dile getiren Pinzone, "Gelincikleri gördüğümde savaş aklıma geliyor. Keşke 101 yıl önce burada savaş çıkmasaydı ve bu kadar insan ölmeseydi. Diplomatik yollarla sorunlar çözülseydi ve insanlar ölmeseydi. Herkes gibi ben de insanların ölmemesini istiyorum." dedi.

Timothy Pinzone, Türkiye'nin çok güzel bir ülke olduğunu ve burada olmaktan keyif aldığını belirtti.

Anzakların torunlarından dedelerinin mezarlarına "örgü gelincik"

Anzakların torunlarından dedelerinin mezarlarına "örgü gelincik"

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.