AP Başkanı Martin Schulz Kıbrıs'ta

AP Başkanı Martin Schulz Kıbrıs'ta
Schulz: (Mülteci sorunu) "Türkiye olmadan bir çözüme ulaşılamayacağını anlamak gerekiyor."-"Kıbrıs’ın yeniden birleşmesi artık gerçekçi bir olasılık haline geldi, bu da tarihi bir şansın yakalanabileceği anlamına geliyor."

LEFKOŞA (AA) - Avrupa Parlamentosu (AP) Başkanı Martin Schulz, Avrupa'da sığınmacı krizi konusunda "Türkiye olmadan bir çözüme ulaşılamayacağını anlamayı gerektiriyor.” dedi.

Kıbrıs'ta temaslarını sürdüren Schulz, Rum meclisinde konuşma yaptı. Kıbrıs Rum kesiminin 10 yıl önce AB üyesi olduğunu, kendisinin de bunu desteklediğini belirten Schulz, "Kıbrıslılar olmadan Avrupa bir bütün olmayacaktır ve bu bütünlük ancak Kıbrıs’ın tamamı Avrupa Birliği üyesi haline geldiği zaman tam anlamıyla sağlanmış olacaktır." diye konuştu.

Schulz, Kıbrıs’ta görüşmelerin başarıya ulaşabilmesi için tarafların birbirlerine doğru adım atmaları gerektiğini belirterek, “Kıbrıslıların kaderi artık ayrıntılarında kaybolunacak konulara bağlı olmamalıdır. Eğer yeniden birleşme başarıya ulaşırsa, bu durumdan tüm Kıbrıslılar siyasi, bilimsel ve kültürel olarak fayda sağlayacaktır." ifadelerini kullandı.

Kıbrıs’ta kapsamlı çözüm müzakerelerinin uzun süre durma noktasında olduğunu, birkaç yıl öncesine kadar hiç kimsenin bu görüşmelerin bu kadar olumlu geçeceği düşüncesine sahip olmadığını belirten Schulz, şunları söyledi:

“Bu yüzden Sayın Anastasiadis ve Sayın Akıncı’ya en derin hürmetlerimi sunmak isterim. Müzakereler, onların cesaretleri sayesinde yeniden başlatıldı. Görüşmeler de sahip olduğunuz yetkinlikler öncülüğünde ilerliyor. Sayın Anastasiadis’ın Hollanda AB dönem başkanlığına, Türkçe’nin resmi dil olarak kullanılması ricasını içeren mektubunda, sergilenen yapıcı ruhun ve işbirliği isteklerinin güçlü sinyallerini görebiliriz. Kıbrıs’ın yeniden birleşmesi artık gerçekçi bir olasılık haline geldi, bu da tarihi bir şansın yakalanabileceği anlamına geliyor. Çünkü Kıbrıs tek bir toprak, Kıbrıslılar tek bir ulustur."

“Berlin Duvarı’nın yıkılmasının üzerinden sadece çeyrek asır geçmiş olmasına rağmen, tarihsel sürecin unutulması ve bazı mülteci hareketleri, Avrupa’da yeniden duvar ve çitlerin kurulmasına yol açtı” diyen Schulz, mülteci sorununda korkunun üstesinden gelinmesi, karşılıklı suçlamalardan önce dinlemek ve birlikte çözüm aramak gerektiğini vurguladı.

Sığınmacı krizi konusunda "Türkiye olmadan bir çözüme ulaşılamayacağını anlamak gerekiyor” ifadelerini kullanan Schulz, “Ancak bu tabii ki karşılığında değerlerimizden vazgeçmeye hazır olduğumuz anlamına gelmiyor. Şunun da altını çizmek isterim ki, AB üyelik süreci ve mülteci krizi ile mücadele ayrı şeylerdir." değerlendirmesinde bulundu.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.