Arabuluculuk yargının yükü hafifletecek

Arabuluculuk yargının yükü hafifletecek
Avukat, Arabulucu Elife Kazancı; PUSULA TV’de arabuluculuk sistemini anlattı. Kazancı, 1 Ocak’tan itibaren işveren-işçi anlaşmazlıklarında zorunlu olacak arabuluculuk sisteminin yargının yükünü hafifleteceğini söyledi

Avukat, Arabulucu Elife Kazancı; PUSULA TV’yle konuk oldu. Çekimleri Sille Baraj Parkı’nda yapılan ve hafta içi her gün canlı olarak yayınlanan UĞURLU GÜNDEM isimli programda deneyimli gazeteci Uğur Özteke’nin sorularını yanıtlayan Kazancı; arabuluculuk sistemini anlattı.

25 Ekim’de resmi gazetede yayımlanan kanun ile arabuluculuğun işçi-işveren uyuşmazlıklarında zorunlu hale geldiğini ve 1 Ocak 2018 itibariyle uygulamanın başlayacağını belirten Kazancı, “Bu sistemle yargının yükünün hafifletilmezsi ve adalet mekanizmasının daha hızlı işlemesi amaçlanıyor” dedi.

1 OCAK’TAN İTİBAREN ZORUNLU

Arabuluculukla ilgili bilgilendirici açıklamalarda bulunan Kazancı, sistemin tüm dünyada yaygın bir şekilde kullanıldığına dikkat çekerek, “Arabuluculuk tüm dünyada olan ve aktif şekilde kullanılan alternatif uyuşmazlık çözümüdür. Türkiye’de yargı yükü çok yoğun olduğu ve davalar uzun sürdüğü üstelik masraflı olduğu için sisteme sokuldu. Önce ülkeye ihtiyari (isterseniz) arabuluculuk yöntemi girdi. Ardından da zorunlu arabuluculuğa geçildi. 25 Ekim’de resmi gazetede yayımlandı. 1 Ocak’tan itibaren zorunlu olacak. Şimdilik işçi ve işveren davalarında geçerli olacak. Ülkemizde yılda 400 bin kadar işçi-işveren anlaşmazlığı söz konusu. Eğer arabuluculukta anlaşma olmazsa raporla dava açılacak” dedi.

Arabuluculuk Derneği’nin sistemi tanıtmak için yoğun bir şekilde çalıştığının da altını çizen Kazancı, “Arabuluculuk Derneği’ni kurduk. Amacımız yasanın atıl kalmaması, uygulanıp gerçekten görevini yapması ve yargının yükünü azaltmasını sağlamaktır. Biz de bunu insanımıza anlatmak için çalışmalara başladık. Yılbaşına kadar yoğun bir kampanya ile vatandaşlarımızı bilgilendireceğiz. Bunun için eğitimsel ve diğer bilgilendirme faaliyetlerimiz devam edecek” diye konuştu.

KONYA’DA 160 ARABULUCU VAR

Her isteyenin arabulucu olamayacağını da söyleyen Av. Kazancı, “Hukuk mezunu, en az 5 yıl mesleki kıdemi olan avukatlar başvuru yapıyor. Arabuluculuk Daire Başkanlığı’nın düzenlediği eğitimleri katılıp, sınavlarda başarılı olursa arabuluculuk sicil kaydı açılıyor. Türkiye’de 7 bin civarında arabulucu var. Konya’da ise 160 civarında arabulucu söz konusu.

 İnsanlar avukatlık bürolarına girmek istemeyebiliyor. Bu sistemde bağımsız arabuluculuk ofisleri açılabilecek. İnsanlar adliyeye gitmeden, hakimin savcının karşısına çıkmadan sorununu çözme yoluna gidecek” dedi.

FAYDALI OLACAĞINA İNANIYORUZ

Arabuluculuğun avukatlıktan bağımsız olduğunu ve gizliliğin temel prensip olduğunu da vurgulayan Kazancı, “Her şeyden önce gizlilik esastır. İşçi-işveren uyuşmazlığında geçmişte İşkur’a başvuruluyordu. Şimdi İşkur tarafından arabuluculara yönlendirilecek. Bu sistemle yargının yükü azalacak. Önemli kazanımlar elde edilecek. Geç gelecek adaletin kime ne faydası olacak ki? O nedenle bu sistemin faydalı olacağına inanıyoruz. Güzel bir çözüm yoludur. Eskiden her sokakta, her mahallede bir bilirkişi olurdu. Yani bizim kültürümüzde bir uzlaşmacılık, bir arabuluculuk var. Arabuluculuk sistemi avukatlıktan bağımsız bir sistem. Tamamen iyi niyetli bir çaba. Bunun için kaza ve diğer uyuşmazlıklarda da ihtiyari arabuluculuk yöntemi kullanılabilir. Zorunlu değil ama gidilmesinde fayda var” diye konuştu.

Uzlaşmacılık sisteminde elde edilen başarının arabuluculukta da yakalanacağına değinen Kazancı, “Uzlaşmacılıkta yüzde 60 başarı var. Arabuluculukta da başarı elde edilecek. Biz buna inanıyoruz. Arabuluculukta bugüne kadar yaklaşık 17 bin tutanak bağlandı. Yani çözüm için arabulucuya gidiliyorsa sonuç elde ediliyor. Burada niyet önemli. Adliyelerde arabulucuk büroları da oluşturuldu. Ben bir arabulucu istiyorum derseniz o atama yapar. Taraflardan birisi arabulucuya gelmezse zaten süreç başlamıyor. Gelmeyen taraf için davanın bitiminde aleyhte şeyler çıkacak. Uzlaşmaya, arabuluculuğa yanaşmadın diye vekalet ve diğer masraf ücreti ödenmeyecek” dedi.

İLK 2 SAATİN ÜCRETİ BAKANLIKTAN

Arabuluculuk ücretlerine de dikkat çeken Av. Kazancı, “Görüşmelerde 2 saate kadar olan görüşmenin ücreti bakanlık ödeyecek. Eğer arabuluculuk görüşmeleri iki saatten fazla sürerse iki taraf eşit olarak ödeyecek. Arabuluculukta ücret konu eşittir. Taraflar anlaşırsa kendi kurallarını belirlerler ama yasa gereği eşitlik var. Arabuluculukta bir ücret tarifesi var. Bence avukatlık ücretlerinden daha düşük. Her şeyden önce çözüm alma olayı hızlı ve yargılama masraflarından da kurtuluyorsunuz. Sonucu sen belirliyorsun, ara noktada buluşma söz konusu. Belirsizlik yok. Mahkemede ise davanın sonucu belli değil, ya da kazansanız bile tahsil edip edemeyeceğin belli değil. Mal kaçırabilir ya da batabilir. Bunun için arabuluculuk sitemi faydalı olacaktır” şeklinde konuştu. (Figen Kara)

 

 

 

 

Kaynak:Pusula Haber

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.