Arakanlı Müslümanların Dönüşleri "Endişe Verici"

Arakanlı Müslümanların Dönüşleri "Endişe Verici"
İngiltere Parlamentosu Uluslararası Kalkınma Komisyonu, Myanmar'dan kaçan Arakanlı Müslümanların ülkelerine dönme planının endişe verici olduğunu açıkladı

LONDRA (AA) - İngiltere Parlamentosu Uluslararası Kalkınma Komisyonu, Myanmar'dan kaçan Arakanlı Müslümanların evlerine dönme planının endişe verici olduğunu bildirdi.

Komisyon, bölgede yaşanan gelişmelerin mercek altına alındığı "Bangladeş ve Myanmar: Arakan Krizi" başlıklı raporunu yayımladı.

Raporda, "Yasal statüleri ile nihai varış noktaları hakkında net bir bilgi sahibi olmadan, hatta dönüş yolculuğuna gönüllü olup olmadıklarına bakılmaksızın 100 bin Arakanlı'nın Myanmar'a olası geri dönüşü ciddi endişe yaratıyor. Mevcut haliyle bu kriz bizim için endişe verici bir mesele." ifadelerine yer verildi.

Bölgede "devasa bir insanlık trajedisi" yaşandığı vurgulanan raporda, "Tecavüz ve cinsel şiddetin, Myanmar ordusu tarafından savaş silahı olarak kullanılmasına devam ediliyor." değerlendirmesinde bulunuldu.

İngiltere'nin bölgede harekete geçmek için çok yavaş kaldığına dikkat çekilen raporda, hükümetin, krizle mücadelede uluslararası toplum için hazırladığı "5 maddelik planı"nın ise memnuniyetle karşılandığı kaydedildi.

Plana göre İngiltere hükümeti, Myanmar güvenlik güçlerinin şiddetine son verilmesi, insani yardım erişimlerinin tamamıyla sağlanması, sığınmacıların evlerine "gönüllü, güven içerisinde ve saygınlıkla" dönmesine izin verilmesi, BM eski Genel Sekreteri ve Arakan Danışma Komisyonu Başkanı Kofi Annan tarafından hazırlanan rapordaki tavsiyelerin hayata geçirilmesi ve BM'nin bölgeye tam erişiminin sağlanması için çalışacak.

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliğinden (BMMYK) yapılan açıklamada, Myanmar'dan kaçanların evlerine, ülkelerine dönme planının "uluslararası standartlara uygun, güvenli ve gönüllülük esasına dayanması" gerektiği bildirilmişti.

Myanmarlı ve Bangladeşli yetkililer, Arakan eyaletinden kaçan Arakanlı Müslümanların ülkelerine dönme planını ele almak üzere dün bir araya gelmişti. Toplantıyla ilgili açıklama yapan Myanmar Sosyal Refah, Yardım ve İskan Bakanı Win Myat Aye, Bangladeş'e kaçan Arakanlı Müslümanların Myanmar'a dönüş sürecinin gelecek hafta başlatılmasının planlandığını dile getirmişti.

- Arakanlı Müslümanlara etnik temizlik

BM'nin açıkladığı en son rakamlara göre, geçen yıl 25 Ağustos'tan bu yana Myanmar'daki şiddetten kaçan 655 bin Arakanlı Müslüman Bangladeş'e geçti. Arakan'da 1970'lerde yaklaşık 2 milyon Müslüman'ın yaşadığı tahmin edilirken, sistematik saldırılardan kaçış nedeniyle bu sayı 350 binin altına geriledi.

Öte yandan uluslararası insan hakları kuruluşlarının uydu görüntülerine göre, bölgede Müslümanlara ait 350'den fazla köy kundaklandı.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.