"Arçelik-lg" Ticari Klima Üretecek

"Arçelik-lg" Ticari Klima Üretecek
Arçelik Türkiye Genel Müdürü Can Dinçer:-"Hedefimiz ticari klima pazarını da millileştirmek. Güney Koreli ortağımız ile değişen pazar ihtiyaçları ve trendler çerçevesinde Türkiye'de yeni bir teknoloji yatırımına imza atıyoruz"-LG Electronics Inc. İklimlen

İSTANBUL (AA) - Arçelik AŞ ve LG Electronics Inc., Arçelik-LG Klima Sanayi ve Ticaret AŞ (Arçelik-LG) çatısı altında ticari klima da üretmeye başlayacak.

İki şirket, ticari klima alanında pazarlama, satış ve dağıtım faaliyetlerini birleştirerek yeni bir döneme adım atıyor. Buna göre Arçelik ile LG'nin 1999 yılında başladıkları ortaklığın geçen yıl 31 Aralık 2023'e kadar uzatıldığı sözleşme kapsamında başlayan ikinci dönemde, ticari klima alanına yatırım yapılarak, Türkiye'de VRF klima üretimine başlanacak.

Bir dış ünite ile birden fazla iç ünitenin kontrol edildiği klima sistemi olan VRF sistemleri alanında, bugüne kadar geliştirilmiş en ileri sistem olan Multi V 5'in tanıtım toplantısı Arçelik Türkiye Genel Müdürü Can Dinçer, LG Electronics Inc. İklimlendirme Çözümleri Satış ve Pazarlama Başkan Yardımcısı James Lee, LG Electronics Türkiye Genel Müdürü Seonghak Kim ve Arçelik İklimlendirme ve Enerji Türkiye ve Uluslararası Satış Yöneticisi Bahadır Kocaaslan'ın katılımıyla gerçekleşti.

Can Dinçer, toplantıda yaptığı konuşmada, Türkiye toplam klima pazarının büyüklüğünün 1 milyar dolar civarında olduğu bilgisini verdi.

Türkiye VRF ticari klima pazarının ise yaklaşık 250 milyon dolar olduğunu belirten Dinçer, bu rakamın neredeyse tamamının halen ithal ürünlerden oluştuğunu söyledi.

Dinçer, hedeflerinin ticari klima pazarını da millileştirmek olduğuna işaret ederek, "Bu kapsamda, Güney Koreli ortağımız ile değişen pazar ihtiyaçları ve trendler çerçevesinde Türkiye'de yeni bir teknoloji yatırımına imza atıyoruz." dedi.

VRF teknolojisini ve know-how'ını Türkiye'ye kazandırdıklarını aktaran Dinçer, sözlerine şöyle devam etti:

"Tıpkı, Türkiye'de ilk pencere tipi klimayı, ilk split klimayı ve ilk Inverter teknolojisini ürettiğimiz gibi, VRF sistem klima dış ünitelerini yine ilk kez biz Türkiye'de üreteceğiz. Pazarda artan talebi karşılamanın yanı sıra yurt dışındaki inşaat projelerine de ürün sağlayabileceğiz. Hem ithalatı ikame edeceğiz, hem de ihracat yapacağız. Böylelikle Türkiye'ye kısa vadede ilave 200 milyon dolar gelir kazandırmayı planlıyoruz."

-" (İstihdam) Vizyonumuz ilk 3'e girmek olduğu için önemli bir sayı geleceğini tahmin ediyoruz"

Can Dinçer, LG ile üretim tarafında ticari klimalarla güçlenecek iş birliğinin, iki şirketin ticari klima pazarlama, satış ve dağıtım faaliyetlerini de birleştirmesiyle yeni bir yapıya bürüneceğini söyledi.

Bugüne kadar Arçelik ve Beko markaları ile yürüttükleri ticari klima faaliyetlerine ek olarak, LG markalı ticari klimaların satış ve dağıtım haklarını da münhasıran bünyelerine katacaklarını belirten Dinçer, "LG markalı ürünler bundan böyle Arçelik mühendislik yetenekleri, kurumsal çözüm altyapısı ve güçlü satış sonrası hizmetleri ile tüketicilere ulaşacak." diye konuştu.

Dinçer, ortaklıklarının yeni döneminde ticari klima ve yeni teknolojiler için yaklaşık 200 milyon lira yatırım planladıklarının altını çizdi.

Mevcut 185 modellerini, yapacakları yatırımlarla yeni eklenecek 65 adet platformla yaklaşık 260 modele çıkarmayı hedefledikleri bilgisini veren Dinçer, sadece ev tipi split klima üretimi ile sınırlı kalmayıp, ticari klima üretimini artırarak çeşitlendirmeyi ve Türkiye'ye yeni teknolojiler kazandırmayı amaçladıklarını vurguladı.

Dinçer, Türkiye'de ev tipi klima pazarında lider olduklarını, aynı başarıyı en kısa zamanda ticari klimada da göstereceklerine işaret etti.

"Uluslararası alanda hedefimiz ise girdiğimiz her pazarda ticari klima ürünlerimizle ilk 3 arasında yer almak." diyen Dinçer, tanıtımı yapılan Multi V5'in bugüne kadar geliştirilmiş en ileri VRF ticari klima ürünü olduğunu belirterek, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Yatırımı yapılacak olan VRF ticari klima sistemleri, enerji verimli özelliğiyle ön plana çıkıyor. Türkiye'nin enerji ithalat faturası yıllık 27 milyar dolar. Bu rakamın yüzde 25'i binaları ısıtmak ve soğutmak için kullanılıyor. 2016 yılında Türkiye'de binaları ısıtmak ve soğutmak için yaklaşık 6,5-7 milyar dolar harcandı. Yatırımını yapacağımız yeni nesil sistemler ile konvansiyonel sistemlere kıyasla binalarda yüzde 30 seviyesinde enerji tasarrufu sağlamak mümkün. Türkiye'de bu dönüşümün yarısını dahi gerçekleştirebilirsek yılda 1 milyar dolar tasarruf sağlayabiliriz. Bu da Türkiye'nin güneş enerjisi kurulu gücünün 6 katı kadar güneş enerjisi santralinin üreteceği elektriğe eşdeğer tasarruf anlamına gelmektedir."

Can Dinçer, yeni yatırımla birlikte istihdam artışının olup olmayacağı ile ilgili, "Üretim rakamlarına paralel olacak şekilde gerekli artışları planlayacağız. Ama şu anda bir rakam vermek doğru olmaz. Vizyonumuz Türkiye'de pazar liderliği ve hedef aldığımız ülkelerde ilk 3'e girmek olduğu için önemli bir sayı geleceğini tahmin ediyoruz." ifadelerini kullandı.



-"Türkiye'nin güçlü potansiyeline inanıyoruz"



LG Electronics Inc. İklimlendirme Çözümleri Satış ve Pazarlama Başkan Yardımcısı James Lee ise şirket olarak Türkiye'nin güçlü potansiyeline daima inandıklarını söyledi.

Buradaki muhteşem pazarlama fırsatları sayesinde Türkiye'nin bölgesel bir üretim üssü potansiyelini gerçekleştirdiğini aktaran Lee, aynı zamanda buradaki dinamik yatırım ortamı sayesinde çok iyi iş ortaklıkları kurduklarını dile getirdi.

Lee, Türkiye gibi eşsiz fırsatlarla dolu bir pazarda oldukça büyük yatırımlar ve iş ortaklıklarıyla iddialarını sürdüreceklerini kaydetti.

Klima ve iklimlendirme çözümleri alanında Türkiye'nin önde gelen markalarından Arçelik ile 17 yıldır sürdürdükleri dev iş birliğini, 2023 yılına kadar uzatarak Güney Kore ve Türkiye arasındaki iş birliğini daha da sağlamlaştırdıklarını belirten Lee, üstün teknolojiye sahip inovatif iklimlendirme çözümleri LG Multi V 5'in üretim ortaklığıyla da bu dev işbirliğini taçlandırdıklarını ifade etti.

Lee, bu yatırımın Türkiye'nin kaliteli üretim gücüne büyük bir katkı sağlayarak önemli bir ekonomik değer yaratacağına işaret ederek, "LG Electronics olarak iklimlendirme çözümleri alanında yerel ve küresel ortaklıklarla rekabet gücümüzü artırarak tüm kullanıcıların en inovatif çözümlerinden faydalanması için durmaksızın çalışıyoruz." diye konuştu.

Güneş panelleri geliştirdiklerine de işaret eden Lee, "Enerji saklama (ESS) dediğimiz bir sistemi geliştiriyoruz. Gelecekte Arçelik ve Koç Grubu ile yakın bir şekilde çalışarak ürün gamımızı güneş paneli ve ESS kısmına genişleteceğiz. Enerji tüketimi yapan tüm ürünlerde bu yönde bir ilerleme kaydedeceğiz." dedi.

-"Otomobil bileşenleri üretilmesi alanında ortak bir şeyler yapılabilir"

Seonghak Kim de Arçelik ile uzun yıllardır ortak olduklarını anımsatarak, söz konusu şirketle yalnızca konvansiyonel iş değil burada diğer tüketici işlerini de geliştirmek istediklerini söyledi.

"Sadece klima alanında değil." diyen Kim, dolayısıyla geleceğe baktıkları zaman Türkiye'de büyük fırsatlar olduğunu dile getirdi.

Kim, sözlerine şöyle devam etti:

"Tam olarak net bir şey söyleyemeyiz ama güneş enerjisi, enerji tasarrufu gibi çözümler alanında da çalışabiliriz. Yine otomotiv alanında, otomobil bileşenleri üretilmesi alanında ortak bir şeyler yapılabilir. Arçelik ile gelecek anlamında sınırsız bir potansiyel var. Bunu söyleyebilirim."

Bahadır Kocaaslan ise yenilebilir enerji ve enerji yönetimi konularında iki grubun da çalışmaları olduğunu vurgulayarak, "Şu anda bu anlamda bir ortaklıktan bahsetmiyoruz ama iki tarafın da kayıtsız kaldığı bir iş alanı, iş sahası değil. Her iki grubun da bu anlamda çalışmaları sürüyor." dedi.

LG fabrikasında kompresör üretmediklerini, klima sistemleri ürettiklerini anımsatan Kocaaslan, "Ortaklığın ikinci döneminde bizim büyük bir vizyonumuz var. Bu vizyona ulaşırken hayal ettiğimiz adetlere ulaşırsak, bunlar da yatırım planlarına alınabilir. Ama bugün için 'evet' kompresör üreteceğiz diyemem." diye konuştu.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.