Asansör sektörü dünyaya açılmalı

Asansör sektörü dünyaya açılmalı
Asansör piyasasına ilişkin verileri paylaşan Güden, “2016 yılında Türkiye’de 43 bin yeni asansör devreye alındı. Ortalama 18 daireye bir asansör düşüyor.

Herkes iç piyasaya yönelirse bu rakam azdır ama dünya genelinde mevcut çalışan 12 milyon civarında asansör var. Biz amansız rekabeti bir kenara bırakıp yurt dışına açılmalıyız. Dünyada büyük bir pazar söz konusu” dedi

 

Vital Asansör Yönetim Kurulu Başkanı Sadık Muharrem Güden, Pusula TV’de yayınlanan UĞURLU GÜNDEM’e konuk oldu. Genel Yayın Yönetmenimiz Uğur Özteke ile asansör sektörü özelinde inşaat ve piyasalara dair değerlendirmelerde bulunan Güden, Vital Asansör’ü da anlattı.

İlk olarak kendisini ve yönetim kurulu başkanlığını yaptığı Vital Asansör’ü tanıtan Güden, “1973 Derbent doğumluyum. 2 yaşından beri Konya’dayım. Doğduğumuz yeri de doyduğumuz yeri de unutmuyoruz. Eğitim hayatımın tamamın burada geçti. Asıl mesleğim elektroniktir. Ama zaman içerisinde evrile evrile asansörcülüğe geçtik. 2000’li yıllardan bu yana bu işle iştigaliz. Vital’i ise 2012’de hayata geçirdik. İlk olarak asansör otomatik kapıları imalatıyla bu işe başladık. Şükürler olsun sektörde çok iyi konuma geldik. Yıllık 15 bin civarında kapı üretimimiz söz konusu. Bunun da yüzde 40’ı ihraç ediliyor” dedi.

SEKTÖRDE AMANSIZ BİR REKABET VAR

Sektörün rekabet yoğun bir sektör olduğunun altını çizen Güden, “Sektörde rekabet çok fazla ve amansız. Hatta etek dışı rekabet de söz konusu. Son düzenlemeler bunun önüne geçecek gibi duruyor. Herkes her işi yapamıyor. Herkesin her işi yapma özgürlüğü vardır ama işi işinde ehil olanlar yapmalı. Sektörel sıkıntılar yaşanıyor. Doların dalgalı seyri sektöre sıkıntı yaşatsa da biz ülke olarak bunlara alışığız. Tabiri caizse aşılandık. Bunu da atlatacağız inşallah” ifadelerini kullandı.

18 DAİREYE BİR ASANSÖR DÜŞMEKTE

Asansör piyasasına ilişkin verileri paylaşan Güden, “2016 yılında Türkiye’de 43 bin yeni asansör devreye alındı. Ortalama 18 daireye bir asansör düşüyor. Herkes iç piyasaya yönelirse bu rakam azdır ama dünya genelinde mevcut çalışan 12 milyon civarında asansör var. Bu rakam devreye giren yeni asansörlerle her yıl artıyor. Bunun yanı sıra bakımı yapılan ve değişimi yapılan asansörler de var. Vital Asansör olarak 6 yıllık bir firmayız ama üçüncü yılımızda ihracat ekibimizi kurmuştuk. 3 yılda ciddi bir potansiyele ulaştık. Bugün toplam üretimin yüzde 40’ını ihraç eder duruma geldik. Firmalar dış ticarete daha fazla eğilmeli. Sadece asansör sektöründe dış ticaret hacmi 420 milyon dolardır. Bu rakam gerçekten çok düşük. Bunun 130 milyon doları ihracat. Asansörde dış ticaret açığımız yaklaşık 300 milyon dolar. Üretici firmaların mutlaka organizasyonlarını kurup yurt dışına yönelmesi gerekiyor” diye konuştu.

KONYA ASANSÖRDE 2. SIRADA YER ALIYOR

İhracat rakamlarının artması için sektörel güç birliğine daha fazla ihtiyaç duyulduğunun da altını çizen Güden, “Asansörün tüm bileşenleri Konya’da üretiliyor. Bizim yapmamız gereken, kendimizi daha iyi anlatıp dış ticaret hacmini arttırmamız gerekiyor. Konya’nın asansör sektöründe ciddi bir konumu var. Hatta Konya asansör sektöründe İstanbul’un ardından ikinci sırada yer alır. Biz firma olarak bugüne kadar 7-8 tane fuara katıldık. Fuarlara katılım kolay değil, maddi açıdan ve psikolojik açıdan yıpratıcıdır. Ama biz bunun karşılığını aldık. Biz sebebini işliyoruz, Allah karşılığını veriyor. Hiçbir çabanın karşılıksız değildir. Asansör sektöründe 100’e yakın firma var. Bu firmalar arasında öne çıkmak için fuarları önemsiyoruz. Bunun yanı sıra güç birliği yapmalıyız. Mesleki rekabet güzeldir ama iş birliği daha da güzeldir. Biz 5 ortak güçbirliği yaptık. Beş işi beş kişi sırtlıyoruz. Beş işi bir kişi sırtlamaya kalkarsa bu yükün altından kalkması kolay değil” dedi.

VİTAL ASANSÖR 34 ÜLKEYE İHRACAT YAPIYOR

Vital asansörün pazardaki yerine de dikkat çeken ve yeni pazarlar için fizibilite çalışmalarının yürütüldüğüne dikkat çeken Vital Asansör Yönetim Kurulu Başkanı Sadık Muharrem Güden, “33-34 ülkeye ihracatımız var. Arap ülkeleri, Avrupa’da Fransa, Balkan ülkeleri ve Türkiye Cumhuriyetlere ihraç yapıyoruz. Kuzey Afrika ülkelerine ürün gönderiyoruz. Dünyada büyük bir pazar var ve bizim gidip o pazardan kendimize yer açmamız gerekiyor. Gitmeden olmaz. İhracat ekibimiz yeni pazarlar için durmaksızın çalışıyor. Ülkemizde yurtdışında temsil etmek için çalışıyoruz. İyi durumdayız ama yeterli değil, daha iyi hatta çok daha iyi olmalıyız. İhracat oranımızı yüzde 60’a çıkarmalıyız” diye konuştu.

FRENE BASILMAZ AMA AYAKLAR GAZDAN ÇEKİLİR!

Piyasaları değerlendiren ve yeni yılla ilgili öngörülerini de sıralayan Güden, “İnşaat sektörü canlı bir sektör. Sürekli gelişim içerisinde ve piyasada talep yoğun. 2017 geçen yıllara oranla biraz durgun geçti. Konut satışları düşmese de durağanlık söz konusu. Bizim asıl sahamız yeni yapılan binalardır. Türkiye’de 2014’ten beri yapı ruhsatı almış ama iskana çevirmemiş yani oturulur hale gelmemiş 1,5 milyona yakın daire söz konusu. Bu yaklaşık 80 bin asansöre tekabül eder. Bu sektör için büyük bir rakamdır. Dolardaki yükseliş piyasaları olumsuz etkiliyor. Bunu aşmanın tek yolu ise ihracatı arttırmaktır. 2018’de piyasalarda dalgalanma söz konusu olacaksa insanlar gerekli önlemleri alacaktır. Uzun vadede yatırımlar ertelenebilir. Frene basmıyoruz ama ayağımızı gazdan hafifçe çekebiliriz. İnşallah ülke olarak bunları aşacağız ve daha müreffeh bir memlekete tekrardan kavuşacağız” dedi.

10 YILDA 250 ASANSÖR KAZASI YAŞANDI

Asansör kazalarının ciddi bir mesele olduğunu söyleyen Güden, “Ülkede birçok şey, birçok kaza kanıksanmış durumda ama asansör kazaları kanıksanmayan olayların başındadır. Bu aslında iyi bir şeydir. Türkiye’de son 10 yılda yaklaşık 250 asansör kazası oldu. Bunun sonucunda 100 vatandaşımız hayatını kaybetmiş. Kimse bunu arzu etmez, rakamlar da asla küçümsenemez ama trafik kazalarında sadece 2016 yılında 1 milyon 200 bin kaza olmuş ve 7 bin 300 kişi vefat etmiş. Son 10 yılda yaklaşık 50 bin vatandaşımız trafik kazası neticesinde hayatını kaybetmiş. Biz asansör kazalarına da trafik kazalarına da alışmayalım, kanıksamayalım. Bir yerde asansör kazası oluyorsa üzerine gidelim ama elimizi vicdanımıza koyalım. Bunun yanı sıra Avrupa ülkelerinde ölümlü asansör kazalarının da maalesef yüzde 70’i Türkiye’de. Sorun kimde, kim nerede yanlış yapıyor? Hepsi gözden geçirilmeli. Asansörün periyodik bakımları ihmal ediliyor. Periyodik bakım aylık yapılmak zorunda” diye konuştu. 

(Haber: Ö. Faruk Karabulut)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.