ASELSAN'dan yeni buluşlar

ASELSAN'dan yeni buluşlar
Şirket, Ar-Ge yatırımlarının meyvelerini yeni buluşlara imza atarak topluyor- ASELSAN mühendisleri, son dönemde çeşitli yenilikler içeren "pil ayarlama sistemi", "termal el dürbünü", kara, hava ve deniz platformlarındaki faydalı yükler için "şok sönümleyi

ANKARA (AA) - GÖKSEL YILDIRIM - ASELSAN, Ar-Ge yatırımlarının meyvelerini, yeni buluşlara imza atarak topluyor.

ASELSAN, geçen yıl 712 milyon lirası dış kaynaklı, 200 milyon lirası özkaynaklardan finanse edilen toplam 912 milyon liralık Ar-Ge çalışmasına imza attı.

Ar-Ge çalışmalarını 5 merkezde 2 bin 200 Ar-Ge mühendisiyle sürdüren şirket, bu çalışmaların sonunda ortaya çıkan buluşları, patent ve faydalı model başvurularıyla tescilliyor.

ASELSAN mühendislerinin son dönemde gerçekleştirdiği buluşlar arasında "pil ayarlama sistemi" bulunuyor. Buluş, pille çalışan askeri termal görüntüleme cihazlarında kullanılan pil sayısının ve dolayısıyla cihazın çalışma süresinin kullanıcı tarafından ayarlanabilmesine olanak veren bir pil ayarlama yöntemini içeriyor. Bu buluşla, birden fazla sayıda pille çalışan cihazın, farklı pil sayılarında ve farklı çalışma süreleri boyunca işlevsel kullanım esnekliğine sahip olması amaçlanıyor.

"Araca entegre motori̇ze kollu ataletsel navi̇gasyon teknoloji̇si̇ne dayalı topçu yer ölçme ci̇hazı", muharebe sahasında ortak bir koordinat sisteminin oluşturulması, çok hassas konum bilgisi sağlayan noktaların tespit edilmesi, sensör ve sistemler için gerekli konum ve istikamet açılarının belirlenmesi, silah sistemleri veya özel maksatlı görev araçlarının konum ve istikamet açılarının tespit edilmesini sağlıyor.

"Termal el dürbünü", gün ışığında görüntü çekimi yapılmasını sağlayan gündüz kamerası, elektromanyetik spektrumdaki kızılötesi dalga boylarını görünür bir resme çevrilmesini sağlayan termal kamera, görüntü alınan noktalardan konum bilgisinin alınmasını sağlayan GPS, dünyanın manyetik alanına göre yönleri gösteren manyetik pusula, lazer ışınları ile bakılan bölgeye olan uzaklığın hesaplanmasını sağlayan lazer mesafe ölçer, gözle görülemeyen bir dalga boyunda lazer ışını ile bir hedefin işaretlenmesini sağlayan lazer hedef noktalayıcı, manyetik pusula ve lazer mesafe ölçerden gelen veriler doğrultusunda hedefin konumunu, yönünü ve mesafesini işleyerek kullanıcıya görsel olarak sunması için uyarlanmış birimi içeriyor.

"Elektro-opti̇k si̇stemler i̇çi̇n algori̇tma geli̇şti̇rme ve veri̇ tabanı oluşturmada kullanılan bi̇r döngü si̇stemi̇", elektro-optik görüntüleme birimleri içeren platformlar (güvenlik kamerası, füze başlığı, insansız hava aracı, kızılötesi algılama sistemleri ve benzeri) üzerinde görüntü işleme algoritmaları geliştirmek için kapalı döngü testler yapılmasını ve veritaban oluşturulmasını sağlıyor. Buluş, elektrooptik görüntüleme sistemleri için görüntü geliştirme algoritmaları üretilmesi amacıyla kullanılması gereken fakat önceden elde edilmesi mümkün olmayan görüntülerin benzetimi yapılarak anlık işlenmesine ya da veritabanlarında saklanmasına imkan tanıyor.

"Plaka ve taşıt tanıma kameraları için ışık algılayıcı", plakaların retroreflektif izleme açılarından yansıyan ışınların kameraların görüş açısına girdiğini tespit ederek plaka veya taşıt tanıma için doğru pozlama ile görüntü alınmasını sağlıyor.

"Şok sönümleyici platform", kara, hava ve deniz platformlarında kullanılan, üzerindeki faydalı yükü şoklardan koruyan, üretimsel ve mafsal tasarımı açısından kolay, ayrıca faydalı yükün bağlandığı zemine paralelliğini koruyan bir şok sönümleyici olarak geliştirildi.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.