Av sezonu sonuna doğru balık fiyatları ucuzladı

Av sezonu sonuna doğru balık fiyatları ucuzladı
Denizlerde av yasağının başlamasına kısa bir süre kala başta hamsi ve istavrit olmak üzere balık çeşitlerinde fiyatların gerilemesi, tüketicileri sevindirdi- Güney Marmara'da, kilogram bazında fiyatlar hamside 15-20 liradan 10 liraya, istavritte 15-20 lir

BURSA (AA) - Denizlerde balık avı yasağının başlamasına sayılı günler kala Güney Marmara'da özellikle hamsi, istavrit ve sardalya fiyatlarının gerilemesi satışları artırdı.

Bursa'nın Nilüfer ilçesindeki İhsaniye Semt Pazarı'nda tezgah açan balıkçı Ömer Kocaman, AA muhabirine yaptığı açıklamada, denizlerde su ürünleri av yasağının 15 Nisan'da başlayacağını söyledi.

Vatandaşların, sezonun son günlerinde de balığa ilgi gösterdiğini belirten Kocaman, "Önümüzdeki hafta başlayacak av yasağı dolayısıyla fiyatlarda azalma var. Hamsinin kilogramı 20 liradan 10 liraya, istavritin kilogramı 15 liradan 10 liraya, sardalyanın kilogramı 10 liradan 7 liraya düştü. Çipura ve levreğin kilogramı da 25 liradan 22 liraya geriledi." dedi.

Kocaman, en çok çipura ve levrek gibi büyük balıkların rağbet gördüğünü, hamsinin dönem itibarıyla pek lezzetli olmadığı için fazla tercih edilmediğini aktardı.

- Havalar ısındı, fiyatlar geriledi

Balıkesir Bölgesi Su Ürünleri Üreticiler Birliği Başkanı Nihat Işık da balıkçıların ellerindeki deniz ürünlerini satabilmek için fiyatları düşürmek zorunda kaldığını ifade etti.

Işık, kış mevsimine göre balık tüketiminin az olduğuna işaret etti.

Bandırma'daki balık halinde tezgah açan Ali Yolagelen, havaların ısınmaya başlamasıyla denizden çıkarılan balık miktarının arttığını kaydetti.

Yolagelen, havaların ısınmasının da etkisiyle fiyatların gerilediğini söyleyerek, "15-20 liraya sattığımız hamsinin kilogramını yaklaşık 20 gündür 10 liraya satıyoruz. Tabii hamsi 10 lira olunca bu durum diğer balık fiyatlarını da etkiledi. 10 liradan satılan sardalya 5 liraya, 15-20 lira olan istavrit de 7-10 liraya kadar düştü." diye konuştu.

- "Av yasağı 1 Nisan'a hatta mümkünse 15 Mart'ta çekilsin"

Çanakkale Bölgesi Su Ürünleri Kooperatifi Birliği Başkanı Hasan Uysal ise denizlerde gırgır ve trol avcılığı yasağının 4,5 ay süreceğini aktardı.

Trollerle 15 Temmuz itibarıyla uluslararası sularda ava yeniden başlanacağını bildiren Uysal, şunları kaydetti:

"Yeni av dönemi 1 Eylül'de başlayacak. Bu dönem, 2012-2016 tebliğini kapsayan bir dönemdi. Yeni dönem 2016-2020 dönemini kapsayan avcılık dönemi olacak. Dolayısıyla yeni uygulamalar, yeni yaptırımlar bu dönem için gelebilir. Çanakkale bölgesi olarak av yasağının 15 Nisan'da değil de daha erken en az 1 Nisan hatta mümkünse 15 Mart'ta başlamasını talep ediyoruz. Ağustos ayında balıklar göçünü tamamlamış oluyor. Gırgır ve trol avcılığının, balığın havyarlı olduğu mart ve nisan aylarından daha erken kapanmasını istiyoruz."

Uysal, balık fiyatlarındaki düşüşün arz talep dengesindeki değişiklikten kaynaklandığını sözlerine ekledi.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.