Avrupa ıstakozu "kültür"lendi

Avrupa ıstakozu "kültür"lendi
ÇOMÜ Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesinde "Avrupa ıstakozu" denilen deniz ıstakozunun kültür yetiştiriciliğinde ilk denemeler yüz güldürücü - Doç. Dr. Berber: - "Geçen yıl yaklaşık 20-25 gün canlılığını koruyan larva üretiminde, bu sene bu sayıyı e

ÇANAKKALE (AA) - MEHMET BAYER - Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesinde, deniz ıstakozunun kültür yetiştiriciliği konusunda yapılan ilk denemelerden başarılı sonuçlar alındı.

Yüksek lisans öğrencisi Emre Özer'in "Deniz Istakozu Larvalarının Kültür Şartlarında Hayatta Kalma Olanakları ve Büyüme Performansının Araştırılması" yüksek lisans tezi kapsamında yürütülen çalışmalarda elde edilen larvaların boyu 1,5 santimetreye ulaştı.

ÇOMÜ Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. Selçuk Berber, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yaklaşık 2 yıldır "Avrupa ıstakozu" denilen deniz ıstakozu larva yetiştiriciliği üzerine çalışmalar yaptıklarını bildirdi.

Berber, bu konuda ciddi yol katettiklerini vurgulayarak, "Geçen sene yaklaşık 20-25 gün canlılığını koruyan larva üretiminde, bu sene bu sayıyı egale ettik, hatta geçtik. Larvaları yaklaşık 1,5 santimetre uzunluğa ulaşıncaya kadar canlı yetiştirmeyi başardık." diye konuştu.

Projeyi, yüksek lisans öğrencisi Emre Özer'in tezi kapsamında yürüttüklerini belirten Berber, şöyle devam etti:

"Kültür ıstakozu yetiştirme günümüze kadar belki bir hayal olarak görülüyordu ama yurt dışında İngiltere ve ABD'de farklı türlerde olsa da yetiştiriciliği yapılabiliyordu. Hatta geçen yıllar itibarıyla Türkiye'nin çok miktarda ithal ettiği bir tür deniz ıstakozu. Ekonomik olarak en değerli deniz ürünleri arasında yer alıyor. Geçen yıl itibarıyla kilosu 120 lira artı KDV gibi çok yüksek bir girdiye sahip ürün. Yaklaşık 70 ton gibi ithalatımız bulunmakta."

- "İlk defa kültür denemesi yapılıyor"

Berber, Çanakkale ve çevresinin deniz ıstakozunun doğal yaşam alanları olduğunu, söz konusu bölgelerde bu türün fazla miktarda bulunduğu belirterek, kültür anaç ıstakoz üretimi için küçük denemelere başladıklarını hatırlattı.

Ellerindeki imkanları artırabilmeleri halinde fakülte olarak bu konunun üstesinden gelebileceklerine inandıklarını dile getiren Berber, şunları kaydetti:

"Çalışmalarımız devam edecek. Bu konuda büyük bir proje hazırlığındayız. Kapalı devre su sistemine sahip olduğumuz zaman artık bu konuyla ilgili daha derin ve geniş çalışmalar yapacağız. Kültür ıstakozu yetiştirme konusunda Türkiye genelinde yapılan ilk çalışma. Bundan önceki çalışmalar lokal olarak, 'Şurada şu ıstakoz var, burada bu ıstakoz var' şeklinde taksonomik (canlıların tanımlanması, sınıflandırılması) çalışmalardı. İlk defa kültür denemesi yapılıyor."

Berber, proje sonunda çok ciddi ekonomik kazanç beklediklerini ifade ederek, "Zaten bilimsel projelerin gitmesi gereken nokta da bu. Eğer sahaya inemiyorsanız, ekonomik olarak bir getirisi olmuyorsa projeleriniz rafta kalıyor. Biz projelerin artık rafta kalmaması, ekonomiye kazandırılması için uğraş verebileceğimiz en üst düzey canlıyla çalışıyoruz. Umarım ciddi bir başarı elde ederiz ve ülkemiz için hayırlı bir iş yapmış oluruz." değerlendirmesinde bulundu.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.