Avrupa Konseyi'nden Gürcistan'ın toprak bütünlüğüne destek

Avrupa Konseyi'nden Gürcistan'ın toprak bütünlüğüne destek
Gürcistan Dışişleri Bakanlığı: - "Avrupa Konseyi Bakan Yardımcıları Komitesi, Rusya'yı Gürcistan'ın toprak bütünlüğünü ve egemenliğini ihlal eden girişimlerine son vermeye, uluslararası hukuk ilkelerine uygun davranmaya ve 12 Ağustos 2008'de yapılan ateşk

TİFLİS (AA) - Gürcistan Dışişleri Bakanlığı, Avrupa Konseyi Bakan Yardımcıları Komitesi'nin 1255. oturumunda Gürcistan'ın toprak bütünlüğü ve egemenliğini destekleyen karar alındığını bildirdi.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, Avrupa Konseyi Bakan Yardımcıları Komitesi'nin 1255. oturumunda "Avrupa Konseyi ve Gürcistan'daki çatışmalar" gündem maddesinin de görüşüldüğü belirtildi.

Oturumda, Gürcistan'ın uluslararası arenada tanınan sınırları içindeki toprak bütünlüğünü ve egemenliğini destekleyen bir kararın alındığına işaret edilen açıklamada, bu çerçevede ülkede tek taraflı bağımsızlığını ilan eden Abhazya ve Güney Osetya topraklarındaki insan hakları ihlallerinden Rusya'nın sorumlu olduğu ve bu ihlallerin giderilmesi noktasında Rus yönetiminin sorumluluk alması gerektiği vurgulandı.

Açıklamada, oturumda alınan kararlar doğrultusunda işgal edilen topraklarda fiili kontrole sahip Rusya'nın, Abhazya ve Güney Osetya topraklarındaki halkın ana dilde eğitim hakkını koruması, bölgeden göç edenlerin topraklarına sorunsuz dönmelerine destek verilmesi, tek taraflı bağımsızlık ilan edilen bölgelerdeki Gürcistan vatandaşlarının ülkelerine dönmeleri için engellerin kaldırılması ve yasa dışı tutuklamaların durdurulması, bölgedeki insanların korunması ve insan hakları ihlallerinin soruşturulması tavsiyesinde bulunuldu.

Açıklamaya şöyle devam edildi:

"Avrupa Konseyi Bakan Yardımcıları Komitesi, Rusya'yı Gürcistan'ın toprak bütünlüğünü ve egemenliğini ihlal eden girişimlerine son vermeye, uluslararası hukuk ilkelerine uygun davranmaya ve 12 Ağustos 2008'de yapılan ateşkes anlaşmasına dönmeye çağırıyor. Bugün düzenlenen 1255. oturumda alınan kararda tüm çağrılara rağmen Rusya'nın Gürcistan'ın toprak bütünlüğü ve egemenliğini ihlal eden adımlar atmaya devam ettiği vurgulandı."


Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.