Avrupa’da İslamofobi'ye karşı önlem çağrısı

Avrupa’da İslamofobi'ye karşı önlem çağrısı
Avrupa’ya sığınmacı akını ve Fransa’daki terör saldırıları, Müslümanlara karşı ayrımcılık ve hoşgörüsüzlük vakalarını artırırken, Müslümanlara yönelik saldırıların cezalandırılması için yasal altyapı bulunmuyor- Uzmanlar, İslamofobi’nin "nefret suçu" olar

VİYANA (AA) - HASAN TOSUN - Avrupa’da Müslüman karşıtlığının kaygı verici noktaya ulaştığını belirten uzmanlar, İslamofobi’nin "nefret suçu" olarak tanımlanmasının çözüme katkı sağlayacağını düşünüyor.

Avrupa’ya yönelen sığınmacı akını ve Fransa’da meydana gelen terör saldırıları, Müslümanlara karşı ayrımcılık ve hoşgörüsüzlük vakalarını artırdı.

Müslümanlara saldırıların cezalandırılması için yasal altyapının bulunmadığı Avrupa’da, mağdurların hak arayışları da sonuçsuz kalıyor.

Uzmanlar ise İslamofobi’nin “nefret suçu” olarak tanımlanmasının çözüme olumlu katkı sağlayacağını düşünüyor.

Merkezi Belçika’da bulunan düşünce kuruluşu Thinkout Başkanı Bekir Güneş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Avrupa’da, Paris’teki saldırılarının da etkisiyle Müslümanlara yönelik hoşgörüsüzlüğün ve ayrımcılığın arttığına dikkat çekti.

Avrupa’da güvenlik politikalarının ağırlık kazandığını vurgulayan Güneş, “Güvenlik politikaları otomatik olarak Müslümanların haklarını kısıtlamaya yönelik oldu. Terör olayları bahane edilerek haklarımız kısıtlanmamalıdır” dedi.

-“Hukuksal düzenlemeler yapılmalı”

Müslümanlara yapılan sözlü veya fiziksel saldırıların yeterince hakim karşısına çıkarılmadığını ve hukuki düzenlemeler olmadığı için caydırıcı cezalandırma yapılamadığını belirten Güneş, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı'ndan (AGİT) ilgili ülkelerde Müslümanlara yönelik saldırılar, yapılan yargılamalar ve cezalandırmalar hakkında bir araştırma yapılmasını istediklerini aktardı.

Güneş, “Hukuksal boşluklar var. Çoğu yerde şahsen dava açamıyorsunuz. Caydırıcı ceza bulamıyorsunuz, hafifletici sebepler bulunabiliyor. Cezalar ertelenebiliyor. Hukuksal düzenlemeler yapılması gerekiyor” diye konuştu.

-“İslamofobi akımını durdurmalıyız”

Toplumsal Bütünlük için Avrupalı Müslümanlar Girişimi (EMİSCO) Genel Sekreteri Bashy Quraishy de İslamofobi’nin “bütün Müslümanların kötü olduğu algısına dayalı bir ideoloji” haline geldiğini söyledi.

İslamofobinin tarihsel arka planı bulunduğunu ve medya ve siyasetçiler eliyle körüklendiğini düşünen Quraishy, “Bütün Avrupa halklarıyla birlikte hareket ederek bu tehlikeli İslamofobi akımını durdurmalıyız. Eğer durduramazsak bu bütün Avrupa toplumları için büyük problemlere yol açacaktır” ifadelerini kullandı.

-“DAEŞ gibi örgütlerin ağına düşüyorlar”

Almanya’da faaliyet gösteren Diyanet İşleri Türk İslam Birliği (DİTİB) Dış İlişkiler Müdürü Dr. Zekeriya Altuğ da Avrupa’da Müslümanların din özgürlüğünün kısıtlandığını belirterek, “Bu nedenle yeni yetişenlen nesiller ya kendi kimliğini tamamen kaybederek suça bulaşıyor ya da DAEŞ gibi örgütlerin ağına düşüyor” dedi.

İslam geleneğini ve kültürünü yok etmenin aşırılığı desteklemek anlamına geldiğini kaydeden Altuğ, Avusturya’daki İslam Yasasının Müslümanları yabancılaşmaya ittiğini, çözümün ise İslamın kendi öz benliğine sahip çıkılması ve desteklenmesiyle mümkün olacağını dile getirdi.

Altuğ, Avusturya’da imamların gönderilmesini endişeyle izlediklerini, bunun hem gençlerin sahte imamların eline düşmesine yol açacağını hem de Müslümanlara yönelik ayrımcılığı körükleyeceğini ifade etti.

Avrupa’da Müslüman kadınların iş bulmakta zorlandığına işaret eden Altuğ, “Kadını eve kilitleyen, iş hayatından uzak tutan eşler veya babalar değil, iş sektörü ve hükümetlerin politikalarıdır. Bunun acilen değişmesi lazım” ifadelerini kullandı.

-“Mücadele edilmesi gereken ciddi bir sorun”

AGİT Demokratik Kurumlar ve İnsan Hakları Ofisi Hoşgörü ve Ayrımcılıkla Mücadele Bölümü Başkan Yardımcısı Dr. Azra Junuzovic de “Müslümanlara karşı hoşgörüsüzlük ve ayrımcılık, mücadele edilmesi gereken ciddi bir sorundur” diye konuştu.

Yapılan araştırmalara göre Müslümanlara yönelik ayrımcılığın arttığının tespit edildiğine dikkat çeken Junuzovic, hükümetler ve sivil toplum örgütleriyle Müslüman toplumu nasıl koruyacakları konusunda çalışmalar yürüttüklerini söyledi.

Avrupa’da, Balkanlar ve Rusya dahil yaklaşık 40 milyon Müslümanın yaşadığı tahmin ediliyor.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.