Avrupa'daki sığınmacı krizi

Avrupa'daki sığınmacı krizi
Avusturya Dışişleri ve Entegrasyon Bakanı Kurtz:- "Sınırsız şekilde sığınmacı kabul edemeyiz. Sığınmacıları sınırlarda durdurmayacağız ancak sorunun azaltılması için Balkan rotası üzerindeki ülkelerle işbirliği yapmaya hazırız" -"AB üyelik sürecinde Bosna

SARAYBOSNA (AA) - Avusturya Dışişleri ve Entegrasyon Bakanı Sebastian Kurtz, sınırsız şekilde sığınmacı kabul edemeyeceklerini belirterek, "Sığınmacıları sınırlarda durdurmayacağız ancak sorunun azaltılması için Balkan rotası üzerindeki ülkelerle işbirliği yapmaya hazırız" dedi.

Bosna Hersek'in başkenti Saraybosna'daki Ulusal Tiyatro binasında düzenlenen "2016 Bosna Hersek-Avusturya Kültür Yılı" etkinliğinin açılışında konuşan Kurtz, Bosna Hersek ile Avusturya arasındaki tarihi ve kültürel bağlara dikkati çekti.

Kurtz, iki ülkenin güçlü partner olduklarını vurgulayarak, "Avrupa standartlarına uyum, Bosna Hersek'in çıkarına olacak. Bu süreç bir an önce başlamalı. Bu konuda Avusturya'nın tavrı net. Avrupa Birliği (AB) üyelik sürecinde Bosna Hersek'i her zaman destekledik, desteklemeye devam edeceğiz" şeklinde konuştu.

- "Bu boyutta sığınmacı kabul etmeyi sürdüremeyiz"

Devam eden sığınmacı krizine de değinen Kurtz, Avrupa ülkelerine ulaşmayı hedefleyen sığınmacıların sayısının azalması gerektiğini belirterek, sığınması akışının "bir yerden sonra" durdurulması gerektiğini kaydetti.

Kurtz, Avusturya'ya 2015 yılında 90 bin sığınmacının girdiğini anımsatarak, "Bu boyutta sığınmacı kabul etmeyi sürdüremeyiz. Sorumluluğu başka ülkelere atmaya çalışmıyoruz ancak sınırsız şekilde sığınmacı kabul edemeyiz" dedi.

Sığınmacıların geçiş olarak kullandığı ülkelere destek verilmesi gerektiğini vurgulayan Kurtz, "Sığınmacıları sınırlarda durdurmayacağız ancak sorunun azaltılması için Balkan rotası üzerindeki ülkelerle işbirliği yapmaya hazırız" ifadesini kullandı.

- "Kurtz, büyük bir dost"

Bosna Hersek Dışişleri Bakanı İgor Crnadak da Kurtz ile bugün yaptıkları ikili görüşmede, Bosna Hersek'in 15 Şubat'ta yapacağı AB'ye üyelik başvurusunu ve üyelik sürecini ele aldıklarını belirterek, Avusturya'nın bu konuda kendilerine destek olacağını söyledi.

İki ülke arasındaki ekonomik, diplomatik ve kamu kurumları arasındaki işbirliğinin geliştirilmesi konusunda da mutabık kaldıklarını aktaran Crnadak, bu alanda da Bosna Hersek'e destek veren Kurtz'un kendileri için "büyük bir dost ve büyük bir destekçi" olduğunu kaydetti.

Kurtz, Saraybosna'daki günübirlik temasları kapsamında ayrıca, Devlet Başkanlığı Konseyi üyeleri Dragan Covic, Bakir İzetbegovic ve Mladen İvanic ile Başbakan Denis Zvizdic tarafından da kabul edildi.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.