Avrupa'daki sığınmacı krizi

Avrupa'daki sığınmacı krizi
Macaristan Başbakan Başdanışmanı György Bakondi:- ''Eğer hükümet sınıra tel örgü çekme kararı alırsa Macaristan-Sırbistan-Romanya üçlü ortak sınırda bu işlemler başlayacak. İhtiyaç durumunda 450 kilometrelik sınır boyunca tel örgü çekilecek''

BUDAPEŞTE (AA) - Macaristan Başbakan Başdanışmanı György Bakondi, 450 kilometrelik Macaristan-Romanya sınırına tel örgü çekmeye hazır olduklarını söyledi.

Bakondi, Adalet Bakanlığında düzenlenen basın toplantısında yaptığı açıklamada, Macaristan'ın sığınmacı krizinin ağırlaşması durumunda Macaristan-Romanya sınırına tel örgü çekmeye hazır olduğunu belirtti.

Sınırda görev yapan güvenlik güçlerinin sığınmacı akınını durduramayacağı takdirde sınıra tel örgü çekileceğini dile getiren Bakondi, ''Eğer hükümet sınıra tel örgü çekme kararı alırsa Macaristan-Sırbistan-Romanya üçlü ortak sınırda bu işlemler başlayacak. İhtiyaç durumunda 450 kilometrelik sınır boyunca tel örgü çekilecek'' diye konuştu.

Bakondi, Macaristan'a giren sığınmacı sayısının arttığını, Macaristan-Sırbistan ve Macaristan-Hırvatistan sınırında güvenlik güçlerince günlük 100-130 civarında sığınmacının yakalandığını ve Macar hükümetinin bu sınırlara çekilen tel örgüleri güçlendirme kararı aldığını kaydetti.

Sığınmacı akının devam ettiğine işaret eden Bakondi, sadece bu yılın ocak ve şubat ayında gelen sığınmacı sayısının, geçen yılın ilk altı ayında gelenden daha fazla olduğunu ve Makedonya'nın sınırını kapatmasından sonra Yunanistan'da 40 bin sığınmacının biriktiğini aktardı.

2015 yılında sığınmacıların Batı Avrupa'ya geçmek için en önemli duraklarından biri olan Macaristan, sığınmacı akını durdurmak için Sırbistan ve Hırvatistan sınırlarına jiletli tel örgü çekmiş, sınır bölgelerinde olağanüstü hal ilan ederek yasa dışı geçişlerde uygulanan cezaları artırma yoluna gitmişti. Macar hükümeti ayrıca Vişegrad Grubu'nun (Çek Cumhuriyeti, Macaristan, Polonya ve Slovakya) da desteğiyle sınırlarına asker ve polis göndermişti.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.