Avrupa'daki sığınmacı krizi

Avrupa'daki sığınmacı krizi
Bulgaristan İçişleri Bakan Yardımcısı Filip Gunev:- “Hiç bir duvar veya tel örgü sığınmacıların girişini tamamen engelleyemez”

SOFYA (AA) – Bulgaristan-Türkiye sınırında 130 kilometrelik tel örgü inşası sürerken İçişleri Bakan Yardımcısı Filip Gunev, “Hiç bir duvar veya tel örgü sığınmacıların girişini tamamen engelleyemez” dedi.

Gunev, Bulgaristan’ın Malko Tırnovo ile Kapitan Andreevo sınır kapıları arasında dikilen tel örgünün mayıs sonuna dek tamamlanacağını duyurdu.

Son bir haftada büyük kısmı Türkiye sınırından olmak üzere toplam 281 kişinin ülkeye yasa dışı yoldan girmeyi başardığını belirten Gunev, “Yüzlerce kilometrelik bir sınır komple kapatılamaz. Biz hem giriş hem de çıkışta yasa dışı eylemleri engellemeye çalışıyoruz. (Meksika ile) on milyarca dolarlık duvarı olmasına rağmen ABD’ye bir şekilde 10 milyon kaçak göçmen girmiş bulunuyor. Kim bilir alttan kaç tane tünel kazmışlardır.” diye konuştu.

Gunev sığınmacıların geçişini engellemek için sınıra duvar inşa eden Macaristan’da bile günlük kaçak geçişlerin 200 kişiye ulaştığını ifade etti.

İsrail’in Filistin topraklarını sardığı 4 metrelik duvarı da örnek veren Gunev, bu duvarın da aşıldığını ifade ederek, “Biz de sınırda 4 bin kişiyi görevlendirirsek, belki kaçak geçişler tamamen durur, ancak bu girişim kaldıramayacağımız kadar maliyetli olur.” dedi.

Gerektiğinde Türk ve Yunan makamlarıyla temas kurulduğunu ve Bulgaristan’a kaçak yoldan girmeye çalışan kişi veya grupların geri yollandığını ya da geçişlerin engellendiğini belirten Gunev şunları kaydetti:

“Cenevre Anlaşmasına göre, hayatı tehdit altında olan bir kişiyi geldiği yere geri yollayamazsınız. Hukuksal olmayan yaklaşımla Türkiye ‘güvenilir bir yerdir’. Ancak Birleşmiş Milletler bu tezi reddeder, çünkü onlara göre Türkiye, Suriyelilere ‘mülteci statüsü’ değil, geçici vize veriyor. Bu mantıkla Türkiye sözde ‘güvenli olmayan yer' haline geliyor. BM Mülteciler Yüksek Komiserliği Türkiye ile yapılan anlaşmaya karşı bir itiraz mektubu yolladı. Oysa bu anlaşma yararlı olduğunu kanıtlamıştır. Sığınmacı akını önemli ölçüde azaldı.”

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.