Avukatı belirlemede öncelik askerin yasal mirasçısında

Avukatı belirlemede öncelik askerin yasal mirasçısında
Askerlerin kıta, karargah ve kurumlarda ya da görev esnasında veya görev yerlerinde ölümü halinde yasal mirasçılarını temsil etmek üzere avukatın vekil olarak görevlendirilmesi ile yapılacak ödemelerin usul ve esasları yönetmelikle düzenlendi- Buna göre,

ANKARA (AA) - Askerlerin, kıta, karargah ve kurumlarda ya da görev esnasında veya görev yerlerinde hayatını kaybetmesi durumunda, olayla ilgili soruşturma ve kovuşturma sürecinde avukatlık yapacak kişinin belirlenmesinde, öncelik askerlerin yasal mirasçılarında olacak. Avukatların ücretleri de ilgili bakanlıkların bütçesine konulacak ödenekten karşılanacak.

"Asker Kişilerin Kıta, Karargah ve Kurumlarda ya da Görev Esnasında veya Görev Yerlerinde Ölümü Halinde Yasal Mirasçılarını Temsil Etmek Üzere Avukatın Vekil Olarak Görevlendirilmesi ile Yapılacak Ödemelerin Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik", Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) İç Hizmet Kanunu'na dayanılarak hazırlanan yönetmelik, subay ve sözleşmeli subaylar ile muvazzaf ve sözleşmeli subay adayları, astsubay ve sözleşmeli astsubaylar ile muvazzaf ve sözleşmeli astsubay adayları, uzman jandarma, uzman erbaş, askeri öğrenci, sözleşmeli erbaş ve erler ile sözleşmeli erbaş ve er adayları, yükümlü erbaş ve erler, yedek subay adayları, askeri hizmetlerde bulundukları sürece yedek subay, yedek astsubay, yedek erbaş ve erler ile rızasıyla TSK'ya katılanları kapsıyor.

Yönetmeliğe göre, askerlerin, kıta, karargah ve kurumlarda ya da görev esnasında veya görev yerlerinde hayatını kaybetmesi durumunda, olayla ilgili soruşturma ve kovuşturma sürecinde avukatlık yapacak kişinin belirlenmesinde, öncelik askerlerin yasal mirasçılarında olacak.

Ailenin belirlediği veya baro tarafından görevlendirilecek avukatların ücretleri de ilgili bakanlıkların bütçelerine konulacak ödenekten karşılanacak.

- Asker aileleri birden fazla vekil belirleyebilecek

Kara, Deniz ve Hava kuvvetleri komutanlıkları mensubu askerler için Milli Savunma Bakanlığı, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı mensubu askerler için ise İçişleri Bakanlığı, avukat ücretlerini ödeme konusuyla ilgili bakanlıklar olarak belirlendi.

Asker ailelerine birden fazla vekil belirleme hakkı da sağlanırken, bir avukat için ücret ödenecek ve bu ücret seçilen avukatlara katkıları oranında paylaştırılacak.

Yönetmelikte, yapacakları işlemler için avukatlara, ödenecek ücretler konusunda detaylara da yer verildi.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.