Avustralya Başbakanı Morrison'a Kudüs Tepkisi

Avustralya Başbakanı Morrison'a Kudüs Tepkisi
MELBOURNE (AA) - Avustralya Başbakanı Scott Morrison, Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanıma ve Avustralya Büyükelçiliğini Kudüs’e taşıma konusunda...

MELBOURNE (AA) - Avustralya Başbakanı Scott Morrison, Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanıma ve Avustralya Büyükelçiliğini Kudüs’e taşıma konusunda ‘‘kendisinin ve hükümetinin açık görüşlü olduğunu" açıklaması, ülkedeki Arap büyükelçilerin tepkisine neden oldu.

Başkent Canberra’da toplanan, Avustralya’da görev yapan 13 Arap ülkesinin büyükelçisi, ortak açıklama yaparak Başbakan Morrison’un Kudüs konusundaki görüşlerini eleştirdi.

Bu görüşlerin, Arap ulusları ile Avustralya arasındaki ilişkilere zarar vereceği belirtilen açıklamada, Arap büyükelçilerin, Avustralya Dışişleri Bakanına endişelerini dile getiren bir mektup gönderme konusunda fikir birliğine vardığını duyurdu.

Mısır’ın Canberra Büyükelçisi Muhammed Hayrat, Avustralya hükümetinin alacağı kararın, Ortadoğu barış sürecine zarar vereceğini belirterek "Bunun, sadece Arap ülkeleriyle değil, diğer birçok İslam ülkesi ile Avustralya arasındaki ilişkilere de olumsuz etkileri olacaktır.” ifadelerini kullandı.

- "Sorumsuz bir açıklama"

Avustralya Filistin Dayanışma Grubu (APAN) Başkanı George Browning de Başbakan Morrison’un açıklamalarına tepki gösterdi.

Browning, Morrison’un sözlerini, "Filistinlilerin insan haklarını Wentworth'daki (ara seçim bölgesi) bir avuç oy için daha geriye götürecek sorumsuz bir açıklama." olarak nitelendirdi.

Başbakanın iki devletli çözümden yana olduklarını açıklaması ile Kudüs konusundaki tavrının çeliştiğini ve komik duruma düştüğünü hatırlatan Browning, ‘‘Büyükelçiliği Kudüs'e taşıma konusunu tartışmak bile, İsrail’le hemfikir olduğunuzu ve Kudüs’ün her zaman İsrail’e ait olduğunu ima etmektir.’’ ifadelerini kullandı.

Browning, Başbakan Morrison'u protesto etmek için 19 Ekim'de Melbourne’da gösteri düzenleyeceklerini duyurdu.

Başbakan Morrison, eski Tel Aviv Büyükelçisi Dave Sharma ile yaptığı görüşmede, Kudüs’ün İsrail’in başkenti olarak tanınması ve Avustralya Büyükelçiliğinin Tel Aviv’den Kudüs’e taşınması konusunda ‘‘kendisinin ve hükümetinin açık görüşlü olduğunu" söylemişti.

Kudüs konusunda yaptığı açıklamadan memnun olduğunu belirten Morrison, nihai kararını, müttefiklerine danışarak alacağını açıklamıştı.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.