Avustralya’da Ara Seçimi Koalisyon Kazandı

Avustralya’da Ara Seçimi Koalisyon Kazandı
Sydney’de yapılan ara seçimi kazanan koalisyon hükümeti parlamentodaki çoğunluğu yeniden elde etti

MELBOURNE (AA) - Avustralya’da iktidarda bulunan Liberal-Ulusal Parti koalisyon hükümeti, çifte vatandaşlığı yüzünden istifa ederek tekrar aday olan John Elexander’ın Sydney’deki ara seçimi kazanması ile parlamentoda yeniden çoğunluğu sağladı.

Çifte vatandaşlığının ortaya çıkması üzerine geçen kasım ayında milletvekilliğinden istifa eden iktidarın büyük ortağı Liberal Partinin milletvekili John Elexander’ın seçim bölgesi Sydney’in Bennelong semtinde dün yapılan ara seçim sonuçları kesinleşti.

Avustralya Seçim Bürosu verilerine göre İngiltere vatandaşlığından çıkarak yeniden aday olan John Elexander (66), oyların yüzde 54,3’ünü alarak tekrar parlamentoya girmeyi başardı.

Elde edilen sonuçların ardından, 150 sandalyeli Avustralya Federal Parlamentosunda 75 milletvekili ile azınlık hükümeti konumuna düşen Liberal-Ulusal Parti koalisyon hükümeti, vekil sayısını yeniden 76’ya çıkartarak çoğunluğu tekrar sağladı. Ana muhalefetteki İşçi Partisinin adayı Kristina Keneally ise oyların 45,7’sini alabildi.

Hükümet için hayati önem arz eden seçimlerin ardından eski ünlü tenisçi Elexander’ı ‘‘şampiyon’’ ilan eden Başbakan Malcolm Turnbull, ‘‘Evet John Elexander, sen Bennelong şampiyonusun, tıpkı Avustralya şampiyonu olduğun gibi.’’ ifadelerini kullandı.

Avustralya Yüksek Mahkemesi, ekim ayında aldığı kararla, ikisi milletvekili, yedisi senatör toplam 9 siyasetçinin parlamentoda yer almalarının yasalara aykırı olduğuna hükmederek görevlerine son vermişti.
Seçim kanunları gereği, görevlerine son verilen 7 senatörün yerine kendi partileri içinden isimler belirlenirken, vekillikleri düşürülen milletvekillikleri için ise bir önceki seçimlerde parlamentoya girdikleri bölgede ara seçime gidilmesi şartı bulunuyor.

Avustralya'da anayasa, çifte vatandaşlığı bulunanların Federal Parlamentoya milletvekili ve senatör olarak seçilmelerine izin vermiyor.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.