Avusturya Meclisinin Onayladığı Yeni Uyum Yasasına Tepkiler

Avusturya Meclisinin Onayladığı Yeni Uyum Yasasına Tepkiler
Ülkede yeni uyum yasası kapsamında kamusal alanda yüzün tanınmayacak şekilde örtülmesinin yasaklanması, birçok sivil toplum kuruluşunun tepkisini aldı- Meclisin yasaya ilişkin açıklamasında geçen, radikal içeriğe sahip metinlerin kamusal alanda dağıtılmas

VİYANA (AA) - Avusturya'da yeni uyum yasası kapsamında kamusal alanda yüzün tamamının örtülmesine ilişkin getirilen yasağa tepkiler artarken, parlamentonun yasayla ilgili yaptığı açıklamada, bazı gruplar tarafından Kur-an'ı Kerim'in dağıtılmasının zorlaştırılacağı yönündeki ifadeleri toplumda endişeye sebep oldu.

Yeni uyum yasasının parlamento tarafından kabul edilmesinin ardından ulusal meclis tarafından yapılan yazılı açıklamada, radikal içerikli metinlerin kamusal alanda dağıtılmasının yasaklanacağı ve belirli gruplar tarafından Kur'an-ı Kerim'in dağıtılmasının zorlaştırılacağı yönündeki ifadeler, ülkede yaşayan Müslümanların tepkisine yol açtı.

Mecliste hükümeti oluşturan Sosyal Demokrat Parti (SPÖ) ve Avusturya Halk Partisinin (ÖVP) oylarıyla meclisten geçerek yürürlüğe giren yeni uyum yasası, kamusal alanda yüzün tamamının örtülmesini yasaklıyor, radikal içerikli metinlerin dağıtılmasını engelliyor.

Avusturya İslam Toplumu (İGGÖ) Başkanı İbrahim Olgun, konuya ilişkin AA muhabirine yaptığı açıklamada, yasa kapsamında getirilen düzenlemelerin topluma herhangi bir katkı sağlamayacağını vurgulayarak, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Bu tür yasaklar bizim iç işlerimize açık bir müdahaledir. Kuran-ı Kerim'in dağıtılmasına müdahale edilmesi veya sınırlandırılmak istenmesi, bizim içişlerimize müdahaledir. Bu kesinlikle kabul edilemez bir durumdur. Devlet, yıllardır hangi radikal grupların bu işi yaptığını zaten biliyor ve çeşitli belediye kanunlarıyla bunu engelleyebiliyor. Ülkede radikal grupları engelleyebilecek imkanlar hali hazırda mevcutken, bunu yeniden farklı bir yasa kapsamında gündeme taşımak, tamamen din ve inanç özgürlüğümüze müdahaledir."

Olgun, İslam'ın ve Müslümanların kesinlikle siyasi malzeme yapılmasını istemediklerinin altını çizdi.

Avusturya'da Müslümanlara yönelik ırkçı saldırıları kayıt altına alan Müslüman Dokümantasyon Merkezi Sözcüsü Elif Öztürk de "İnsan hakları ve ayrımcılık karşıtı birçok kurum ve kanaat önderinin, bu düzenlemeyi anayasaya aykırı olarak tanımlamasına rağmen meclisin böyle bir yasayı geçirmesi kaygı verici." ifadesini kullandı.

Öztürk, yasa kapsamında radikal içerikli metinlerin dağıtılması yasağına değinerek, "Burada açık bir şekilde Kur'an-ı Kerim dağıtımının örnek verilmesi, yanlış anlaşılmalara kapı aralayacak." diye konuştu.

Avrupalı Türk Demokratlar Birliği (UETD) Avusturya Başkanı Fatih Karakoca, Avusturya gibi İslam'ın resmen tanındığı ve özgürce yaşandığı bir ülkede son yıllarda yasalar üzerinden getirilmeye çalışılan yasakların, kendilerini üzdüğünü dile getirerek, "Radikalizme karşı getirdiklerini söyledikleri bu yasakların kapsamının daha da genişleyeceği ve burada yaşayan Müslümanların hayatını zorlaştıracağı aşikar. Bu yüzden toplumda bu tarz kırılmalara neden olan yasakları kabul etmiyoruz." dedi.

Karakoca, ülkedeki Müslüman dernek ve sivil toplum kuruluşlarıyla radikalizme karşı iş birliği yapılması ve diyalog halinde olunması durumunda bu tür yeni yasakları doğuracak kanunlara gerek olmayacağını söyledi.

TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı Mustafa Yeneroğlu, yeni uyum yasasına ilişkin yaptığı yazılı açıklamada, Avusturya'da kamusal düzen ve güvenliğe karşı radikal fikirleri yaygınlaştırma amacıyla Kur'an-ı Kerim dağıtılmasının yasaklanması gibi kültürel ve ırkçı sembol politikalarının akla zarar uygulamalar olduğu ifadelerini kullanmıştı.

Öte yandan, yasa metni içinde Kur'an-ı Kerim ifadesi yer almazken, parlamentonun yasaya ilişkin yaptığı yazılı açıklamada, Kur-an'ı Kerim'in dağıtılmasının zorlaştırılmasıyla ilgili ifadelere yer verilmişti.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.