Aylık yardımı alanların sayısı 1 milyonu geçti

Aylık yardımı alanların sayısı 1 milyonu geçti
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığınca geçen yıl 1 milyon 302 bin 298 yaşlı, engelli, engelli yakını ve silikozis hastasına aylık yardımı yapıldı- Evde bakım hizmetinden faydalanan engelli ve yaşlı sayısı 508 bin 481 oldu

ANKARA (AA) - MERVE YILDIZALP - Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığınca 2015 yılında 1 milyon 302 bin 298 yaşlı, engelli, engelli yakını ve silikozis hastasına aylık yardımında bulunuldu.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, engellilerin ve yaşlıların engel, ihmal ve dışlanmaya karşı toplumsal hayatta ayrımcılığa uğramadan, yaşama etkin biçimde katılmalarını sağlamak amacıyla çalışmalarını sürdürüyor. Bu kapsamda, yaşlıların ve bakıma muhtaç engellilerin, yaşamlarını evlerinden ve sosyal çevrelerinden ayrılmadan sürdürebilecekleri sosyal destekler veriliyor. Engellilerin aile yanında bakımları için bakımı üstlenen kişiye evde bakım ücreti verilerek aileler destekleniyor.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının verilerine göre 2015'te 65 yaş üstü 608 bin 513 yaşlı, 618 bin 876 engelli, 89 bin 631 engelli yakını, 195 silikozis hastası olmak üzere 1 milyon 302 bin 298 kişi aylık aldı. Aktarılan kaynak ise 4 milyar 129 milyon 566 bin 47 lira 25 kuruş oldu.

Yaşlı ve engellilere ihtiyaç duydukları bakım, rehabilitasyon ve mali destek verilerek, ailelerin engelli ve yaşlı aile bireylerine ve yakınlarına sahip çıkmaları destekleniyor.

Bakıma ihtiyacı olan engellilerin evde bakımına destek için yapılacak sosyal yardımlara ilişkin ödenek aktarma işlemleri Sosyal Yardımlar Genel Müdürlüğünce yapılıyor. Gündüzlü bakım ve evde bakım hizmeti alan yaşlı, engelli sayısının artırılması hedefleniyor.

Evde bakım yardımının aylık tutarı 2015 Temmuz-Aralık dönemi için 830 bin 84 lira olarak belirlenmişti. Geçen yıl 508 bin 481 engelli ve yaşlı evde bakım yardımından faydalandı, uygulama için 4 milyon 378 bin 200 lira 241 kuruş kaynak aktarıldı.

- Üç ayda bir peşin ödeniyor

Herhangi bir sosyal güvenlik kurumundan bir gelir veya aylık hakkından faydalanmayan ve hane içinde kişi başına düşen geliri, asgari ücretin aylık net tutarının üçte birinden az olan vatandaşlardan, 65 yaşını doldurmuş yaşlılar ile 18 yaşından büyük engelliler ve kanunen bakmakla yükümlü olduğu 18 yaşını tamamlamamış engelli yakını bulunanlara aylık bağlanıyor.

Sosyal güvenlik mevzuatına tabi olarak çalışmayan, sosyal güvenlik kurumlarından ya da yabancı bir ülke sosyal güvenlik kurumundan her ne ad altında olursa olsun herhangi bir gelir veya aylık almayan ve silikozis hastalığı nedeniyle meslekte kazanma gücünü en az yüzde 15 kaybettiğine Sosyal Güvenlik Kurumu sağlık kurulunca meslek hastalıkları tespiti hükümleri çerçevesinde karar verilen kişilere de aylık bağlanıyor. Aylıklar her yılın Mart, Haziran, Eylül ve Aralık aylarında olmak üzere üç ayda bir peşin ödeniyor.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.