Azerbaycan asıllı milletvekilinden Ermeni milletvekilini susturan cevap

Azerbaycan asıllı milletvekilinden Ermeni milletvekilini susturan cevap
Gürcistan parlamentosunda Azerbaycan ve Ermenistan asıllı iki milletvekili, oturum sırasında, 1915 olaylarıyla ilgili Ermeni iddialarına ilişkin tartıştı- Bağımsız Milletvekili Petrosyan: -"100 yıl önce Osmanlı İmparatorluğu döneminde Ermenilere soykırı

TİFLİS (AA) - Gürcistan parlamentosunda düzenlenen oturumda muhalefet partisinden 2015'te ayrılan Ermenistan asıllı bağımsız milletvekili Samvel Petrosyan ile Birlik Ulusal Hareketinin Milletvekili Azerbaycan asıllı Azer Süleymanov, oturumda sırasında, 1915 olaylarıyla ilgili Ermeni iddialarına ilişkin tartıştı.

Gürcistan parlamentosunun Kutaisi kentindeki merkezinde düzenlenen oturumda, ülke gündemine ilişkin görüşmeler yapılırken, Ermenistan asıllı bağımsız milletvekili Samvel Petrosyan, gündemde olmayan 1915 olaylarıyla ilgili Ermeni iddiaları konusuna girdi.

Petrosyan, Gürcistan'ın milli azınlıklarla kültür açısından çok zengin bir ülke olduğunu ifada ederek, "Hepimiz bir ülkenin vatandaşlarıyız ve barış dolu Gürcistan'da yaşamalıyız. Bu yüzden de tarihsel adaletin yerini bulması gerek. 100 yıl önce Osmanlı İmparatorluğu döneminde Ermenilere soykırım düzenlenmişti. Tarihsel adaleti yerine getirmemiz gerek. Bu Ermeni milletinin büyük bir yarasıdır. Biz de demokratik bir devlet olarak bunu bir soykırım olarak tanımalıyız" diye konuştu.

Gürcistan parlamentosunu Ermeni iddialarını tanımaya çağıran Petrosyan, "Bu soykırım zamanında tanınsaydı dünyanın bir çok yerinde daha sonra başka trajediler yaşanmazdı." dedi.

Petrosyan'ın açıklamasına tepki gösteren bir çok milletvekili arasında yer alan Birlik Ulusal Hareketi Partisi Milletvekili Azerbaycan asıllı Azer Süleymanov, bunun bir provokasyon olduğunu söyledi.

Süleymanov, Petrosyan'ın 100 yıl önceki bir olaydan bahsettiğini belirterek, şunları söyledi:

"Geçmişte, aslında 100 yıl önce değil de 20 yıl önce bir soykırım gerçekten oldu ve Abhazya savaşında Ermenilerden oluşan "Bagramian Taburu" askerleri Gürcüleri kendi topraklarında kendi evlerinde katletmişti. Yüzlerce binlerce insan, kendi ülkeleri içinde göçmen olmuştu. Karabağ'da bir gecede yüzlerce Azerbaycanlıyı katletmişler. Siz hangi soykırımdan bahsediyorsunuz. Türkiye Cumhurbaşkanı belki de milyon defa size "Tüm arşivler açık, gelin bakın." demişti ama siz hiç ilgilenmediniz. Size sadece provokasyon lazım herhalde."

Toplantıda bulunan milletvekilleri, Süleymanov ve Petrosyan'ı sakin olmaya çağırıp, provokasyondan uzak durmalarını istedi.

- Abhazya savaşı

Gürcistan'da Abhazya'da Gürcü ordusu ve Abhazyalı ayrılıkçılar arasında 1992 ile 1993 yılları arasında savaş çıkmıştı. Ayrılıkçılar safında yer alan "Bagramian Taburu"ndaki yerel Ermeniler, Gürcülere karşı savaşmıştı.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.