Babacan'dan dolar yorumu

Babacan'dan dolar yorumu
Dolar kurundaki oynaklığa değinen Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, temkinli olunması uyarısında bulundu. Babacan, siyasi istikrardaki en ufak bir şüphenin ekonomide darboğaza neden olabileceğini söyledi

Babacan, TGRT Haber'de katıldığı programda gündeme ilişkin soruları yanıtladı. Ekonomik kriz beklentilerine ilişkin bir soru üzerine Babacan, Türkiye ekonomisinin dışa açık bir ekonomi olduğunu belirtti. Babacan, dışarıda yaşanan gelişmelerin Türkiye ekonomisine yapacağı hasarın minimumda tutulmasının önemine işaret etti.

Babacan, Gezi olayları ve 17-25 Aralık operasyonları gibi olayların Türkiye ile ilgili soru işaretlerini artırdığına dikkati çekerek, "Ancak bir ülkede istikrar zeminine herkes güveniyorsa, aynı ülkede doğru ekonomi politikaları uygulanıyorsa, o ülkede kolay kolay bir kriz tablosu göremezsiniz. Onun için Türkiye'de siyasi istikrar zemini bu dönem içerisinde sapasağlam güçlü oldu" diye konuştu.

Son iki yıldır yaşanan dalgalanmalara rağmen Türkiye içerisinde doğru politikayı gözlerini kırpmadan uyguladıklarını dile getiren Babacan, 2002'den bu yana Türkiye'nin her türlü ekonomik göstergelerinin olumlu seyir gösterdiğini bildirdi. Babacan, ekonomik göstergelerin içerisinde en fazla dikkat edilmesi gereken hususun cari açık olduğunun altını çizerek, cari açığın, dışarıdan sermaye veya finansman girişi ile kapatılması gerektiğini söyledi.

"Türkiye ekonomisi bu yıl hedeflenen büyüme rakamlarına ulaşılabilecek mi?" sorusuna Babacan, "Şu an itibariyle baktığımızda yüzde 4 hedefi iddialı, biraz zor ama hala gerçekçi bir hedef. İlk çeyrek beklediğimizden bir miktar daha zayıf gelecek ama daha sonraki çeyreklerde biz bunu hızlı bir şekilde telafi edileceğine inanıyoruz. Seçimden sonraki yumuşama atmosferi, geleceğe doğru güvenle bakışın özellikle yılın ikinci yarısında büyüme konusunda çok daha farklı bir tabloyu göstereceğine inanıyoruz. Dolayısıyla yüzde 4 hedefimizde biz oynamış değiliz. Piyasa beklentilerinde belki bunun çeyrek, yarım puan altında rakam görülebilir ancak bu bizim yüzde 4'lük tahminimizi bozacak bir tablo bir değil" cevabını verdi. Kur hareketlerinin ekonomi üzerindeki etkisinin eskisi kadar fazla olmadığını vurgulayan Babacan, "Yine de ölçülü gitmemiz gerekiyor. Özellikle reel sektörün ve bankaların dış borcunun milli gelire oran olarak önümüzdeki dönemde çok da artmaması gerekiyor" ifadelerini kullandı.

Bank Asya'nın TMSF'ye devri

Asya Katılım Bankası'nın (Bank Asya) Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'na (TMSF) devriyle ilgili değerlendirmesinin sorulması üzerine Babacan, BDDK ve TMSF'nin kanunla kurulan bağımsız kuruluşlar olduğunu anımsattı.

Bağımsız kurulların aldığı kararlar ve attığı adımların üzerine çok fazla yorum yapılmasının doğru olmayacağını vurgulayan Babacan, "Çünkü biz konuştukça o kurumlarımızın bağımsızlığına zarar getirmiş oluruz. Dolayısıyla bu, BDDK ve TMSF'nin yürüttüğü bir konudur. Onlardan gelen sözlü ve yazılı açıklamalara itibar etmek gerekir" diye konuştu.

AK Parti hükümetinin Bankacılık Kanunu'nu çıkardığını, BDDK ve TMSF'nin nasıl işleyeceğinin belirlendiğini anlatan Babacan, şunları kaydetti:

"Kanun çıkarmışız, TBMM'den geçirmişiz, görevlendirmemizi yapmışız ondan sonra geri çekilmişiz. Bunlar bağımsız kurumlardır. Önümüzdeki dönemde onların yazılı ve sözlü açıklamalarını takip etmek daha doğru olur. Her iki kurumumuzun da itibarı çok çok önemlidir. Bankacılık sistemimizin sıhhati açısından, bankacılık sistemimizin tümüne olan güven ve itibar açısından bu iki kurumumun itibarı önemlidir. İki kurumumuzun itibarına zarar verecek herhangi bir söylem, yaklaşımdan uzak durmak gerekir."

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.