Badem üreticileri "don" nöbetinde

Badem üreticileri "don" nöbetinde
Adıyamanlı badem üreticileri, ağaçlardaki çiçeklerin donmaması için bahçelerinde ateş yakıp sabaha kadar nöbet tutuyor- Kahta Sert Kabuklu Meyve Birliği Başkanı Yıldırım:- "Üreticilerimiz badem bahçesinin içine saman balyaları ve kenarlarına araba lastiği

ADIYAMAN (AA) - İSMAİL KAYA - Adıyaman'ın Kahta ilçesindeki badem üreticileri, hava sıcaklığındaki yükselme nedeniyle çiçek açan ağaçlarını son dönemdeki zirai don riskine karşı korumak için bahçelerinde ateş yakıp sabaha kadar nöbet tutuyor.

İlçenin en büyük badem bahçelerinin bulunduğu Tuğlu köyündeki üreticiler, geçen ay mevsim normalleri üzerinde seyreden hava sıcaklıkları nedeniyle badem ağaçlarının erken dönemde çiçeklenmesinin tedirginliğini yaşıyor.

Kahta Sert Kabuklu Meyve Birliği Başkanı Mehmet Sena Yıldırım, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kentte son bir haftadan beri havaların soğumasıyla don tehlikesi yaşayan üreticilerin yanında olmak için her gece bahçelerde sabahladıklarını belirtti.

Üyeleriyle bu gibi riskli durumlarda acil toplantılarla durum değerlendirmesi yaptıklarını anlatan Yıldırım, "Hava raporlarından yaptığımız analizler sunucunda bazı gecelerde don tehlikesinin yaşanabileceğini gördüğümüzde tüm hazırlıkları yaparak donla mücadele veriyoruz." dedi.

- Bahçelerdeki termometrelerle sıcaklığı takip ediyorlar

Yıldırım, bahçelerin belirli yerlerine termometreler yerleştirdiklerini, sıcaklık eksi derecelere yaklaşınca üreticilerin telefonla aranarak uyarıldığını ifade etti.

Don riskinin bulunduğu gecelerde bahçelerde tedbirler aldıklarını dile getiren Yıldırım, "Üreticilerimiz badem bahçenin içine saman balyaları ve kenarlarına araba lastiği yerleştirerek ateş yakıyor. Ateş ve dumanlama sistemiyle donu önlüyoruz." diye konuştu.

- Üreticiler emeklerini korumaya çalışıyor

Ziraat mühendisi Mehmet Çelebi de don olayının başladığı günden beri sürekli badem bahçelerinde çalıştıklarını söyledi.

Badem ağaçlarının çiçekleme döneminde olduklarını anımsatan Çelebi, yaşanabilecek don olayından kurtulmanın şimdilik en uygun ve ekonomik olanının ateş yakarak dumanlama sistemiyle korumak olduğunu aktardı.

Tuğlu köyünde don nöbeti tutan badem üreticisi Halis Yıldırım, bademin çok nazik ve sürekli ilgi isteyen bir meyve ağacı olduğunu belirtti. Yıldırım, ülke genelinde düşen hava sıcaklıklarının kendilerini korkuya sevk ettiğini, bunun için son bir kaç gecedir sabaha kadar ateş yakarak nöbet tuttuklarını ifade etti.

Üreticilerden Ahmet Akbaş da don riskinin bugünlerde yaşandığını dile getirerek, ağaçların bir don olayında meyve vermeyeceklerini ve bir yıllık emeklerinin heba olacağını sözlerine ekledi.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.