Bakan Ağbal, Aa Editör Masası'na Konuk Oldu

Bakan Ağbal, Aa Editör Masası'na Konuk Oldu
Maliye Bakanı Ağbal: (1)- "(Zeytin Dalı Harekatı) Operasyonun başladığı ilk andan itibaren piyasalar beklenen bu gelişme karşısında sakin. Gerek borsa, gerek döviz piyasasında, gerekse finansal piyasalarda ortaya çıkan gelişmeler istikrara işaret ediyor.

ANKARA (AA) - Maliye Bakanı Naci Ağbal, Zeytin Dalı Harekatı'na ilişkin, "Operasyonun başladığı ilk andan itibaren piyasalar beklenen bu gelişme karşısında sakin. Gerek borsa, gerek döviz piyasasında, gerekse finansal piyasalarda ortaya çıkan gelişmeler istikrara işaret ediyor. Operasyonun, ekonomi üzerinden olumsuz bir etki meydana getirmesi mümkün değil." dedi.

Ağbal, Anadolu Ajansı (AA) Editör Masası'nda, editör ve muhabirlerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı, son dönemdeki gelişmeleri değerlendirdi.

Türkiye'nin, uluslararası hukuktan doğan haklarını kullanarak, Afrin bölgesinde huzur ve istikrarı sağlamak amacıyla Zeytin Dalı Harekatı'nı başlattığını belirten Ağbal, "Uluslararası toplum ve birçok ülke de bu operasyonu destekleyici açıklamalar yaptı. Operasyon başarıyla devam ediyor. Mehmetçiğimize Allah yardım etsin, şehitlerimize rahmet diliyoruz. Kahraman ordumuz büyük bir kararlılıkla operasyona devam ediyor. İnşallah Türkiye, Suriye içinde oluşturulmaya çalışılan istikrarsızlık bölgelerini ortadan kaldıracak, sınır güvenliğine ve iç güvenliğe tehdit oluşturan faktörleri bertaraf edecek. Bu operasyonu Sayın Cumhurbaşkanımız daha önce ifade etmişti, Türkiye'nin terör örgütlerinin oluşturmaya çalıştığı yapılara asla müsaade etmeyeceğini söylemişti. O açıdan operasyon, piyasalar tarafından bekleniyordu." diye konuştu.

Ağbal, piyasaların harekatın başladığı andan itibaren sakin olduğunu vurgulayarak, şöyle devam etti:

"Gerek borsa, gerek döviz piyasasında, gerekse finansal piyasalarda ortaya çıkan gelişmeler istikrara işaret ediyor. Operasyonun, ekonomi üzerinden olumsuz bir etki meydana getirmesi mümkün değil. Tam tersine, bana göre bu operasyon inşallah amaçlarına ulaşacak şekilde ilerliyor, bunlar ortaya çıktıkça da 2018 yılında ekonomiye ilişkin beklentileri olumlu yönde etkileyecek. Zaman zaman Suriye'deki istikrarsızlıklar ve jeopolitik gerginlikler, ekonomiyle ilgili beklentileri olumsuz yönde etkileyebiliyor. Türkiye Cumhuriyeti'nin, ordumuzun kararlı şekilde bu operasyonu yapıyor olması ve herkesin beklediği şekilde bu operasyonun başarıyla sonuçlanacak olması, ekonomiyle ilgili bu kanaldan gelecek riskleri de ortadan kaldırıyor."

Ülkenin 2018'e iyi başladığına ve ekonominin güçlü bir momentum yakaladığına dikkati çeken Ağbal, yatırım, üretim, istihdam ve ihracat rakamlarının da güçlü büyüme ivmesinin yakalandığını gösterdiğini dile getirdi. Ağbal, ekonominin, öncü göstergelerin de ortaya koyduğu şekilde güçlü büyüme trendini sürdürdüğünü belirterek, "İnanıyoruz ki 2018'de de Türkiye ekonomisi güçlü büyüme performansını devam ettirecek. 2010-2017 yıllarında Türkiye ekonomisi yıllık ortalama yüzde 7'ye yakın büyüme performansı gösterdi. Bu, olağanüstü bir performans. Türkiye ekonomisi, oluşturulmaya çalışılan algının tersine güçlü büyüme performansı yakaladı. Bunu da oluşturulmaya çalışılan birtakım provokatif gelişmelere rağmen elde etti. 2013'te Gezi Parkı olaylarıyla başlayan provokatif olaylara, içeride ve dışarıda meydana gelen tüm olumsuzluklara rağmen AK Parti hükümetlerinde yakalanan güçlü performans bu dönemde devam etti. Türkiye ekonomisinin 2018'de de güçlü büyüme elde edeceğine dair göstergeler var." ifadesini kullandı.

Ağbal, birçok sektörde kapasite kullanım oranlarının sınıra geldiğine işaret ederek, 2018'de kurulu kapasiteyi daha da büyütecek teşvikler verilmesi gerektiğini söyledi.

Makine ve teçhizat harcamalarında artış olduğunu anlatan Ağbal, "Kamu maliyesi, ekonomiye büyüme tarafında, özellikle vergi ayağında destekleyici unsurlar getirecek. 2018'de özellikle yatırım tarafında makine teçhizat harcamalarını destekleyecek düzenlemeler yapmamız gerektiği görünüyor, o konuyla ilgili hazırlıklarımızı tamamladık." dedi.

Ağbal, ülke ekonomisi üzerinden spekülasyon oluşturmaya çalışanların yine yanılacağını vurgulayarak, tüketici güven endeksindeki artışa işaret etti. Bakan Ağbal, şunları kaydetti:

"Hayatın içinde, alışveriş merkezlerinde, sokaklarda, caddelerde büyük bir canlılık var. Vatandaşımızın geleceğe dönük beklentileri olumlu olduğu için bu güven endekslerinde kendisini yansıtıyor. Özel tüketimde 2018'de bu ivmenin devam edeceğini görüyoruz. Onun için gerek üretim gerek tüketimdeki güven endekslerinin olumlu seyri son derece önemli. Beklentilerin güçlü olması, bizim açımızdan geleceğe dönük olumlu bir gelişme."

Ağbal, hükümetin terörle mücadeledeki kararlılığının ekonomiye etkisine de dikkati çekerek, "Güvenlik konusunda hükümet olarak kaydedilen başarı, aslında ekonomide yaşanan başarının en önemli belirleyicilerinden biri. İnsanlar çok rahat şekilde AVM'lere gidiyor, alışveriş yapıyor, geleceğe güvenle bakıyor. Bunlar birbirini besleyerek ekonomide büyümeye destek veriyor." diye konuştu.

(Sürecek)

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.