Bakan Bozkır Brüksel'de

Bakan Bozkır Brüksel'de
AB Bakanı ve Başmüzakereci Bozkır: (2)- "Bu anlaşmada vize tek bir unsur değildir. 6-7 unsurun birlikte değerlendirildiği bir konudur ve önümüzdeki dönemde de Türkiye'de yapacağımız değerlendirmelerde bu anlaşmanın tamamına bakacağız ve ona göre Türkiye'n

BRÜKSEL (AA) - AB Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır, AB ile varılan mutabakatla ilgili "Bu anlaşmada vize tek bir unsur değildir. 6-7 unsurun birlikte değerlendirildiği bir konudur ve önümüzdeki dönemde de Türkiye'de yapacağımız değerlendirmelerde bu anlaşmanın tamamına bakacağız ve ona göre Türkiye'nin stratejisini saptayacağız." dedi.

Bozkır, Brüksel temasları kapsamında AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini ve AB Komisyonunun Komşuluk Politikası ve Genişleme Müzakerelerinden Sorumlu Üyesi Johannes Hahn ile görüştü. Daha sonra Türkiye'nin AB Daimi Temsilciliğinde basın toplantısı düzenleyen Bozkır, gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Bozkır, AB ile Geri Kabul Anlaşması ile ilgili, "Üç tane geri kabul mekanizması var. Bir tanesi Türkiye ile AB arasında imzalanan, 1 Haziran'dan itibaren yürürlüğe girecek olan geri kabul anlaşması. Bir tanesi Yunanistan ile Türkiye arasındaki ikili geri kabul anlaşması. Bu anlaşma uzun yıllardan beri yürürlükte. Bir tanesi de bire bir formül diye adlandırdığımız çerçevede ortaya çıkan sadece 20 Mart'tan sonra beş Yunan adasına gitmiş olan düzensiz göçmenlerin Türkiye tarafından geri alınmasını içeren ayrı bir anlaşma." bilgisini verdi.

Bozkır, bugün yürürlükte olanların bire bir anlaşma ve Yunanistan ile mevcut geri kabul anlaşmaları olduğuna dikkati çekerek, "Türkiye ile AB arasındaki geri kabul anlaşması henüz yürürlüğe girmemiştir. 1 Haziran yahut haziran ayı zarfında yürürlüğe girmesi söz konusu olacaktır. Bu anlaşmada vize tek bir unsur değildir. 6-7 unsurun birlikte değerlendirildiği bir konudur ve önümüzdeki dönemde de Türkiye'de yapacağımız değerlendirmelerde bu anlaşmanın tamamına bakacağız ve ona göre Türkiye'nin stratejisini saptayacağız." ifadelerini kullandı.

AB Komisyonunun Genişleme ve Komşuluk Politikalarından Sorumlu Üyesi Hahn ile yaptığı görüşmeyle ilgili bir soru üzerine Bakan Bozkır, "Beş kriteri görüşerek, birbirimizi anlayarak ve bir formül üreterek siyasi yoldan tekrar görüşme düşüncemizi, Genişleme Komiseri bugünün ortamında bunun mümkün olmadığını ifade etti. Bunu ben Komisyonun görüşü olarak addediyorum." dedi.

Bozkır, iki tarafın da pozisyonda sabit kalması durumunda ilerleyen dönemde başka bir formül arayışına gidilip gidilmeyeceği sorusu üzerine, şunları söyledi:

"Henüz bu senaryo ne şekilde ilerleyecek, nereye varacak ortaya çıkmadan bundan sonraki senaryolarla ilgili burada bir beyanda bulunmak doğru değildir. Gayet tabii ki herkesin tabloya baktığında görebileceği çok çeşitli hareket tarzları vardır. Ama bugünün konusu bunlar değildir. Bugünün konusu tıkanmış olan vize serbestisi sürecinin açılması için Türkiye Cumhuriyeti ve Avrupa Birliği Komisyonunun bir araya gelerek, bir formül üreterek bu sıkıntıyı aşmalarıdır. Bu sıkıntıyı aşamadıkları takdirde bu çok denklemli mekanizmanın bir unsurunda sıkıntı ortaya çıkmış olacaktır. Belki de yerine getirilmemiş olacaktır. O noktada yeni bir değerlendirme yapılacaktır."

AB'nin Türkiye'deki Suriyeli sığınmacılar için taahhüt ettiği mali yardımlarla ilgili bir soru üzerine Bakan Bozkır, "Karşılıklı güven esasına dayanarak önemli kararların alınması, günde 6 bin rakamında olan düzensiz göçmen sayısını bugün sıfıra indirmiştir. Ama burada 6 binden 2 bine inerken NATO imkanları, Sahil Güvenlik, Frontex imkanları, Türkiye Cumhuriyeti'nin çeşitli tedbirleri, tüm bunlara rağmen 2 bine inebilmiştir. Ama bu alınan kararlarla, 500-600 kişilik bir değişimle sıfıra indirmek mümkün olmuştur."

Bakan Bozkır,AB'nin Türkiye'deki Suriyeli göçmenler için 3+3 olmak üzere toplam 6 milyar avro katkı yapmayı taahhüt ettiğine dikkati çekerek, "Bugüne kadar bunun 200 milyon avroya yakın bir kısmında anlaşma sağlandı. Bunun bir miktarı Türkiye'ye gelebildi. Ama 3 milyar avro bu aylarda geldiği zaman bütün bu mutabakatın psikolojisinin bu şekilde kalmasına yardım edecektir. Ama eğer bu para kasım ayında gelecekse, sonraki sene gelecekse, Türkiye'nin zaten böyle bir rakama ihtiyacı yok. Ama bunun gelişinin yaratacağı bir psikolojik faktör olduğu için buna önem veriyorduk. Şu ana kadar gelen para 200 milyon avronun altındadır." diye konuştu.

AB'nin 1 milyar avroyu 1 Temmuz'a kadar göndereceği konusunda yetkililerin taahhütleri olduğunu söyleyen Bakan Bozkır, yapılacak değerlendirmelerde bu konunun ele alınacağını ifade etti.

Bozkır, önümüzdeki dönemde beş faslın açılması mecburiyeti olduğunu belirterek, "Biz sadece siyasi ortamı germemek ve Kıbrıs'ta olumlu bir sonucu önleyen ülke olmamak hasebiyle bunu geçici olarak erteledik. Ama bu hep gündemdedir. Dolayısıyla böyle bir tabloya geniş açıdan bakmamız lazım." değerlendirmesinde bulundu.

Vize serbestisi konusunda Kosova, Arnavutluk veya Bosna Hersek gibi ülkelerin Türkiye'ye örnek gösterilmemesi gerektiğini vurgulayan Bozkır, "Onlara yaptık, siz de mecbursunuz anlayışı son derece zayıf bir argümandır. Türkiye ile anlaşmanın çok büyük unsurları vardır. Gümrük Birliği anlaşması örnektir. 150 milyar dolar ticaretten bahsettiğimiz bir ilişki, kamu alımları ve tarımın dahil edilmesiyle 300 milyar dolara çıkarmaktan bahsediyoruz. Böyle büyük bir tablo içerisinde burada böyle bir detayı aşamıyor olmamız üzüntü verici bir sonuç olur. Ümidimiz bunu aşabileceğimiz yönündedir."

(Bitti)

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.