Bakan Tüfenkci, Büyüme Rakamlarını Değerlendirdi:

Bakan Tüfenkci, Büyüme Rakamlarını Değerlendirdi:
"Küresel kriz nedeniyle daralma yaşanan dönemden bu yana Türkiye ekonomisi ortalama yüzde 6,7 büyüme başarısı göstermiştir"- "2017 yıl sonu itibarıyla yüzde 5,5 olan OVP beklentimizin de üzerinde bir büyüme yakalayacağız"

ANKARA (AA) - Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, küresel kriz nedeniyle daralma yaşanan dönemden bu yana Türkiye ekonomisinin ortalama yüzde 6,7 büyüme başarısı gösterdiğini belirterek, "2017 yıl sonu itibarıyla yüzde 5,5 olan OVP beklentimizin de üzerinde bir büyüme yakalayacağız." dedi.

Tüfenkci, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bu yılın üçüncü çeyreğine ilişkin Gayrisafi Yurt İçi Hasıla (GSYH) verilerini değerlendirdi.

Bakan Tüfenkci, uygulanan güçlü maliye politikalarının, sektörel teşvikler ve vergi indirimleri neticesinde artan ekonomik aktivitenin iç talebi pozitif yönde etkilediğine işaret etti.

Gayri safi sabit sermaye oluşumunun geçen yılın 3. çeyreğinde sadece yüzde 0,3 arttığını anımsatan Tüfenkci, bu yıl yüzde 12,4 artışla dönemsel büyüme oranının daha yüksek seviyelere taşındığını kaydetti.

Tüfenkci, kamu kesimi tüketim harcamalarının 2016'nın 3. çeyreğinde yüzde 5,8 artış göstererek geçen yılki daralmayı hafiflettiğini, bu yılın aynı döneminde ise yüzde 2,8 artışla büyümeye 0,3 puan katkı sağladığını dile getirdi.

İhracat verilerinin söz konusu dönemde yüzde 17,2 ile en fazla büyüme kaydeden harcama kalemi olduğunu vurgulayan Tüfenkci, ihracattaki artışın yüzde 11,1’lik büyümeye katkısının 3,5 puan olarak gerçekleştiğini aktardı.

Tüfenkci, Avrupa'nın ekonomik anlamda toparlanma eğiliminde olmasının da dış talebi pozitif yönde etkilediğini ve üretim ile ihracatta artışı sağladığını belirterek, "İhracat, yılın 3. çeyreğinde büyümeye pozitif katkıda bulunmuştur. İthalattaki artış ise bu dönemde yüzde 14,5 seviyelerinde gerçekleşmiştir. Böylece ithalatın büyüme üzerindeki negatif etkisi 3,2 puan olmuştur. Dolayısıyla büyümeye net dış ticaretin katkısı 0,3 puan olmuştur." değerlendirmesinde bulundu.

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) hain darbe girişiminin yaşandığı 2016 yılı üçüncü çeyreğine kadar Türkiye ekonomisinin kesintisiz 27 çeyrek büyüme başarısı gösterdiğini anımsatan Tüfenkci, şunları kaydetti:

"Küresel kriz nedeniyle daralma yaşanan son dönemden bu yana, hain darbe girişiminin de içinde bulunduğu dönem dahil olmak üzere Türkiye ekonomisi ortalama yüzde 6,7 büyüme başarısı göstermiştir. Hükümetlerimizin göreve geldiği 2002 yılının sonundan itibaren ise ekonomimiz ortalama yüzde 5,8 büyümüştür. Dolayısıyla, yılın üçüncü çeyrekteki büyüme performansımızın uzun dönemli büyüme ortalamamızın da oldukça üzerine çıkmıştır. Beklentilerin üzerinde gelen büyüme oranımızın, ilerleyen dönemde de yüksek oranlarda gerçekleşmesini hedefliyoruz. Yıllık büyümemizin yüzde 7’leri geçeceğini öngörüyoruz. 2017 yıl sonu itibarıyla yüzde 5,5 olan OVP beklentimizin de üzerinde bir büyüme yakalayacağız."

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.