Bakan Yıldırım, AA Editör Masası'na konuk oldu: (2)

Bakan Yıldırım, AA Editör Masası'na konuk oldu: (2)
"2010 referandumundan sonra cumhurbaşkanının vatandaş tarafından seçilmesiyle beraber fiilen başkanlık sisteminin hükümleri uygulanıyor. Biz diyoruz ki bu çelişkiyi ortadan kaldırın"- "Eğer Türkiye 2023 hedeflerine kararlı şekilde yürüyecekse, dünyanın sö

ANKARA (AA) - Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, cumhurbaşkanının vatandaş tarafından seçilmeye başlamasıyla beraber fiilen başkanlık sisteminin hükümlerinin uygulandığını belirterek, "Biz diyoruz ki bu çelişkiyi ortadan kaldırın" dedi.

Anadolu Ajansı (AA) Editör Masası'na konuk olan Bakan Yıldırım, gündemdeki konulara ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Yeni anayasa çalışmaları ile başkanlık sistemi konusundaki arayışlar ve tartışmalara ilişkin sorulara karşılık Yıldırım, siyasi partilerin vaatlerinin en başında anayasanın değiştirilmesi geldiğine işaret etti.

Buna karşın, "Anayasayı değiştirelim" denildiğinde parti hesapları ve küçük hesapların işin içine girdiğini, yol almanın adeta imkansız hale geldiğini belirten Yıldırım, bugün de benzer bir durum yaşandığını dile getirdi.

"Başkanlık sistemi olursa bundan AK Parti daha kazançlı çıkar" bakışının ülkenin geleceğini, nesillerin beklentilerini görmemek anlamına geldiğini ifade eden Yıldırım, tüm bu tartışmalar sürerken vatandaşın, sistemin kendisine faydasının ne olacağı yaklaşımında olduğunu vurguladı.

Yıldırım, başkanlık sistemi gelince eyaletler olacağı ve ülkenin bölüneceği yaklaşımının doğru olmadığını, Türkiye'nin kuruluşundan bugüne kadar üniter yapısını muhafaza ederek yoluna devam ettiğini söyledi.

"Bugüne kadar anayasanın 117 maddesi değiştirilmiş, delik deşik olmuş. Anayasa diye bir şey yok. Memleketin milletin ihtiyacını gören işler dışında her şey var" diyen Yıldırım, şunları kaydetti:

"2010 referandumundan sonra cumhurbaşkanının vatandaş tarafından seçilmesiyle beraber fiilen başkanlık sisteminin hükümleri uygulanıyor. Biz diyoruz ki bu çelişkiyi ortadan kaldırın. Tayyip Erdoğan ömür boyu cumhurbaşkanı olmayacak, onun da bir ömrü var. Neticede yapılan iş kişilere değil, Türkiye'nin geleceğine hizmet edecek.

Eğer Türkiye 2023 hedeflerine kararlı şekilde yürüyecekse, dünyanın söz sahibi ülkeleri arasına girecekse mutlaka istikrara ihtiyacı var. İstikrarın tek adresi de başkanlıktır. Bunun için başkanlık konuşulsun istiyoruz. Ön yargılarla konuşulmasın, vatandaş eksisini, artısını anlasın. 'Ülke bölünecek' yok böyle bir şey.

Başkanlığı 'diktatörlüktür, öcüdür' diye söyleyenlerin iyi niyetli olmadıklarını ve küçük kişisel hesap yaptıklarını görmek lazım. Nitekim toplumdaki desteği eskiden çok düşüktü, şimdi (yüzde) 50'lerin üzerine çıktı. Bunun konuşuldukça, tartışıldıkça daha iyi anlaşılacağına inanıyorum, olay bu yönde de gelişiyor."

- "Vatandaş siyasetçinin vizyonuna bakıyor"

Bakan Yıldırım, Türkiye'yi yönetmeye talip olanların siyasi görüşlerinin önemli olmadığını, vatandaşın siyasetçilerin gelecek vizyonuna baktığını söyledi.

Türkiye'de 7 Haziran ile 1 Kasım arasında keskin bir siyasi değişim yaşandığına işaret eden Yıldırım, şöyle konuştu:

"Bu siyaset tarihinde öngörülmüş, hesap edilmiş bir şey değil. Bu 1 Kasım sonuçlarını görünce siyaset uzmanları, özellikle Batı ülkeleri, 'Erdoğan bir siyaset sihirbazı' dediler. Erdoğan siyaset sihirbazı değil, siyasetin ustası. 40 yıllık bir siyasi geçmişi var, öngörüsü var. Ülkenin istikrarsızlıktan ne kaybedeceğini gördü ve inisiyatif aldı, risk aldı. Vatandaş da gördü. Nasıl gördü? 7 Haziran'a göre, ağzından bal akanlar salya akıtmaya başladılar. Barış, barış diyenler, silah, savaş demeye başladılar. 7 Haziran öncesi bir araya gelmiş 3 parti 'AK Parti gitsin, ne olursa olsun, yeter artık bu kadar 12 sene' dedi. Vatandaş da hakikaten 'bir şans verelim' dedi. Verdi mi? Sorumluluk alabildiler mi? Biri bir tarafa, biri bir tarafa gitti. Biri 'hayırcı', öbürü 'Ben dağdan emir alırım' dedi, öbürü de yine ortalıkta ne yapacağı belli olmayan bir halde kaldı. Ne oldu? Vatandaş, 'Biz bunlara bunun için mi oy verdik' dedi, hemen kararını değiştirdi. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları kadar basireti engin başka bir millet yok. Siyasetçiler, hukukçular, bürokratlar hata yapar, ama tek hata yapmayan, her seçimde hataları düzelten millettir. Bu sefer de öyle oldu. Millet işleri yoluna koydu. Bize düşen görev milletin düzelttiği işi bozmamak, aynı düzende üzerine bir şey daha koya koya, memleketi sorunlarla değil, sorunları çözülmüş olarak teslim etmek."

(Sürecek)

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.