Bakü'de 'Ertuğrul 1890' filminin galası yapıldı

Bakü'de 'Ertuğrul 1890' filminin galası yapıldı
BAKÜ (AA) - Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de Japonya ile Türkiye ortak yapımı "Ertuğrul 1890" filminin galası yapıldı.Türkiye ve Japonya'nın Bakü büyükelçilikleri...

BAKÜ (AA) - Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de Japonya ile Türkiye ortak yapımı "Ertuğrul 1890" filminin galası yapıldı.

Türkiye ve Japonya'nın Bakü büyükelçilikleri ile Türkiye Kültür ve Tanıtma Müşavirliğinin katkılarıyla Nizami Kino Merkezi'ndeki galaya, Azerbaycan Devlet Güvenlik Hizmeti Başkanı Medet Guliyev, milletvekilleri, diplomatik misyon temsilcileri, Türk kurum ve kuruluşların temsilcileri ile çok sayıda davetli katıldı.

Japonya'nın Bakü Büyükelçisi Tsuguo Takahashi gösteri öncesinde yaptığı konuşmada, filmin Bakü'de gösterilme önerisini sunan Türkiye Büyükelçiliğine teşekkürlerini iletti.

"Ertuğrul 1890" filminin Türk-Japon dostluğunun öneminden bahseden ve gerçeklere dayanan bir film olduğunu vurgulayan Takahashi, bu sinema eserinin "dost kötü günde belli olur" atasözünü kanıtlandığını kaydetti.

Türkiye'nin Bakü Büyükelçisi Müsteşarı Meral Barlas ise Ertuğrul firkateyninin Türk-Japon ilişkilerinde simge haline geldiğini belirtti.

Barlas, 500'ün üzerinde Türk gemicinin hayatının kaybettiği bu trajik olayın iki halk arasında güçlü bir dostluğun temelini oluşturduğunu söyledi.

Kültür ve sanatın, duyguları anlatmaktaki en güzel araç olduğunu ifade eden Barlas, Türk-Japon ortak tarihinde önemli bir yere sahip bu olayın bir ortak yapımla film konusu olarak işlenmesinden ve genç nesillere aktarılmasından memnuniyet duyduklarını kaydetti.

- "Ertuğrul 1890"

Oyuncu kadrosunda, Kenan Ece, Alican Yücesoy, Uğur Polat, Mehmet Özgür, Tamer Levent, Melis Babadağ, Murat Serezli, Deniz Oral, Hakkı Haluk Cömert, Cem Cücenoğlu, Erkan Pekbay, Mert Aygün ve Alper Düzen ile Japon sinemasından Seiyo Uchino, Shioli Kutsuna, Naoto Takenaka, Yui Natsukawa, Toshiyuki Nagashima, Takashi Sasano, Yukiyoshi Ozawa'nın yer aldığı film, 5 Aralık 2015'te Japonya'da gösterime girmişti.

Dünya sinema tarihinin ilk Türk-Japon ortak yapımı olan filmin yönetmenliğini Mitsutoshi Tanaka, görüntü yönetmenliğini Tetsuo Nagata, sanat yönetmenliğini Hakan Yarkın ve Hidefumi Hanatani üstlendi.

Senaryosu Eriko Komatsu tarafından kaleme alınan filmin senaryo ve tarih danışmanlığı, Prof. Dr. İskender Pala tarafından yapıldı. Filmin çekimleri, Japonya ve Türkiye'de 4,5 ayda tamamlandı.

Filmde, 1890'da Japon karasularında batan Osmanlı firkateyni Ertuğrul'un hazin hikayesi ile 1985'te 215 Japon vatandaşının Turgut Özal'ın talimatıyla THY tarafından İran-Irak savaşından kurtarılması kurgusal bir senaryoyla aktarılıyor.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.