Başbakan Davutoğlu, Ankara Valiliğinde brifing aldı

Başbakan Davutoğlu, Ankara Valiliğinde brifing aldı
Davutoğlu: (3)- "İlk tespit ettiğimiz bilgiler ile bugün ulaştığımız daha kapsamlı bilgiler arasında da herhangi bir çelişki söz konusu değildir. Birilerinin algı operasyonuna bu konuda izin vermemek lazım. Evet çok açık bir şekilde PKK-YPG bağlantısı ort

ANKARA (AA) - Başbakan Ahmet Davutoğlu, Ankara'daki terör saldırısına ilişkin "İlk tespit ettiğimiz bilgilerle bugün ulaştığımız daha kapsamlı bilgiler arasında da herhangi bir çelişki söz konusu değildir. Birilerinin algı operasyonuna bu konuda izin vermemek lazım. Evet çok açık bir şekilde PKK-YPG bağlantısı ortaya çıkartılmıştır, bütün örgütsel irtibatlar tespit edilmiştir" dedi.

Davutoğlu, Ankara Valiliğinde aldığı il brifinginin ardından, ele alınan konulara ve gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Ankara'daki terör saldırısı hakkında emniyet ve güvenlik birimlerinden brifingler aldığını aktaran Davutoğlu, saldırının ertesi günü Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar'ı ziyaretinin sonrası, ön bilgiler çerçevesinde teröristin kimliğini ve 9 kişinin gözaltına alındığını açıkladığını anımsattı. Davutoğlu, o günden bugüne gözaltına alınanların sayısının 22'ye çıktığını bildirdi.

Milli İstihbarat Teşkilatı, Emniyet Teşkilatının İstihbarat Dairesi, emniyet birimlerinin bütün temsilcileri ve jandarmanın çok iyi bir koordinasyonla ve ekip anlayışıyla çalıştığını görmekten büyük memnuniyet duyduğunu ifade eden Davutoğlu, "İlk tespit ettiğimiz bilgilerle bugün ulaştığımız daha kapsamlı bilgiler arasında da herhangi bir çelişki söz konusu değildir. Birilerinin algı operasyonuna bu anlamda izin vermemek lazım. Evet çok açık bir şekilde PKK-YPG bağlantısı ortaya çıkartılmıştır. Bütün örgütsel irtibatlar tespit edilmiştir" diye konuştu.

Bu 22 kişinin bir kısmının araçların çalınmasıyla ilişkili olduğunu belirten Davutoğlu, bunun dışındakilerin de YPG ve PKK bağlantılarının tespit edildiğini anlattı.

Başbakan Davutoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Kimse bu olayı saptırmaya kalkışmamalıdır, bu irtibatlar nettir, kişiler çok açıktır. Bu kişilerden ifadeler alınmıştır. Bu kişilerin Türkiye'deki ve Suriye içindeki bağlantıları da açık bir şekilde ortaya konmuştur. Karşımızda PKK-YPG işbirliği ile gerçekleştirilen bir terör eylemi vardır. Zaten YPG'nin PKK ile olan irtibatını da cümle alem açık bir şekilde, Kandil, Sincar, Haseki bağlantısını bilmektedir. Bu konuda hiç kimsenin zihinleri bulandıran bir algı operasyonu yürütmemesi gerekir."

Yeni bilgiler geldiğinde bunların da değerlendirileceğini vurgulayan Davutoğlu, soruşturmaya katkı yapacak her bilginin göz önüne alınacağını söyledi.

Başbakan Davutoğlu, şimdiye kadar ulaşılan bilgiler kapsamında açık ve net şekilde örgütsel irtibat ve Suriye bağlantılarının ortaya konduğunu dile getirerek çalışmalarda çok etkin ve kısa sürede netice alıcı gayretleri dolayısıyla güvenlik birimlerine teşekkür etti.

Ankaralılara da Gar saldırısı ve Merasim Sokak'taki saldırı sonrasında gösterdikleri vakur tavır ve şehri sahiplenme bilinci dolayısıyla teşekkürlerini ifade eden Davutoğlu, şehitlere rahmet diledi, şehit ailelerine 78 milyon vatandaş adına taziyelerini iletti.

- "Halkın güvenliğini sağlamak boynumuzun borcu"

"Bu saldırılar önceden bilinmedi mi, engellenemez miydi? İstihbarat ve güvenlik noktasında bir zafiyet mi var?" eleştirileri hatırlatılarak görüşlerinin sorulması üzerine Davutoğlu, terör riskinden bigane ve azade herhangi bir ülke bulunmadığına işaret etti.
Terör konusunun diğer ülkelerde, başkentler temelinde ele alındığına dikkati çeken Davutoğlu, terörün küresel bir tehdit olduğunu vurguladı.

Bu küresel tehditten uzak ve bigane kalan hiç bir ülke ve şehir bulunmadığını yineleyen Davutoğlu, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Niçin halkımıza özellikle seslenerek, 'hep beraber buna karşı koyacağız' deme ihtiyacı hissettim? Bu güvenlik ihtiyacı hepimizin ihtiyacıdır ve hep beraber bunu gerçekleştireceğiz. 'Gerçekten bir güvenlik zaafı söz konusu mu' sorusu, tabii biz bir hukuk devleti olarak hem bu eleştirilere, sorulara, cevap teşkil edecek adımlar atmak durumundayız hem de halktan meşruiyetini almış bir hükümet olarak halkın güvenliğini temin etme sorumluluğu içinde bütün çalışmaları yapmak boynumuzun borcu."

Daha önce bir çok güvenlik zirvesini yapıldığını hatırlatan Davutoğlu, benzer birkaç saldırının, çok fedakarane çalışmalarla ortaya çıkarıldığı ve engellendiğinin göz ardı edilebildiğini söyledi.

Yılbaşını kana bulamak isteyen terör çetesinin, bu tarihten iki gün önce ortaya çıkarıldığını aktaran Davutoğlu, vatandaşların olaya ilişkin detayları bilmesi halinde güvenlerinin artacağına işaret etti.

İstanbul'dakine benzer şekilde Ankara Adliyesi'ne yapılacak bir saldırının da son anda engellendiği belirten Davutoğlu, şöyle devam etti:

"Bu şu anlama gelmiyor, olan bir olayda bir aksaklık, bir eksiklik varsa bunun değerlendirilmesi gerekir. Onun için bu değerlendirmeleri yapıyoruz. Bu bağlamda zaten Gar saldırısından sonra biliyorsunuz Ankara Emniyetinde bazı görev değişimleri ve bu anlamda açılan, yapılan soruşturmalar, idari anlamda göz önüne alınan hususlar söz konusu oldu. Hiçbir tedbir, mükemmelen bu tür riski ortadan kaldırmaz. Nihai kertede son derece dinamik bir toplumsal hayata sahibiz. Özgürlükleri korumak zorundayız. Hayatın akışını kısıtlamamak durumundayız ve etrafımızda da büyük bir ateş çemberi var. Bütün bu çerçevede bilgi akışlarından bir eksiklik söz konusu olursa bunu içeride arkadaşlara talimat olarak ilettim ve Gar saldırısı sonrasında verdiğimiz talimatla artık her hafta ortak güvenlik toplantıları yapılıyor."

-"Kritik yerlere dönük simülasyon çalışmaları yapılacak"

Başbakan Davutoğlu, yürütülecek çalışmalarla ilgili şunları kaydetti:

"Şimdi bunu daha yoğunlaşmış şekilde özellikle kritik yerlere dönük simülasyon çalışmaları şeklinde yapılması talimatını da verdim. Yani daha saldırı olmadan diyelim, şu kritik, isimlerini zikretmem doğru olmaz ama kritik bütün mekanları tek tek masaya yatırdık, kritik binaları, bütün buralarda yapılacak güvenlik çalışmalarının simülasyonunu da yapmaları talimatını verdim. Şimdi bütün bunları yapsak da güvenlik, terör tehlikesi tümüyle ortadan kalkmaz. Bunu kabullenmek durumundayız çünkü nihayet karşımızda birbirinden kopuk ama bu anlamda profesyonelce yetiştirilmiş bazen de dış istihbarat ajanlarınca yönlendirilmiş yapılar var. "

Merasim Sokak'ta alınan tedbirleri tek tek sorduğunu aktaran Davutoğlu, "Mesela niye Merasim Sokak'ta yola çıkan servis araçları belli bir rutin içinde çıkıyor? İlgili askeri yetkilimizin verdiği bilgi, bugün bu risk göz önüne alınarak bunlar zaten 45 dakikaya yayılan kademelendirilmiş ve farklı güzergah her gün takip edilerek giden servis araçları. 'Niçin Merasim Sokak'ta bu olay oldu' diye sorulduğunda çok aşikar. Ankara'nın kalbi, parlamentoya yakın, Başbakanlığa, Genelkurmaya birileri bir mesaj vermeye çalışıyor. Biz de bu mesaja karşı bu bölgelerin en iyi şekilde korunması için alınacak tedbirleri konuştuk" şeklinde konuştu.

Davutoğlu, Merasim Sokak'ta riskler göz önünde bulundurularak park edilmesinin zaten daha önce yasaklandığını belirterek aracın hareket halindeyken saldırının gerçekleştirildiğini anımsattı.

Güvenlik tedbirlerinin tek bir perspektifle bütün resmi görerek yürütülmesi ihtiyacı bulunduğunu anlatan Davutoğlu, "Alacağımız her tedbiri detaylı şekilde ele alacağız, alıyoruz. Bir eksiklik, ihtiyaç varsa bunlar karşılanacak. Onun için bu toplantıları yapıyoruz. Eğitim ihtiyacı dahil ne varsa" dedi.

- "YPG'nin de Suriye rejimi ile ilişkisi çok açık"

Saldırıyı gerçekleştiren Salih Neccar'a ilişkin bir soru üzerine de Davutoğlu, şunları kaydetti:

"Salih Neccar ismi etrafında yapılan çalışmalar itibarıyla söylüyorum, çok açık bir şekilde terör olayının olduğu yerde bu parçalanan araçta elde edilen parmak ve o parmak izi üzerinden ulaşılan kişinin Türkiye'ye girişi esnasında verdiği kimlikle ilgilidir, bu açık kimlik bilgileriyle ilgili. Bu yapının nihayetinde YPG ile ilişkileri de tespit edildi. YPG'nin de Suriye rejimi ile ilişkisi çok açıktır. Nitekim bugün Suriye rejimi tarafından yapılan açıklamada, 'YPG bizim bir birimimizdir' ifadesi açık bir şekilde söyleniyor. Yine Suriye rejiminin Birleşmiş Milletler Temsilcisi açık şekilde 'YPG bizim yetiştirdiğimiz, bizim desteklediğimiz bir örgüttür' diyor. Yani bugün YPG kanlı bir terör örgütü olarak kanlı bir rejimin piyonu, uzantısı mahiyetinde faaliyet yapan bir örgüttür. Bunun şevk ve şüphe götürür tarafı yoktur. Bunun müttefiklerimizce de doğru anlaşılması ve doğru değerlendirilmesi icap eder. Bu anlamda YPG'nin Suriye rejimiyle ilişkisinde hiçbir tereddüt olmaması hasebiyle bu eylemi gerçekleştiren kişiyle YPG arasındaki irtibatlarda netleşmiş olması sebebiyle bütün bu irtibatların adresleri ve nihai referans noktaları ortaya çıkmış bulunmaktadır."

(Sürecek)

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.