Başbakan Yardımcısı Şimşek soruları yanıtladı:

Başbakan Yardımcısı Şimşek soruları yanıtladı:
"(Zorunlu trafik sigortasına yönelik çalışma) Sorunun kökenine iniyoruz. Burada 'primler çok yüksek, zorla aşağı indirelim' gibi popülist bir yaklaşım yok. Bir bütün olarak bakacağız. Bu adımla birlikte sigorta primlerinin düşeceğine inanıyorum" - "(İşsiz

ANKARA (AA) - Ekonomiden sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, zorunlu trafik sigortasına yönelik çalışmaya ilişkin, "Sorunun kökenine iniyoruz. Burada 'primler çok yüksek, zorla aşağı indirelim' gibi popülist bir yaklaşım yok. Bir bütün olarak bakacağız. Bu adımla birlikte sigorta primlerinin düşeceğine inanıyorum" dedi.

Şimşek, Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV) ve Dünya Bankasının "2016 Dünya Kalkınma Raporu" lansman toplantısı ve Türkiye Yatırım Fonu imza töreninin ardından basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Mehmet Şimşek, zorunlu trafik sigortasına yönelik düzenleme hazırlıklarına ilişkin soru üzerine, bu konudaki çalışmanın başladığını Hazine Müsteşarlığının taslak tasarı üzerinde çalıştığını, yakında Bakanlar Kurulu ve Meclise getireceklerini söyledi.

Yapılacak düzenleme için sorunun kökenine inilmesi gerektiğini vurgulayan Şimşek, şöyle konuştu:

"Sorunun kökeni çok boyutludur. Bunlardan bir tanesi, kusurlu sürücülerin dikkate alınması gerekiyor. Bu önemli bir husustur. Sistemin yükleriyle, masraflarıyla öngörülebilir olması lazım.

Yılda 1,2 milyon kaza oluyor Türkiye'de. Bu kazalarda yaklaşık 3 bin 500 vatandaşımız hayatını kaybediyor, 10 binin üzerinde vatandaşımız yaralanıyor. Bunların hepsinin sisteme getirdiği etkiler var, yargı kararları var. Sistemi bir bütün olarak daha öngörülebilir hale getirerek ve riski düşük olanlara daha düşük primle sistemi iyileştirmemiz gerekiyor.

Sorunun kökenine iniyoruz. Burada 'primler çok yüksek, zorla aşağı indirelim' gibi popülist bir yaklaşım yok. Özel sektörün yaptığı bir sigorta. Sigortaladığınız risklerin getirisi, götürüsünün dengeli olması, sistemin öngörülebilir olması lazım. Bir bütün olarak bakacağız. Bu adımla birlikte sigorta primlerinin düşeceğine inanıyorum."

Şimşek, yapılacak yasal düzenlemenin ardından yargının bu konuda keyfi bir uygulama içerisinde olamayacağını kaydetti.

- İşsizlik rakamları

Şimşek, bugün açıklanan işsizlik rakamlarına yönelik soru üzerine, son 1 yılda 800 binin üzerinde vatandaşa iş imkanı sağlandığını belirterek, şu değerlendirmelerde bulundu:

"İş gücüne katılım oranı öyle bir artmış ki bundan dolayı ilave bir 840 bin yeni iş arayan var. Bir de çalışma çağındaki nüfus hızla artıyor. Türkiye'nin hızla reform yapması lazım. İşte o nedenle güvenceli esneklik dediğimiz reform paketini Meclise gönderdik. Bu çok önemli, inşallah yakında yasalaşır. Çünkü, part-time çalışmadan tutun, diğer esnek çalışma modellerine kadar, Türkiye'nin ciddi bir ihtiyacı var. Türkiye reform yapmadan işsizliği yüzde 10'ların altına kalıcı olarak zor çeker. Bu kadar teşviğe, desteklere rağmen biz şu anda işsizlik oranını ancak yüzde 10 civarında tutabiliyoruz. Bizim işsizlik oranını kalıcı olarak yüzde 10'un altına çekmemizin tek yolu var, o da dünyanın başarılı ülkelerindeki yoldur."

Reformlarla iş gücü piyasasının daha çok esnek hale getirilmesi gerektiğine işaret eden Şimşek, "Bugün ABD'de iş gücü piyasası son derece esnektir ve işsizlik şu anda yüzde 5'in altına doğru gidiyor. Avrupa'da iş gücü piyasası esnek değil ve işsizlik oranı yüzde 10'un üzerinde seyrediyor, bu kadar açık ve net ama son aylık açıklamada ben kötü bir trend görmüyorum, işsizlik oranında geçen seneye göre bir gerileme söz konusu, 800 binin üzerinde bir istihdam var. Dolayısıyla son açıklanan veriler aslında olumlu veriler ama daha çok istihdam ve yatırım için çabalıyoruz. O nedenle bir taraftan yatırım iklimini iyileştirmeye çalışıyoruz bir taraftan da iş gücü piyasası reformuyla daha çok kişiye daha esnek şartlarda istihdam sağlayacağız" diye konuştu.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.