Başkanlar cesur olmalı

Başkanlar cesur olmalı
Konya’nın imar sıkıntısı yaşadığını dile getiren Vadi İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Abdülhalim Öncü, “Artık dağlan imara açılmalı.

Meram Yeni Yol’dan Alaaddin’e kadar su kanalları getirilmeli ve metro bir an önce hayata geçirilmeli. Belediye başkanları Konya’nın yarınları için sorumluluk almalı, cesur olmalıyız” dedi

Vadi İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Abdülhalim Öncü, UĞURLU GÜNDEM’e konuk oldu.

İlk olarak kendini tanıtan Öncü, “Bozkır Avdanlı’yım. Bir süre önce Akören’e bağlandık ama aslen Bozkırlı olarak büyüdük. İlk ve ortaokul tahsilimin ardından 1968-1972 yılları arasında İstanbul’da kaldım. O zamanlar 15 yaşlarındaydım. İstanbul farklı bir şehir, İstanbul bir kültür şehri. Bugünkü sosyal ve ticari yaşamımın temeli İstanbul’da yatmaktadır. İstanbul bambaşkadır, orayı halen özlerim. 1972’de babam vefat edince Konya’ya döndüm. Konya’da inşaat sektörüyle ilgilendim, askerlik dönüşü de inşaata devam ettik. 1992’de de resmi olarak Vadi İnşaat’ı kurduk” dedi.

SİYASETTEKİ GÜNLERİ ÖZLÜYORUZ

Siyasi yaşamını da anlatan Öncü, “1988 yılında Refah Partisi Meram İlçe yönetiminde siyasete atıldık. 1-2 yıl sonra İl yönetimine çağrıldık. Rahmetli Zülfikar Gazi ve yine rahmetli Mehmet Sözer ağabeylerle güzel çalışmalara imza attık. Sonra Tahir Akyürek Bey ile çalıştık. Refah Partisi kapatıldıktan sonra Karatay İlçe Başkanı olarak görev yaptım. Ardından fiili olarak Saadet Partisi’nde görev yaptık. 2004 yılında kalp spazmı geçirince izin istedik. Yoğun bir tempomuz vardı. Hiç karşılıksız, hasbi çalışmalar yaptık. Hiç boş vaktimiz olmadı. Düğün, cenaze ve diğer sosyal aktivitelere kaçırmaksızın katılırdık. Bugünkü iktidarın başarısının altında da Milli Görüş’ün o günkü çalışmaları temel olmuştur. Mükemmeli yakalamak sonsuza kadardır. Ufuk sonsuzdur. Ufka asla ulaşamazsın. Başarı da böyledir. Durduğun ve doyduğun anda kaybedersin. Siyaseti özlüyoruz” diye konuştu.

BELEDİYELERİN HİZMET ÇEŞİTLİLİĞİ SAĞLAMASI GEREKİYOR

Hizmette çeşitliliğe imza atılması gerektiğini altını çizen Vadi İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Abdülhalim Öncü, “Türkiye’de belediyecilik milattan önce milattan sonra yani Refah’tan önce Refah’tan sonradır. Konya bu anlamda şanslı bir şehir. Tarlaya baktığınız zaman dikeni de yabani otu da görürsünüz. Konya’daki belediye başkanlarımız tarlaya çiçekler ekti. Hatta bugün çiçekler o kadar büyüdü ki tüm hepsinin üstü örtüldü. Şimdi insan değişiklik istiyor, sarı çiçek, pembe çiçek istiyor. Halk farklı renklerde çiçek istiyor. Bunun için yeni şeyler yapmak gerekir. Konya’ya Kayalıpark’tan bakmakla Takkeli Dağ’dan bakmam bir değildir. Konya’nın büyüklüğünü görüp o büyüklüğe göre çalışmalar gerçekleştirmek gerekir” dedi.

DAĞLARA YERLEŞMELİYİZ

Öncü, imar sıkıntısının dağlara yerleşim açılarak çözüleceğine de dikkat çekerek, “Konya imar anlamında sıkıştı. Binlerce yılda meydana gelen toprakları binalar yaparak bitirdik. Dağlara yerleşmemiz lazım, verimli toprakları inşaat sahalarıyla heba edilmemeli. Dağlar imara açılmalı. KOP projesi ile Konya’ya su gelecek. Meram Yeni Yol’da trafik alta alınıp, üstten kanallarla su taa Alaaddin’e kadar getirilmeli. Belediyenin cebinden bir kuruş çıkmadan bu proje gerçekleştirilir. Böylelikle şehrin havası, iklimi değişir. İçinde su olan şehirler çok farklı bir kimliğe bürünür. Bunlar ütopya değildir. Konya’nın yarınları için sorumluluk almalı, cesur olmalıyız. Başkanlar cesur adımlar atmalı. Hiçbir şey zor değildir. Özellikle konutları acilen şehrin dışına çıkarmalıyız. Şehir boğuldu artık. Metronun acilen devreye sokulması ve insanların maliyetinin de altına olsa toplu taşımayla taşınması gerekir. Araçları ve kullandığı yakıtları göz önüne alırsak, dışarıya milyonlarca dolar ödüyoruz. Bu parayla tüm yatırımlar karşılanabilir. Tramvaylar da artık demode oldu. Modern şehirler yerin altına giriyor” diye konuştu.

KONUT SATIŞLARINDA DÜŞME YOK

Son olarak inşaat sektörüne değinen ve rakamlarla sektörde sıkıntı olmadığını dile getiren Öncü, “Yıllık ortalama 60 bin göç alıyoruz. Bu oranda da göç veriyoruz. Nüfus artışımız ise 30 bin dolayında. Bundan dolayı konuta ihtiyacımız var. Herkes kendi ticareti üzerine yoğunlaşmalı. Müteahhitlik yasası acilen çıkarılmalı. 2013 yılında Konya’da 27 bin, 2014’te 29 bin, 2015’te 30 bin 600 ve 2017’de 10. ay sonu itibariyle 28 bin 783 konut satışı yapılmıştır. Yılın son aylarında vergi ve diğer etkenlerden dolayı konut satışı artar. Görüyoruz ki piyasada bir sıkıntı yok. Maliyetler artmasına rağmen satışlarda bir sıkıntı yok. Olumsuz havalar estirilmemesi gerekiyor” ifadelerini kullandı.

(Haber: Volkan Gül)  

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.