Bayburt Üniversitesi Bilim Kültür Haftası ve Mezuniyet Programı

Bayburt Üniversitesi Bilim Kültür Haftası ve Mezuniyet Programı
TÜBİTAK Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Çelik:"Türkiye'nin Ar-Ge harcamalarının milli gelire oranının yüzde 3'e çıkarılması için 20 milyar dolar bütçeden pay ayrılması gerek"

BAYBURT (AA) - TÜBİTAK Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Çelik, Türkiye'nin Ar-Ge harcamalarının milli gelire oranının yüzde 3'e çıkarılması için 20 milyar dolar bütçeden pay ayrılması gerektiğini söyledi.

Çelik, "Bayburt Üniversitesi Bilim Kültür Haftası ve Mezuniyet Programı" çerçevesinde düzenlenen konferansta, Türkiye'nin Vizyon 2023 Projesi'nin başlıca hedeflerinden birinin, dünyadaki en büyük ilk 10 ülke arasına girmek olduğunu belirtti.

Bu projenin 2012 yılında başlatıldığını ve önemli bir hedef olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Çelik, "Bu hedefe ulaşmak için bizim yüksek katma değerli ürünlerin üretilmesini sağlamak, Ar-Ge insan kaynağı kapasitesini artırmak, bilgiyi ticarileştirmek, teknoloji tabanlı yenilikçi şirketlerin ortaya çıkması, üniversite sanayi iş birliğini geliştirmek, Ar-Ge ve yenilik ekonomisini güçlendirmek konularına, mart ayında çıkan Ar-Ge reform paketinde yer verilmiştir." dedi.

Mehmet Çelik, bu adımlar doğrultusunda Ar-Ge harcamalarının milli gelir içerisindeki payının yüzde 3'e çıkarılması ve oran içerisinde özel sektör payının yüzde 2 olması, tam zamanlı eşdeğer araştırmacı sayısının 300 bine ulaşması, yine bu orandaki tam zamanlı özel sektör araştırmacısının da 180 bine ulaşmasının hedefleri arasında olduğunu ifade etti.

Türkiye'nin Ar-Ge harcamalarının milli gelire oranının yüzde 3'e çıkartılması için 20 milyar dolar bütçeden pay ayrılması gerektiğini dile getiren Çelik, "Bu da Türkiye'nin 2023 yılında 2 trilyon dolar milli geliri olan bir ülke olacağı ve dünyanın en büyük 10 ekonomisi içerisinde yer alması anlamına gelecek bununla birlikte." diye konuştu.

Konferansta, TÜBİTAK Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Hayrunnisa Bolay Belen "Yenilikçi Düşüncenin Nörobiyolojisi", TÜBİTAK Araştırma Destek Programları Başkanı Prof. Dr. Zafer Evis "Akademik Ar-Ge Destekleri" ve TÜBİTAK Teknoloji ve Yenilik Destek Programları Başkanı Mehmet Aslan da "Özel Sektör Ar-Ge Destekleri" başlıklı sunum yaptı.

İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Prof. Dr. Gökhan Budak Konferans Salonu'ndaki konferansa, Vali Yusuf Odabaş, Yargıtay Birinci Başkanvekili Abdulkadir İlhan, Bayburt Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Selçuk Coşkun, İl Emniyet Müdürü İsa Bülent Kaya ile akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.