Belçika'ya "reaktör kapatma" çağrısı

Belçika'ya "reaktör kapatma" çağrısı
Almanya ve Lüksemburg, Belçika’dan iki nükleer reaktörünü geçici olarak kapatmasını istedi

BRÜKSEL (AA) - Almanya ve Lüksemburg, Belçika'daki nükleer santrallere ait iki reaktörün güvenlik gerekçesiyle geçici olarak kapatılmasını istedi.

Almanya Çevre Bakanı Barbara Hendricks ve Lüksemburg Kalkınma Bakanı Camille Gira yaptıkları açıklamada, Belçika'nın, "Doel 4 ve Tihange 3" isimli santrallerine ait iki nükleer reaktörün basınç sistemlerinde oluşabilecek güvenlik riski gerekçesiyle geçici olarak kapatılmasını talep etti.

"Doel-4 santralinin üçüncü reaktörü ile Tihange-3 santralinin ikinci reaktörü, 2012 yılında basınç sistemlerinde mikro çatlakların bulunması üzerine kapatılmıştı. Yapılan teknik çalışmalar ve alınan önlemlerin ardından, geçen yıl sonunda bu reaktörler tekrar faaliyete geçirilmişti.

Almanya Reaktör Güvenlik Komisyonu ise hazırladığı raporda, söz konusu reaktörlerin basınç sistemlerinin her duruma dayanıklı olup olamayacağından emin olunamayacağını, konuyla ilgili daha fazla inceleme yapılması gerektiğini açıklamıştı.

- Belçika'dan açıklama yapılmadı

Belçika, sınır komşuları Almanya ve Lüksemburg'un taleplerine karşılık vermedi.

Belçika’nın Hollanda sınırına yakın Doel nükleer santralinde 4 adet, Almanya ve Lüksemburg sınırına yakın Tihange nükleer santralinde de 3 adet olmak üzere toplam 7 reaktör faaliyet gösteriyor. Bu reaktörlerin ürettiği elektrik ülke ihtiyacının yaklaşık yarısını karşılıyor.

Kapatılması talep edilen Doel-4'e ait üçüncü reaktör 1006, Tihange-3'e ait ikinci reaktör ise 1008 megavat elektrik üretim kapasitesine sahip bulunuyor.


Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.