Beyaz Baretli Kadın Hayat Kurtarıyor

Beyaz Baretli Kadın Hayat Kurtarıyor
Üç çocuk annesi Deralı Kermen, muhaliflerin kontrolündeki bölgelerde Sivil Savunma'nın arama kurtarma ekibiyle hayat kurtarmaya devam ediyor- 40 yaşındaki Kermen, 2 yıldır Sivil Savunma ekipleri ve sağlık merkezlerinde hasta ve yaralılarla ilgileniyor

DERA/ANKARA (AA) - MOHAMAD MİSTO/ADHAM KAKO - Suriye'nin güneyindeki Dera ilinde muhaliflerin kontrolündeki bölgelerde Sivil Savunma (Beyaz Baretliler) ekiplerinin saflarında yer alan kadın çalışanlardan Esma Kermen, zamanının büyük bir kısmını arama kurtarma ekibi ve sağlık merkezlerinde hasta ve yaralılarla ilgilenerek geçiriyor.

Suriye'de iç savaşın 2011'de baş göstermesiyle yüz binlerce sivil gibi kadınlar da rejimin zulmüne karşı muhaliflerin safına katıldı.

Kadınlar, rejim karşıtı gösterilerde yer almakla yetinmeyip, muhaliflerin kurduğu hizmet ve sağlık merkezlerinde de görev alıyor.

Deralı Kermen da o kadınlarda sadece biri. Dera'da muhaliflerin kontrolündeki Dail ilçesinde annelik görevinin yanı sıra 2 yıldır gününün büyük bir kısmını Sivil Savunma ve sağlık merkezlerinde çalışarak geçiriyor.

Üç çocuk annesi 40 yaşındaki Kermen, beyaz baretini takarak insani görev olarak saydığı işinde bölge halkına yardımcı olmanın mutluluğunu ve gururunu yaşıyor.

Sivil Savunma ve arama kurtarma ekipleri arasında nadiren yer alan kadınlardan biri olan Kermen, böylelikle özellikle kadın yaralı ve hastaların kurtarılması veya taşınması konusunda iş arkadaşlarına yardımcı oluyor.

Kermen, yaşadıkları bölgeye saldırıların olmadığı zamanlarda ise Sivil Savunma ve sağlık merkezlerinde sağlık görevlisi olarak hasta ve yaralılara yardım ediyor.

İşi gereği bölge halkı tarafından tanınan ve dikkatleri üzerine çeken Kermen, cesaretiyle de onların sevgisini kazandı.

- Çok sayıda sivili enkaz altından kurtardı

Kermen, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Ülkede rejim karşıtı gösterilerde yaralananları kurtarıyorduk, yaralıları tedavi ediyorduk. Daha sonraki yıllarda Sivil Savunma'nın kurtarma ekibinde yer almaya başladım." dedi.

Sivil Savunma saflarında kurtarma ekibinde çalışmasının çok önemli olduğunu belirten Kermen, "İşimdeki pozisyonumla halk arasındaki yargıyı kırdım. Sadece erkeklerin yapabileceği düşünülen işi yapıyorum. Kurtarma çalışmalarında kadın unsurunun da yer alması çok önemli, neticede saldırıların kurbanları arasında kadınlar da oluyor. Dolayısıyla bu tür durumlarda bazen kurtarma çalışmalarında kadınları enkazdan çıkarmak ve taşımak erkekler için zor oluyordu." şeklinde konuştu.

Kermen, arama kurtarma çalışmaları sırasında Dail ilçesinde Esed rejiminin saldırıları sonrası pek çok sivili enkaz altından çıkarmayı başardıklarını söyledi.

İşini severek yaptığını belirten Kermen, okulların açılmasıyla çocuklara yönelik bilinçlendirme projelerinde de yer aldığını aktardı.

Dail ilçesi Sivil Savunma Merkezi Müdürü Ebu Übeyde, "Sivil Savunma ekiplerinin daha fazla kadın çalışana ihtiyacı var. Kurtarma ve taşıma işlerinde bir kadın çalışanın olması çok önemli." ifadelerini kullandı.

Ebu Übeyde, "Enkaz altından çıkarılan bir kadın, karşında kadın çalışanı görünce kendini güvende hissediyor." diye konuştu.

- Beyaz Baretliler

Şimdiye kadar on binlerce kişiyi kurtaran Beyaz Baretliler, aralarında kadınların da bulunduğu 3 bin civarında kişiyle çalışmalarını sürdürüyor. Arama kurtarma faaliyetlerinin yanı sıra ölenlerin cenazeleriyle ilgilenen yardım örgütü, saldırılardan sonra hayatta kalanlara insani destek sağlıyor.

Beyaz Baretliler, Suriye'deki çalışmaları dolayısıyla Nobel Barış Ödülü'ne aday gösterilmişti.


Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.