Biden: Erdoğan'dan özür dilemedim

Biden: Erdoğan'dan özür dilemedim
Beyaz Saray, geçen ay ABD Başkan Yardımcısı Biden'ın Harvard Üniversitesi'ndeki konuşması nedeniyle Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan "özür" dileğini açıklamasına rağmen Biden, "özür dilemedim" dedi.

ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden, Harvard Üniversitesi’ndeki konuşmasına ilişkin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’dan “özür dilemediğini” söyledi.

Harvard Üniversitesi'nde geçen ay sarf ettiği sözlerin Türkiye'de büyük tepki çekmesi üzerine Biden, Erdoğan'ı aramış, Beyaz Saray'dan gönderilen açıklamada da “Biden'ın, Türkiye veya bölgedeki diğer müttefik ve partnerlerin kasten Suriye’de IŞİD veya diğer şiddet yanlısı aşırıcıların büyümesine destek verdiği veya imkan sağladığına yönelik oluşan herhangi bir imadan dolayı özür dilediği” ifadesi kullanılmıştı.

Ancak Biden, CNN’e verdiği mülakatta, “Hayır, ben özür dilemedim” dedi. Biden, bir soru üzerine şunları söyledi:

“Benim yaptığım, eğer hakikaten bir yanlış anlaşılma varsa…. Gelin yoruma bakalım, benim Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan özür dilediğim söylendi. Kendisinden hiçbir zaman özür dilemedim. Kendisini iyi tanırım. Kendisiyle çalışıyorum. Kendisini aradım ve şunu söyledim: Bak, ne söylediğime dair yazılan haber doğru değil. Benim söylediğim ise şuydu.”

 

- Beyaz Saray açıklamasında “özür” ifadesine yer verilmişti

 

Biden, 2 Ekim'de Harvard Üniversitesindeki konuşmasının soru-cevap bölümünde, Türkiye, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri gibi ülkelerin isimlerini anarak bölge ülkelerinin Esed rejimini devirmek için rejimle savaşanlara yüz milyonlarca dolar para ve on binlerce ton silah gönderdiğini savunmuştu. Ancak, IŞİD'in güçlenmesinin ardından şimdi bu ülkelerin “uyandığını” söyleyen Biden, “eski bir dostum” ifadesini kullandığı Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da kendisine “Siz haklıydınız, fazla insanın geçişine izin verdik, şimdi sınırı kapatmaya çalışıyoruz" dediğini iddia etmişti.

Biden’in sözleri üzerine Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bu konuda eğer Biden, bu tür ifadeler kullandıysa Biden benim için tarih olmuştur. Asla benden böyle bir ifade sadır olmamıştır” demişti.

Erdoğan, ayrıca "Bunları kendileri söylediği halde Türkiye'yi bu tür bir suçlamayla karşı karşıya bırakmak çok yanlış bir şey. Esefle karşıladım. En son ABD'de, bu son gidişimde yaptığımız görüşmede de asla kendilerine bu noktada 'Biz yanlış yaptık. Bizim böyle bir duruşumuz oldu. Orada siz haklıydınız' asla böyle bir şey olmamıştır. Sayın Biden eğer Harvard'da böyle bir şey söylediyse bizden özür dilemesi lazım. Bakın bunu da açıkça söylüyorum. Öyle ufak tefek çevresinden dolaşarak yapılacak açıklamalar bizim kabulümüz değildir" diye konuşmuştu.

Aynı gün Beyaz Saray, açıklama göndererek Biden’ın, Harvard Üniversitesinde sarf ettiği sözlere açıklık getirmek için Erdoğan’ı aradığını bildirmişti. Açıklamada, "özür" (apology) fiili kullanılarak, “Biden, Türkiye veya bölgedeki diğer müttefik ve partnerlerin kasten Suriye’de IŞİD veya diğer şiddet yanlısı aşırıcıların büyümesine destek verdiği veya imkan sağladığına yönelik oluşan herhangi bir imadan dolayı özür diledi” ifadesi yer almıştı.

- Sözcü Earnest da “özür” ifadesini kullanmıştı

 

Beyaz Saray Sözcüsü Josh Earnest, açıklamadan 3 gün sonraki günlük basın toplantısında, yine "özür" (apology) ifadesini kullanarak, “Başkan Yardımcısı Biden’ın Cumhurbaşkanı Erdoğan’a özür aktarmasının nedeni, özel bir sohbette Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın görüşlerini yanlış nitelendirmesidir. Sonuç olarak telefon görüşmesinin nedeni buydu” yanıtını vermişti.

Haber ajansı AP de haberinde, yönetimdeki ikileme dikkati çekerek, “Biden gerçekten Türkiye’nin Cumhurbaşkanı’ndan özür diledi mi? Beyaz Saray’a göre diledi ama Biden dilemediğini söyledi” diye yazdı.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.