Bilim, Sanayi Ve Teknoloji Bakanı Işık Tahran’da

Bilim, Sanayi Ve Teknoloji Bakanı Işık Tahran’da
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Işık:"Bilgi ve iletişim teknolojileri alanında somut adımlar atılması konusunda mutabık kaldık"- İran İletişim ve Enformasyon Bakanı Vaizi:"Her iki ülkede sınıra yakın bölgelerde iki sanayi bölgesi kurulması için araştırm

TAHRAN (AA) - Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, İran İletişim ve Enformasyon Bakanı Mahmud Vaizi ile başkent Tahran’da bir araya geldi.

Tahran’da düzenlenen D-8 4. Sanayi Bakanları Toplantısı’na katılan Işık, toplantının ardından İran İletişim Bakanlığında Vaizi ile heyetler arası görüşme gerçekleştirdi.

Bakanlar, görüşmenin ardından yaptıkları basın açıklamasında, iki ülke arasındaki işbirliğinin tüm alanlarda geliştirilerek sürdürüleceği vurgusunu yaptı.

Türkiye ve İran’ın çok köklü dostluk ve kardeşlik ilişkilerine sahip, 400 yıldır sınırı değişmeyen dünyadaki nadir komşu ülkelerden olduğuna işaret eden Bakan Işık, "İki ülke arasında her zaman köklü bir dostluk ilişkisi oldu. Ancak son zamanlarda özellikle Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan ile İran Cumhurbaşkanı Sayın Hasan Ruhani önderliğinde ilişkilerin çok daha güçlendiği bir dönem yaşıyoruz” dedi.

1 Ocak'ta yürürlüğe giren Tercihli Ticaret Anlaşması'nın bunun en güzel örneklerinden biri olduğunu ifade eden Işık, "İnanıyorum ki bu anlaşma hem İran hem Türkiye ekonomisine çok önemli katkılar sağlayacak. Son dönemde Türk yatırımcılarının İran’da yatırım yapmaya yönelik arzu ve taleplerini görmekten de büyük bir memnuniyet duyuyoruz. Bu yatırımların hızlanması noktasında da İran hükümetinin gösterdiği anlayış ve gayretten dolayı kendilerine teşekkür ediyoruz" diye konuştu.

"Bölgenin iki önemli gücü olan Türkiye ve İran’ın işbirliğinin bölge huzuru ve barışına çok ciddi katkı sağlayacağına inanıyoruz" diyen Işık, görüşmeye ilişkin şunları söyledi:

"İki bakanlık arasında yapmamız gereken çalışmaları gözden geçirdik. Özellikle bilim ve teknoloji alanında Türkiye ve İran’ın daha etkin bir işbirliğinin iki ülke için çok önemli faydalar sağlayacağına olan inancımızı bir kez daha teyit ettik. Bilgi ve iletişim teknolojileri alanında somut adımlar atılması konusunda mutabık kaldık. Bilimsel kuruluşlarımız arasında karşılıklı ziyaretler ve projeler gerçekleştirerek bu alandaki işbirliğini en üst düzeye çıkarmak hedefiyle yolumuza devam ediyoruz.” 

-"Erdoğan’ın ziyareti, yeni bir sayfa açılacak"-

Vaizi de görüşmede bankacılık alanlarında işbirliği, özel sektörün aktif hale getirilmesi, gümrük alanlarında işbirliklerinin geliştirilmesi ve ticari ilişkileri ilerletmede atılabilecek adımların ele alındığını kaydederek, "Gündemimizde bilim ve teknoloji alanında işbirliği vardı. Bu alanlarda da işbirliği yapılması, özellikle iletişim, teknoloji ayrıca uzay ve uydu sistemleri konusunda da işbirliği olanaklarını araştırmak konularında mutabık kaldık" dedi.

İki ülkenin sanayi alanında işbirliği yapmak için büyük kapasiteye sahip olduğuna işaret eden Vaizi, "Her iki ülkede sınıra yakın bölgelerde iki sanayi bölgesi kurulması için araştırma aşamasındayız. Böylece yatırımcılarımız bu sanayi bölgesindeki fırsatlardan yararlanabilecekler" dedi. 

Ayrıca Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, yakın tarihte gerçekleştireceği Tahran ziyareti sırasında imzalanacak anlaşma metinlerinin hazırlıkları konusunda görüştüklerini aktaran Vaizi, "Sayın Erdoğan’ın ziyareti ile iki ülke işbirliğinde yeni bir sayfa açılacağını umuyorum" temennisinde bulundu.

Vaizi, "İki dost, kardeş ve komşu ülke ilişkilerinin, siyasi, bölgesel ve uluslararası alanlarda ikili ekonomik ve kültürel ilişkilerde gelişmekte olması son derece onur verici” ifadesini kullandı.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, görüşmenin ardından Tahran Büyükelçisi Rıza Hakan Tekin'in onuruna verdiği akşam yemeğine katıldı. 

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.